Auteurs Postzegelblog
Postzegelblog heeft een aantal vaste auteurs, je vindt ze hieronder.
We zijn echter altijd op zoek naar versterking van het team. Dus heb je interesse om regelmatig te schrijven of heb je gewoon maar voor één keer een artikel, neem dan even contact op. Heb je al een artikel, dan kun je dit ook meteen insturen (zie Artikel insturen).
Ton Dietz
Bate Hylkema
Cees Janssen
Randy Koo
Yvonne Kruse
Hans van Muiswinkel
Toon Oomens
Franc Rossi
Rob Smit
Hero Wit
Bate Hylkema
Ik ben Bate Hylkema, geboren op 26 september 1937 en ik woon in het Friese Beetsterzwaag. Ik schrijf al vanaf 1980 artikelen voor het bulletin van de ‘Vereniging Voor het Kind & Maximafilie’. Verder ben ik in het verleden ook medewerker geweest van ‘Postzegel Revue’ (1996 – 1999) en ‘Mijn Stokpaardje’ (2000 – 2001). Tussen 2004 en 2009 heb ik enkele artikelen voor het maandblad Filatelie geschreven. Ik schrijf vanaf de start van Postzegelblog elke zondag een column waarin ik op zoek ga naar het verhaal achter een postzegel. Hier vind je al mijn artikelen.
Cees Janssen
Wie achter Cees Janssen zit? Een postzegelverzamelaar vanaf zijn 8ste levensjaar (geboren als Steenbok in 1944) en met een korte onderbreking ook volop bezig in de organisatie van enkele postzegelverenigingen. De laatste ongeveer 20 jaar actief geweest bij TNT Post (daarvóór PTT en TPG Post) bij de afdelingen Zegelwaarden en Filatelie, later Marketing Consumentenmarkt. Daarbij dus heel veel te maken gehad met de nieuwe Nederlandse postzegels en ook wel met poststempels. Veel geschreven, zoals het blad Pro-Fil en de teksten voor o.a. de nieuwsbulletins en de postzegelmapjes. Nu met pensioen en nog altijd bezig met de inventarisatie van de Nederlandse poststempels tot en met eind 1979. Stempelafdrukken vormen mijn grootste aandachtsgebied. Deel 1 van het Handboek Nederlandse Poststempels is in 2004 verschenen op CD-ROM en ging over de stempels van de periode 1865 tot 1900. In mijn bijdragen voor Postzegelblog breng ik van allerlei zaken rond de postzegels en stempels onder de aandacht . Ik vind het prettig als het geen eenzijdig gebeuren is en dat jullie reageren. Hier vind je mijn artikelen.
Hero Wit
Graag neem ik jullie mee in mijn journalistieke loopbaan: van Het Nieuwsblad in Hoogezand-Sappemeer, via Tubantia/Enschede, het Nieuwsblad van het Noorden/Groningen, de GPD/Den Haag, Defensie Voorlichting/Den Haag, en uiteindelijk terug (en daar ook eindigend) naar de GPD. De eerste postzegelrubriek verscheen in Tubantia, hoewel nog heel summier. Volgens de hoofdredacteur maakte je eigenlijk reclame voor postzegels en voor de handel. Reclame maken op tekstpagina’s was toen nog uit den boze. Zelfs tekst op een wielertrui moest toen nog worden weggeretoucheerd. In de loop der jaren kwam de (wekelijkse) rubriek ook in tal van andere GPD-bladen en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. In mijn bijdragen aan de blog richt ik mij voornamelijk op thema’s/motieven. Hier vind je al mijn artikelen.
Rob Smit
Mijn naam is Rob Smit, geboren in 1961 en in 1983 oprichter en nog steeds eigenaar van postzegelhandel PostBeeld. Inmiddels heeft mijn bedrijf twee winkels (Haarlem en Rotterdam), een zeer uitgebreide webwinkel (PostBeeld.nl), een gratis online wereldcatalogus (Freestampcatalogue.nl) en zo’n 25 medewerkers in dienst. Vanaf januari 2013 is PostBeeld tevens eigenaar van postzegelblog.
Ik ben dagelijks beroepsmatig bezig met postzegels, naast algehele leiding houd ik mij bezig met inkoop van collecties en spring verder bij waar het maar nodig is. Buiten mijn eigen bedrijf ben ik bestuurslid bij de NVPH en voorzitter van de NVPH cataloguscommissie. Hier vind je al mijn artikelen.
John Dehé
Ik ben John Dehé (1948), gepensioneerd, grootvader, voorzitter van de Purmerender Postzegel Ruilclub, clubbladredacteur van de Zaanse Posthoorn. Vroeger verdiende ik mijn brood als leraar Nederlands op een middelbare school in Purmerend.
Voor de bladen van Purmerend en De Posthoorn schrijf ik al jaren stukjes, vooral over oude brieven uit en naar deze regio. Voor het Maandblad Filatelie verzorg ik de rubriek Wij Lazen voor U.
Ik verzamel zowel thematisch als posthistorisch en heb twee verzamelgebieden: de geschiedenis van Zaanstreek/ Waterland én de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Over dat laatste onderwerp verscheen december 2014 een boek dat ik samen met Fons Simons schreef: ‘Een zaak van landsbelang- Nederlandse postcensuur in de Eerste Wereldoorlog’.
Op mijn website (www.johndehe.nl) is meer informatie te vinden. Hier vind je mijn artikelen.
Toon Oomens
Ik ben Toon Oomens, geboren in 1941. Ik heb bijna 30 jaar gewerkt voor een groot chemisch bedrijf in Terneuzen, voornamelijk bij onderzoek en ontwikkeling. Ik heb (samen met mijn vrouw) 2 kinderen gekregen die al lang het huis weer uit zijn: een jongen die nu in de “computers” zit en een dochter die nu in het “onderwijs” zit. Postzegels verzamel ik al vanaf mijn jeugd. Eerst een tijdje met traditionele landenverzamelingen, later meer met thematische onderwerpen en andere filatelistische elementen. Ik ben een fervente voorstander van internet als communicatiemiddel. Vandaar dat ik verscheidene websites heb gemaakt die (bijna allemaal) over postzegels gaan. Ik ben de jeugdleider van de Stamp Kids Club, de on-line jeugdclub van postzegelverzamelaars, als onderdeel van JeugdFilatelie Nederland (JFN). Daarenboven verzorg ik ook het verenigingsblad van Postzegelvereniging Zeeuwsch-Vlaanderen. Ik schrijf voor Postzegelblog over uiteenlopende onderwerpen en reken daarbij op veel reacties. Mijn artikelen vind je hier.
Hans van Muiswinkel
De 74-jarige auteur is voorzitter van de Vereniging van Postzegelverzamelaars “Delft”. In het maandelijkse orgaan ‘Filadelfia’ dat die vereniging uitgeeft, is een krappe ruimte beschikbaar voor een column, waarin hij zo’n 250 woorden kwijt kan. Die cursiefjes gaan over van alles en nog wat als het maar, zijdelings of rechtstreeks, met de filatelie te maken heeft.
Sommige van die stukjes vindt u, al dan niet aangevuld door de redactie, hier terug en 84 er van gaf ik uit in een boekje ‘Postzegeltaal’. Van Maria Sjarapova tot Gerrit Zalm, van Michiel de Ruyter tot Michelangelo, van Monroe tot Brando, van Darwin tot Tarzan, van de Dodo tot het Higgs-deeltje. U vindt het allemaal in dat boekje: ‘Postzegeltaal’. Hier vind je mijn artikelen.
Franc Rossi
Hallo, even voorstellen. Ik ben Franc Rossi en ben geboren in 1948. Ik ben gehuwd en heb 2 kinderen en 4 kleinzoons. Al sinds de lagere school ben ik met postzegels in de weer. Wel zijn er vaak periodes geweest dat het wat stil lag maar sinds mijn FPU pensionering, 1 december 2011, ben ik er weer volop mee bezig en steeds frequenter bezoeker van Postzegelblog.
Ik verzamel van alles maar diverse tandingen, plaatfouten, watermerken etc. zijn niet mijn specialiteit, daarentegen hebben de afbeeldingen op postzegels mij altijd al gefascineerd. Via de bibliotheek in mijn beginjaren en later met een encyclopedie menig uurtje doorgebracht maar het zoeken werd lang niet altijd beloond. Sinds het internet is het wel een stuk eenvoudiger geworden om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen en zo heb ik ook Postzegelblog ontdekt. Mijn artikelen vind je hier.
Randy Koo
Mijn naam is Randy Koo (1958) en ben met vervroegd pensioen. Ik heb bijna 41 jaar gewerkt als beleidsmedewerker bij zeven werkgevers voornamelijk bij de overheid (zorg, ministerie, gemeente). Vanaf mijn 12e jaar verzamel ik postzegels, eerst Nederland en daarna thematisch. In de afgelopen jaren heb ik vele tentoonstellingen bezocht en heb me kunnen verdiepen in diverse aspecten van kunst, cultuur, geschiedenis, vervoer. Samen met Regina bezoeken we vele expo’s in Nederland, Belgie en Duitsland. Ik zou graag de lezers van Postzegelblog mee willen nemen met mijn interesse gebieden gecombineerd met de thematische filatelie. Hier vind je al mijn artikelen.
Yvonne Kruse
Pas toen ik, Yvonne Kruse, 25 jaar geleden mijn man ging assisteren op de drukke beurzen van de ZHPV in Zoetermeer, Leidschendam en Den Haag verdween voor mij het stoffige imago van de filatelie en mijn enthousiasme sloeg over in een ware verslaving. Ik heb inmiddels vijf verzamelingen. Een van hen: ”TEKENS, TALEN EN VERHALEN, Het Europese Boek”, is een onuitputtelijke bron voor het schrijven van stukjes in de hoop iets van mijn liefde voor filatelie op u over te brengen. Mijn andere hobbies zijn schrijven en lezen, dus dat is een mooie combinatie. Nog even voor de sceptici onder u: filatelie lééft: onze beurzen lopen nog steeds als een trein. Mijn artikelen vind je hier.
Ton Dietz
Ik ben in december 1951 geboren in ‘s-Gravenhage en als kind verhuisd naar Bladel. Vervolgens voor studie en werk terechtgekomen in Nijmegen, Amsterdam, Haarlem en nu Overveen, met tussendoor verblijf in Afrika. Vorig jaar gepensioneerd als directeur van het Afrika-Studiecentrum in Leiden en daar ook hoogleraar Afrikaanse ontwikkeling. Initiator en mede-redacteur van de online ‘African Postal Heritage Papers’ (www.ascleiden.nl). Lid van Op Hoop van Zegels in Haarlem (en vanaf begin 2018 daar secretaris) en verder van de Filatelistenvereniging Duitsland, de Studiegroep Particuliere Postbezorging en de Amsterdamse Postzegel Sociëteit. Bij OHvZ de aanjager van de online rubrieken over de postgeschiedenis van Zuid-Kennemerland (www.ohvz.nl). Mijn artikelen vind je hier.