In het najaar van 2016 gaat het Filatelie Café van het Museum voor Communicatie weer van start. Wegens de tijdelijke sluiting van het museum in verband met de vernieuwing is het Filatelie Café dit seizoen te gast in het Nationaal Archief in Den Haag. Vanaf november komen maandelijks op zondagmiddag diverse aan filatelie gerelateerde onderwerpen aan bod in een lezing van ongeveer 45 minuten, waarna met de spreker kan worden nagepraat. Het Filatelie Café is een gezellig en informatief moment om verzamelaars te spreken die u niet maandelijks op uw eigen clubbijeenkomst treft.
Tijdens het eerste Filatelie Café op zondag 13 november bijt Michael Brekelmans het spits af. Hij spreekt over het bestellersstempel als “heilzaam middel van controle over het werk der postbestelling.”
In de tweede helft van de 19e eeuw was er nog geen e-mail of WhatsApp. Hoewel er in de grote steden niet minder dan vijf tot acht keer per dag post werd bezorgd, waren er regelmatig klachten over een vertraagde of verkeerde bezorging. Om te kunnen achterhalen welke postbesteller daarvoor verantwoordelijk was, werd in 1859 een nieuw type bestellersstempel in gebruik genomen dat zowel het nummer van de besteller als dat van de bestelronde aangaf. Meer dan een halve eeuw werd het grootste deel van de in Nederland bezorgde brieven van een bestellersstempel voorzien. Als gevolg van de hoge arbeidskosten en het verminderde aantal postbestellingen werd het stempel rond 1930 buiten gebruik gesteld.
De onderwerpen van de andere Filatelie Cafés in deze serie zijn:
11 december 2016: Groothertogin Charlotte (1921) en de relatie met Joh. Enschede in historisch perspectief (door Edwin Voerman)
8 januari 2017: Verhuizen in Indië (door Peter Storm van Leeuwen)
12 februari 2017: Stuur mij een rol toiletpapier – Post van vluchtelingen en kampbewoners in Westerbork (door Jeffrey Groeneveld)
12 maart 2017: Bestemming Insulinde (door Gerard van Welie)
9 april 2017: Signed, sealed and undelivered (door een onderzoeker van het projectteam De Brienne)
14 mei 2017: Het Rode Kruis als onmisbare schakel voor contacten met de vrije wereld (door Hans van der Horst)
Aanmelden via aanmelden@muscom.nl of telefonisch via 070 – 330 75 67