Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het steeds moeilijker om post over te brengen naar Engeland. Door de Britse en Duitse marine werden zeemijnen gelegd in het Kanaal en er werd druk gepatrouilleerd door Duitse onderzeeboten. De Stoomvaart Maatschappij Zeeland (SMZ) onderhield een verbinding met Engeland.
Gerelateerde artikelen
Soms werden de schepen van de SMZ door Duitse torpedoboot aangehouden en doorzocht. Ook schepen uit neutrale landen, zoals Nederland. Dat gebeurde onder andere op 23 september 1916 met de raderboot ‘Prins Hendrik’. Het schip werd opgebracht naar Zeebrugge dat door de Duitsers was bezet en grondig doorzocht. Daarna mocht het schip weer vertrekken. Op 10 november 1916 werd de in 1895 gebouwde raderboot ‘Koningin Regentes’ aangehouden door een Duitse onderzeeboot, de UB 19, en opgebracht naar Zeebrugge. De bemanning moest van boord en werd naar huis gestuurd. Pas op 15 december 1916 mocht het schip door de bemanning worden teruggenomen. Na aankomst in Vlissingen bleek, dat alle post in beslag was genomen, van boord was gehaald en naar Duitsland gevoerd. Bij deze post bevond zich ook de brief verzonden op 7 november 1916 door de Haarlemse Stoomverffabriek en gericht was naar een adres in Londen. Deze brief werd in Berlijn gecensureerd.
Na lezing van de brief werd de envelop gesloten met een strook met opdruk. De brief werd echter niet doorgezonden naar Londen maar bleef in Berlijn liggen.
Deze brief werd pas na het einde van de Eerste Wereldoorlog vrijgegeven en kwam terug in Haarlem op 3 februari 1919. De brief had zijn bestemming niet bereikt, maar wel de oorlog overleefd. Dat lot was echter niet weggelegd voor de raderboot ‘Koningin Regentes’. Op 6 juni 1918 werd het schip getorpedeerd door de Duitse onderzeeboot UB 107 vlak bij de Leman Bank in de Noordzee. Daarbij lieten zeven van de 56 bemanningsleden het leven. Een envelop die een stukje geschiedenis weergeeft om nooit te vergeten. Een stille getuige van 100 jaar geleden.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)