In de ban van de middeleeuwen in Utrecht - Postzegelblog

In de ban van de middeleeuwen in Utrecht

0

Laat je meevoeren door sprankelende kleuren, schitterende goudverf en minutieus geschilderde scènes. Geniet deze winter van zeldzame middeleeuwse meesterwerken uit drie absolute topcollecties: Kasteel de Haar, Kasteel Huis Bergh en Museum Catharijneconvent. Deze kunst is eenmalig samen te zien in Museum Catharijneconvent tot en met 26 januari 2025. Dus als u Middeleeuwse kunst interessant vindt, dan is deze expo een must-see!

Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent is een rijksmuseum voor religieuze kunst in Utrecht. Het museum is gevestigd in het voormalige klooster het Catharijneconvent, dat vermoedelijk reeds in de 12de eeuw gewijd was aan Catharina van Alexandrië. Het kloostergebouw is tegen de Sint-Catharinakathedraal aangebouwd. Het museum komt voort uit verschillende collecties. Het vast bezit van het museum wordt permanent ontsloten. Verder grijpen er op regelmatige basis tijdelijke tentoonstellingen plaats.

(Met de opening van een expositie over Luther in het Museum ­Catharijneconvent in Utrecht in 2017 in het kader van 500 jaar Reformatie (1517 – 2017) verschijnt een Reformatie-postzegel. De postzegel is een initiatief van de filatelistenvereniging Gabriël, goed voor ruim honderd leden met interesse voor postzegels die de Bijbel en het christendom thematiseren. Het vel met drie zegels wordt in tweeduizend exemplaren gedrukt en onder meer beschikbaar gesteld door het Nederlandse PostNL. Emeritus dominee Anton Schipper uit Rotterdam, actief lid van de vereniging, verwacht dat er grote belangstelling voor de postzegel is uit binnen- en buitenland. Het zal daarmee snel een object voor verzamelaars blijken. Schipper nam samen met Joke van Strien en ontwerper Frans Voogt het initiatief voor de zegel. Het is volgens hem opvallend dat in veel landen, waaronder katholieke als Litouwen, België en Vaticaanstad, een Reformatie-zegel is uitgegeven of aangekondigd. In Nederland viel dit niet te verwachten, omdat religieuze afbeeldingen op postzegels vermeden worden. Daarom nam de vereniging zelf het initiatief. PostNL bleek bereid deze beschikbaar te stellen, zodat de zegel overal verkrijgbaar is. Op twee van de drie ontworpen zegels staat een deel van het schilderij van Jan Barentsz. Muyckens uit 1643, waarop hij een droom van keurvorst Frederik de Wijze verbeeldt. Daarop is de kerkhervormer Maarten Luther te zien die met een ganzenveer de 95 stellingen op de deur van de Slotkapel in Wittenberg schrijft. Het schilderij is in het bezit van Museum ­Catharijneconvent. De derde zegel toont een glazen schaal die Luther aan zijn vriend Justus Jonas schonk.)

 

Huis Bergh

Huis Bergh is een kasteel en museum in de stad ‘s-Heerenberg in de gemeente Montferland, in de Nederlandse provincie Gelderland. Huis Bergh was het stamslot van de graven van Bergh. Het Land van den Bergh was vóór 1486 een bannerij en vanaf 1486 (rijks-)graafschap Bergh. Huis Bergh is de grootste waterburcht in Nederland.

De bouwgeschiedenis van het kasteel gaat terug tot het jaar 1250. Delen van het huis dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw. In de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog had Huis Bergh veel te lijden van oorlogsgeweld. In 1735 brandde het geheel uit, waarna het tot 1746 door Gerrit Ravenschot uit Zutphen werd herbouwd. Tijdens de Hollandse Zending tussen de jaren 1799 en 1842 was er een seminarie in Huis Bergh gevestigd. Het kasteel en alle bijbehorende bezittingen kwamen in 1912 in eigendom van Jan Herman van Heek, een industrieel uit Enschede met als doel het als monument te behouden.

In 1939 werd een groot deel van het huis voor de tweede keer door brand verwoest. Dankzij de hulp van de plaatselijke bevolking kon veel van de inventaris worden gered. Nog in hetzelfde jaar begon de wederopbouw die reeds in de herfst van 1941 kon worden voltooid. In 1946 bracht Van Heek Huis Bergh onder in de Stichting tot instandhouding der goederen en rechten van het Huis Bergh. Huis Bergh werd de vaste verblijfplaats van de familie Van Heek en bracht hij er zijn kunstverzameling er onder waaronder de collectie F.W. Mengelberg die hij in 1919 had verworven en vele vroeg-Italiaanse werken.

 

Kasteel de Haar

Kasteel De Haar  is een monumentaal kasteel. Het is het grootste kasteel van Nederland. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel gebouwd in neogotische stijl. De Haar bestaat uit een omvangrijk terrein waarin zich naast het hoofdgebouw onder meer bijbehorende tuinen en gebouwen zoals een kapel bevinden. Het kasteel is te bezoeken als museum met een rondleiding.

Nederland (2011): Kasteel de Haar

In 1890 erfde de Belg Étienne baron van Zuylen van Nyevelt van de Haar (1860-1934) de kasteelruïne van zijn vader Gustave van Zuylen (1818-1890). Étienne was op 16 augustus 1887 in Parijs getrouwd met Hélène barones de Rothschild (1863-1947), een erfgename uit de Franse tak van de rijke bankiersfamilie De Rothschild. Mede dankzij haar fortuin had Étienne de middelen om het voorvaderlijk kasteel op een grandioze manier als buitenverblijf te laten herbouwen.

Voor de herbouw van het kasteel geeft de baron, waarschijnlijk op aanraden van Victor de Stuers, grondlegger van monumentenzorg in Nederland, de opdracht aan de beroemde architect Pierre Cuypers. Hun bedoeling is dat het de stijl en allure van een Frans middeleeuws kasteel krijgt. In nauwe samenwerking met zijn zoon Joseph Cuypers was hij daar twintig jaar mee bezig (van 1892 tot 1912). Op 3 juli 1893 vond de ‘voorloopige inwijding’ plaats. De herbouw was toen zover gevorderd dat de vlaggen wapperden vanaf de torenspitsen en enkele zalen konden ingericht aan de opdrachtgever getoond worden. Door het hele gebouw zijn er verwijzingen naar de geschiedenis van het geslacht Van Zuylen, vooral in de voorhal,

Na 10 jaar restauratiewerk is Kasteel de Haar in oude luister hersteld. Om hier bij stil te staan is deze postset uitgegeven met afbeeldingen van het kasteel en het rijke interieur. In 2010 werd Kasteel de Haar uitgegeven (44 cent) als onderdeel van de omnibus ‘Kastelen in Nederland’.

 

Meer info:

In de ban van de middeleeuwen, tot en met 26 januari 2025 in Utrecht:

https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/in-de-ban-van-de-middeleeuwen/

Kasteel de Haar: https://www.kasteeldehaar.nl/

Huis Bergh: https://www.huisbergh.nl/

Eerdere musea blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/made-in-holland/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Burchten,Kastelen en Paleizen Paleizen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)