Ter gelegenheid van het ruimtevaartcongres van de ‘Association of Space Explores’ (ASE) in Noordwijk en Amsterdam van 30 september t/m 6 oktober 2024 komen meer dan 100 astronauten naar ons land. Zij allen hebben één of meer baanrondjes om de aarde in de ruimte afgelegd. De Nederlandse astronaut André Kuipers is de gastheer van het congres.
Gerelateerde artikelen
Shaping the future together: uitgiftedatum 30 september 2024
Op het zes postzegels tellende postzegelvel ‘Shaping the future together’ staan bovenin vijf trapezium-vormige dampkring-postzegels en onderin bevindt zich één half-cirkelvormige aarde-postzegel. Grafische ontwerper is Lilian Vos van het bureau Vividfblue uit Amsterdam. De emissie telt 110.000 vellen is gedrukt door Cator Security Printers in Meaucé La Loupe Frankrijk.
Grote aarde-postzegel
Op de grote aarde-postzegel staat een kleurenillustratie van de aarde bij dag, gezien vanuit de ruimte: “De aarde heb ik maar één keer op een postzegel afgebeeld, want we hebben maar één aarde, toch?”
- Op het postzegelvel is het overview-effect verbeeldt. ‘t Is het perspectief, waarmee astronauten vanuit de ruimte naar de kwetsbare aarde en onze wereld kijken. Ze zijn emotioneel geraakt door de overweldigd onbeschrijfelijke schoonheid van de aarde. Hun wereldbeeld is er fundamenteel door veranderd.
- Deze ervaring past bij het doel van ASE: de aarde dient behouden te blijven voor toekomstige generaties. Uit deze visie komt de postzegelemissie-titel ‘Shaping the future together’ voort.
Kleine dampkring-postzegels
- De vijf dampkring-postzegels vormen samen de dampkring als dun schilletje, waarin zich een kleurenillustratie bevindt die het zicht van de astronaut vanuit de ruimte op de aarde bij nacht verbeeldt. De kleuren van een opkomende zon, groen poollicht (als dynamisch bewegend ‘gordijn’), de sterrenhemel met de maan zijn zichtbaar. De donkere aarde weerkaatst het licht van de opkomende zon op wolken en water.
- De sterren lopen door naar de ruimte op de velrand erboven, waarin links een foto staat van het internationale ruimtestation ISS, dat met grote snelheid over de aarde scheert. Rechtsboven staat een groter uitgevoerde maan dan die op de dampkring-postzegels. Achter het linker raam van de ISS-observatiemodule is het gezicht van André Kuipers subtiel zichtbaar.
- Tijdens de expeditie in 2011-2012 heeft de bemanning ook de komeet Lovejoy gezien. De flits-illustratie ervan op het diepzwart van de achtergrond staat rechtsonder de titel van het postzegelvel.
Astronaut Kuipers ook gastheer postzegelvel-ontwerp!
Met de plaatsing van de ISS- satelliet linksboven in het postzegelvel staat ontwerper Lilian Vos letterlijk in de ruimteschoenen van astronaut Kuipers. Zij geeft vanuit deze gezichtshoek zicht op de onmetelijke ruimte van het universum met voorwerpen, kleuren en onderlinge plaatsing ervan ten opzichte van elkaar. Toen Kuipers het postzegelvel voor het eerst onder ogen kreeg, stelde hij het volgende vast: ”Wow, wat goed getroffen, ik krijg hetzelfde gevoel als daarboven!”
Postzegelanalitische verwijzingen
- De trapeziumvorm van de dampkring-postzegels komt door beeldruim / beeldherhaling overeen met de contourvorm van een satelliet.
- Aan de postzegels is deels een tanding toegevoegd. Bij de dampkring-postzegel geeft de plek van de tanding de kijkrichting vanuit het ISS aan. Bij de aarde-postzegel benadrukt de tanding de ‘terminator’, de harde overgang tussen licht en donker.
- Op de achterkant van het postzegelvel staat een tekst van André Kuiper over zijn ervaring als astronaut met het overview-effect.
Reacties (3) Schrijf een reactie
In de jaarcollectie zit er van elke zegel één, op de FDC ook, in het mapje 1 aardepostzegel en 3 dampkringpostzegels.
Wat gebeurt er dan met alle dampkringpostzegels die overblijven?!
Die verdampen :)
Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt voordat de landsnaam NEDERLAND vervangen wordt door THE NETHERLANDS.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)