Route Paris 2024: Openingsceremonie - Postzegelblog

Route Paris 2024: Openingsceremonie

0

Op vrijdag 26 juli 2024 vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen van Parijs. Voor het eerst in de geschiedenis van de Zomerspelen wordt dit evenement niet in een stadion gehouden, maar op en rondom de iconische Seine. Weet u wanneer voor het eerst de elementen (ontsteken vlam, landenparade) van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zijn toegepast?

Olympische Spelen 1928 (Amsterdam)

De Spelen van de IXe Olympiade werden in 1928 gehouden te Amsterdam. Amsterdam had eerder geprobeerd om de Olympische Spelen te mogen organiseren, maar moest in 1920 oorlogsslachtoffer België (Antwerpen) en in 1924 Parijs van IOC-voorzitter Pierre de Coubertin laten voorgaan. Voor de Spelen van 1928 werd Amsterdam verkozen boven Los Angeles. Dit waren de eerste Spelen die niet meer onder het voorzitterschap van De Coubertin verliepen. In 1925 had hij het voorzitterschap overgedragen aan de Belgische graaf Henri de Baillet-Latour.

Nederland (1928): 9e Olympische Spelen Amsterdam. Opvallend is dat ‘Zwemmen’ ontbreekt als sport op de zegels.

Voor het eerst werd de olympische vlam aangestoken tijdens de Olympische Spelen. Dit gebeurde in het Olympisch Stadion, niet, zoals later gebruikelijk werd door een bekende sporter, maar door een medewerker van het gasbedrijf. De estafette met de olympische fakkel werd pas voor het eerst tijdens de Olympische zomerspelen van 1936 gelopen.

Voor het eerst werd de landenparade geleid door Griekenland, het land waar de bakermat van de Spelen ligt. De parade werd afgesloten door het gastland, een traditie die tot de dag van vandaag wordt volgehouden.

Griekenland (1896): 1e Olympische Spelen Athene (12 waarden).

 

Openingsceremonie Parijs 2024

Op vrijdag 26 juli 2024 vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen van Parijs. Voor het eerst in de geschiedenis van de Zomerspelen wordt dit evenement niet in een stadion gehouden, maar op en rondom de iconische Seine. De ceremonie begint om 19:30 uur en naar verwachting 3 uur en 45 minuten duren. Het belooft een uniek spektakel te worden, waarbij gebruik wordt gemaakt van het natuurlijke licht van de ondergaande zon.

Naar verwachting zullen zo’n 7000 atleten worden vervoerd in ongeveer 85 boten. Volgens traditie vertrekt de Griekse delegatie als eerste. Daarna volgen de andere landen in alfabetische volgorde. De Franse delegatie van het gastland zal als laatste aankomen bij Pont d’Iéna voor de grande finale op de Place du Trocadéro. Nederland zal met zeventig atleten aanwezig zijn. 3×3-basketballer Worthy de Jong (1e OS) en handbalster Lois Abbingh (3e OS) zullen op de Nederlandse boot de vlag dragen. Nederland zal de boot delen met Peru (volgens het Franse alfabet: Pays Bas en Pérou).

De boten leggen een route van zes kilometer af, van Pont d’Austerlitz bij het park Jardin des Plantes tot Pont d’Iéna, tegenover de Eiffeltoren bij Trocadéro. Langs de kade en op de bruggen van de Seine zijn optredens en shows van verschillende artiesten. De botenparade voert ook langs olympische wedstrijdlocaties zoals Place de la Concorde, waar de BMX-wedstrijden zullen plaatsvinden.

Thomas Jolly, theateracteur en regisseur, is aangesteld als artistiek directeur van de ceremonie. Hij streeft ernaar om de veelzijdige cultuur van Frankrijk te laten zien. “Frankrijk is Edith Piaf… het is ook opera, het is rap, het is een hele reeks muziekstijlen,” zei Jolly begin dit jaar. “Het idee is niet om een vaste identiteit te projecteren.” Het publiek kan de ceremonie gratis bijwonen; er kunnen ongeveer 222.000 mensen terecht op de hogere kades van de Seine. Ook zijn er 104.000 betalende toeschouwers welkom op de lagere kades van de Seine. De organisatie verwacht dat anderhalf miljard tv-kijkers wereldwijd de parade over de Seine zullen volgen.

 

Meer info:

OS 1928 Amsterdam en de uitgiften zegels en briefkaarten (met zeer interessante informatie!):

https://www.postzegelblog.nl/2023/09/10/olympische-spelen-1928-tekst-en-beeldbriefkaarten/

Olympische Spelen 2024: https://olympics.com/en/paris-2024

TeamNL: https://www.teamnl.org/

NOS en Parijs 2024: https://nos.nl/parijs2024

Eerdere Olympische Spelen blogs:

O.S. 2024: https://www.postzegelblog.nl/tag/route-paris-2024/

O.S. 2020: https://www.postzegelblog.nl/tag/olympische-spelen-2020/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Frankrijk Griekenland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)