75 jaar André Rieu (1949) - Postzegelblog

75 jaar André Rieu (1949)

0

Op 11 juli 2024 heeft PostNL het postzegelvel ‘De magie van André Rieu’ uitgegeven, ter gelegenheid van de verjaardag (75 jaar op 1 oktober) van violist en orkestleider André Rieu. Op de vijf persoonlijke postzegels staan fotoportretten van André Rieu met zijn viool, op de velrand is hij afgebeeld als dirigent voor zijn orkest. Weet u ook dat er in het verleden een prestigeboekje werd uitgegeven van André Rieu?

75 jaar André Rieu (1949)

Op de 5 postzegels van de uitgifte De magie van André Rieu staan 5 portretfoto’s van André Rieu met zijn viool. De foto’s dateren uit 1954, 1965, 2003, 2010 en 2024. Alle foto’s zijn recht van voren genomen. Op iedere foto rust de strijkstok op de vioolsnaren. De achtergrond van de oorspronkelijke foto’s is vervangen door feestelijke confetti. Over de foto’s heen ligt een aparte kleurenlaag met de pasteltinten paarsroze, groen en blauw en de PMS-kleuren goud en zilver. Rechtsonder staat op elke postzegel de naam van André Rieu met het jaar waarin de foto is genomen. Op de bovenste velrand is een grote foto geplaatst van het Johann Strauss Orkest, met André als dirigent ervoor. Voor de velrand en de tabs zijn dezelfde kleuren en dezelfde confetti in de achtergrond gebruikt. Op de onderste velrand staat het volgende citaat van André Rieu: “Three-four time, the rhythm of the walz, has almost become the rhythm of my life”.  Dit benadrukt hoe belangrijk de driekwartsmaat van de wals voor hem is geweest en nog steeds is.

Het postzegelvel De magie van André Rieu is ontworpen door Anne Schaufeli en Huub de Lang van studio026 uit Velp. Het thema van de uitgifte is hun niet vreemd. Beiden hebben piano gespeeld, beiden houden van klassieke muziek. “En we hebben veel respect voor André Rieu”, zegt Schaufeli. “Zeker voor hoe hij met zijn muziek een groot publiek weet te boeien. Daarvoor reist hij de hele wereld rond met spectaculaire showconcerten. Hij bereikt met zijn muziek ook mensen die normaal gesproken niet snel warm zullen lopen voor klassieke muziek. Dat vind ik knap.”

Gebruikte bron: PostNL.nl

 

Prestigeboekje André Rieu (2009)

Het 21e persoonlijke prestigeboekje verscheen in juli 2009 en stelde André Rieu centraal. Het boekje werd uitgegeven door TNT Post in samenwerking met André Rieu en bestaat uit drie velletjes met elk drie postzegels. Verder zijn er 5 tussenbladen welke de levensloop van de Limburgse violist en dirigent belichten.

Rieu is geboren in Maastricht. Hij groeide op in een muzikale familie. Zijn vader, André Rieu sr., was dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest. Zijn vader liet hem vanaf zijn vijfde viool spelen. Na zijn eindexamen aan het Stedelijk Lyceum in Maastricht bezocht hij van 1968 tot 1973 de conservatoria van Luik en Maastricht, waar hij onder meer les had van Herman Krebbers. Van 1974 tot 1977 sloot hij zijn studie af aan de muziekacademie van Brussel, waar hij de “Premier Prix” behaalde. Daar ontwikkelde hij een voorliefde voor salonmuziek, vooral voor de wals.

In 1978 werd hij tweede violist in het Limburgs Symfonie Orkest. Daarnaast was hij artistiek leider van het salonorkest “I Glissandi”, dat onder de naam Maastrichts Salon Orkest bekendheid verwierf. In 1987 breidde hij zijn ensemble uit van vijf naar dertien musici en veranderde de naam in Johann Strauß Orchestra, dat zich daarna op de wals toelegde. In hetzelfde jaar werd het productiebedrijf André Rieu Productions opgericht. Een jaar later gaf Rieu met zijn orkest vijftien nieuwsjaarconcerten in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.

De grote doorbraak kwam in 1994: de Tweede Wals uit de Suite voor Variétéorkest van Dmitri Sjostakovitsj werd een onverwacht (hit)succes (30 weken in de Mega Top 50). Sindsdien reisde Rieu de wereld rond met zijn orkest dat was uitgegroeid tot ca. 60 muzikanten, spektakels waarbij klassieke muziek, salonmuziek, operette, soundtracks en popmuziek worden gespeeld. In navolging van Strauss jr. leidt hij het orkest al vioolspelend, als Stehgeiger. Naast toerconcerten produceert Rieu specials met verschillende popgrootheden, die op tv worden uitgebracht en op dvd en online beschikbaar zijn. Zijn ensembles bestaan uit solisten en zangers.

Rieu is sinds 2002 ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 5 maart 2009 werd Rieu geridderd in de Franse Orde van Kunst en Letteren voor het uitdragen en populair maken van de klassieke muziek in de hele wereld, met name in Frankrijk.

Nederland (2010): Mooi Nederland – Maastricht met André Rieu (Vrijthof).

Sinds 2005 treedt Rieu jaarlijks in juli op op het Vrijthof in Maastricht, als blijk van erkentelijkheid voor zijn thuisbasis. In 2014 gaf Rieu aldaar volgens traditie zijn tiende concertreeks. De openluchtconcerten worden door tienduizenden fans van over de hele wereld bezocht.

 

Meer info:

André Rieu: https://www.andrerieu.com/nl

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)