Driemaal eerder was (West-)Duitsland gastland van een eindtoernooi (EK 1988 en WK 1974 en WK 2006). Alle keren was Oranje van de partij en behaalde grote successen. De Duitse bodem is vruchtbare Oranje-grond voor de voetballers. De verwachtingen zijn hoog gespannen voor het EK 2024. De media (kranten, TV en online) hebben de afgelopen weken vooral aandacht besteed aan de successen van het WK 1974 (50 jaar geleden). In deze blog de filatelie van het WK 1974.
Gerelateerde artikelen
De laatste twee uitgaven van voetbalzegels
WK 1974 in West-Duitsland
Algemeen
Het FIFA wereldkampioenschap voetbal 1974 was de tiende editie van een internationale voetbalwedstrijd tussen de nationale mannenteams van landen die aangesloten zijn bij de FIFA. West-Duitsland (en West-Berlijn) fungeerde als gastheer van de eindronde van het kampioenschap, zoals besloten door de FIFA op 6 juli 1966 tijdens een congres in Londen. Aan het kwalificatietoernooi deden 99 landen mee, waarvan er 92 ook daadwerkelijk in actie kwamen. De loting voor de WK-eindronde werd verricht op zaterdag 5 januari 1974 in Frankfurt am Main (West-Duitsland).
In 1974 werd voor het eerst een tweede ronde gespeeld bestaande uit groepswedstrijden, en geen kwart- en halve finales zoals in de voorgaande edities. Het voordeel hiervan was dat er tussen eerste ronde en finales twee keer zoveel wedstrijden zouden moeten worden gespeeld. Een nadeel zou kunnen zijn dat ploegen afwachtend en risicomijdend zouden gaan spelen. Dat bleek bij dit toernooi niet het geval te zijn. De nieuwe opzet werd gehandhaafd bij het WK in 1978; in 1982 werd het aantal deelnemende landen uitgebreid naar 24 en werd een andere opzet noodzakelijk.
Finale
De finale van het wereldkampioenschap voetbal 1974 was de 10e editie van de voetbalwedstrijd die gespeeld werd in het kader van het FIFA Wereldkampioenschap. De wedstrijd vond plaats op zondagmiddag 7 juli 1974 tussen Nederland en West-Duitsland. De finale werd gespeeld in het Olympiastadion in München. Iedereen kent de beelden en de uitslag van de finale tussen Nederland en West-Duitsland 1 – 2.
De destijds spelende rechtsback van West-Duitsland Berti Vogts verklaarde in 1997 dat de aan West-Duitsland toegekende penalty onterecht was. Hij blijft echter de enige uit het elftal die zich erover uit wil laten. De Braziliaan João Havelange (voormalig FIFA-president van 1974 tot 1998) stelde in 2008 zonder onderbouwing dat er sprake was van match fixing in de wereldkampioenschappen van 1966 en 1974, zodat Engeland en West-Duitsland kampioen zouden worden.
Nederlandse uitgaven 1974
Deze uitgave beter bekend als de voetbalzegel (1974) werd tegelijkertijd uitgegeven met de tenniszegel als de sportserie. Zie mijn eerdere blog 125 jaar KNLTB (1899) over de tenniszegel. Nederland plaatste zich net voor de eindronde dat werd georganiseerd door ons buurland Bondsrepubliek Duitsland (= West-Duitsland). Gezien de grote interesse van dit sportevent, gaf de PTT een speciale zegel uit. Deze zegel werd ontworpen door Jan Boterman (1943).
Jan Boterman heeft het voetbalspel uitgebeeld door de zwart/witte wedstrijdbal weer te geven, voordat hij gespeeld wordt, liggende bij een van de witte markeringslijnen op het grasveld. De kleurrijke sfeer in een stadion tijdens de wedstrijd heeft hij op symbolische wijze aangeduid door de kleurenstrook aan het rand van het veld. Het geheel is dus een een ‘koele’ registratie van een opwindend sportgebeuren. Door deze keuze is het voetbalspel in zijn essentie weergegeven en niet door een illustratie van een van de duizend en één mogelijke spelsituaties. Het beeld wordt overgelaten aan de fantasie van de gebruiker van de zegel. De exacte fotografische weergave van de bal in het veld biedt een zeer realistisch uitgangspunt hiervoor. Is de bal binnen of buiten het veld?
Tijdens het WK Voetbal van 1974 was de PTT te gretig geworden. Volgens dagblad De Tijd was de productie al begonnen van 7,5 miljoen zegels met het opschrift Holland Wereldkampioen 1974. Voor afloop van de finale waren er al 100.000 exemplaren gedrukt, die dus meteen werden vernietigd. Sommige bronnen spreken over een miljoen zegels, die toen al gereed waren. Een gigantische financiële strop dus.
Gebruikte bron: Nederlandse postzegels 1974 (achtergronden, vormgeving, emissiegegevens etc).
Nog meer lezen over het WK 1974, lees dan het standaardwerk van Auke Kok, Wij waren de besten. Adembenemend verslag van een ‘zwarte zondag’ die in ons collectief geheugen staat gegrift. ‘Het WK Voetbal van 1974. Het Nederlands elftal verbaast vriend en vijand met gedurfd en succesvol aanvalsspel – totdat op die Zwarte Zondag van 7 juli alles misgaat: het elftal wordt in de finale op haast immorele wijze gestuit door West-Duitsland’ schrijft Auke Kok in zijn boek ‘1974. Wij waren de besten’. Natuurlijk: het Nederlands voetbalelftal van 1974 was heel erg sterk, maar bovendien een typisch symbool van het Nederland van die dagen. Relaxed, progressief, zelfverzekerd, arrogant zelfs. Het trok zich nergens wat van aan en wist alles beter. Gingen we daarom zo hard onderuit?
Meer info:
UEFA EURO 2024: https://www.uefa.com/euro2024/
KNVB Ons Oranje: https://www.onsoranje.nl/
Eerdere Route Euro 2024 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/route-euro-2024/
Eerdere EURO2020 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/euro2020/
Het Oranjegevoel van ’74 (NOS, vijf afleveringen feelgoodprogramma, 10-14 juni 2024):
https://npo.nl/start/serie/nos-het-oranjegevoel-van-74/seizoen-24/nos-het-wk-van-74_1
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)