Het 68e Eurovisie Songfestival wordt dit jaar gehouden op 7, 9 en 11 mei 2024 in Malmö, Zweden. Joost Klein treedt als 16e op in de tweede halve finale met het inmiddels bekende ‘Europapa’. Kent u de stad Malmö? En kent u de Sontbrug, die Malmö (Zweden) verbindt met Kopenhagen (Denemarken)?
Gerelateerde artikelen
Malmö
Malmö waar deze week het Eurovisie Songfestival wordt gehouden, is de op twee na grootste stad van Zweden, na Stockholm en Göteborg. Het is de hoofdstad van Skåne län, de zuidelijkst gelegen provincie in Zweden.
De stad heeft 338.230 inwoners (2018) en een oppervlakte van 7176 hectare. Groot-Malmö (de stad, de gemeente Malmö en omliggende gemeentes) heeft circa 700.000 inwoners. De plaats ligt in het landschap Skåne in de gemeenten Malmö en Burlöv het is ook de hoofdplaats van de gemeente Malmö.
Ten zuiden van Malmö bevindt zich de Sontbrug, die Zweden verbindt met Denemarken. De transnationale regio Sont (Öresund) wordt met rond de 3,5 miljoen inwoners ook wel de grootste metropool van Scandinavië genoemd. Aan de Deense zijde van de 16 kilometer lange gecombineerde spoor- en autowegverbinding ligt Kopenhagen. Malmö bezit een in 1998 opgerichte universiteit.
Sontbrug (Kopenhagen – Malmö)
De Sontbrug (Øresundsbron) is het opvallendste onderdeel van de 16 kilometer lange verbinding voor weg- en spoorverkeer over de Sont tussen Denemarken en Zweden. George Rothne ontwierp de brug en het ingenieursbureau Arup tekende het constructief ontwerp van de brug.
De Sontbrug vormt de verbinding tussen Kopenhagen en Malmö. De grootste overspanning van deze tuibrug is 490 meter. De hoogste pyloon is 204 meter. Naar schatting weegt de brug in totaal 82 miljoen kilogram. De maximale hoogte van het wegdek is 57 meter.
De verbinding, bestaande uit een spoorlijn met twee sporen en daarboven een weg met 2×2 rijstroken, werd op 1 juli 2000 door de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf en de Deense koningin Margrethe II geopend. Een halve maand voor de officiële opening konden de Denen en Zweden door middel van een donatie aan het Deense Rode Kruis een kaart kopen om de brug skatend, fietsend of lopend over te gaan.
De gehele verbinding over de Sont bestaat uit een dubbeldeksbrug (autosnelweg boven, spoorweg beneden) van bijna 8 kilometer lang aan Zweedse kant; het kunstmatige eilandje Peberholm (“Pepereiland”, zo genoemd als toespeling op het naburige natuurlijk gevormde Saltholm, “Zouteiland”) met een lengte van 4 kilometer waar snelweg en spoorweg naast elkaar komen te liggen; en een 4 kilometer lange tunnel, de Drogdentunnel aan Deense kant. De bouw begon op 16 september 1993 en de kosten beliepen zo’n 3 miljard euro. De brug-tunnelcombinatie is aangelegd om de regio Kopenhagen-Malmö (Sontregio) een economische impuls te geven en zo tegenwicht te geven aan de neiging van de EU haar belang steeds meer zuidwaarts te zoeken. Daarnaast heeft ze de reistijd van Kopenhagen naar het Deense eiland Bornholm met circa drie uur verkort.
De E20 loopt over de brug. Per etmaal rijden er circa 11.800 voertuigen over de brug (4,3 miljoen voertuigen in 2004). De brug concurreert met de veerverbinding Helsingør-Helsingborg.
Fietsers worden op de brug niet toegelaten, maar kunnen de passage met de trein of snelboot maken. Bij de opening van de brug in 2000 werd er een halve marathon gelopen (Deens Broløbet, Zweeds Broloppet), van Denemarken over de brug naar het Zweedse Limhamn, een stadsgedeelte van Malmö. Na de halve marathon in 2000 werd die ook nog georganiseerd in 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 en 2010. In 2010 zou dit voorlopig de laatste keer zijn, maar dit werd ook al aangekondigd in 2006. Er geldt een permanent inhaalverbod voor het vrachtverkeer. Het vervoer van gevaarlijke goederen is alleen toegestaan tussen 23:00 uur en 06:00 uur.
Evenementen
De stad heeft een jaarlijks festival in augustus, Malmöfestivalen. Elke maart vindt er een kinder- en jeugdfilmfestival plaats, Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö (BUFF). Sinds 2008 wordt er ook een Zweedse versie van Music For Life/Serious Request gehouden in Malmö, Musikhjälpen genaamd.
In 1992 en in 2013 werd het Eurovisiesongfestival in Malmö gehouden. In 2024 wordt het festival voor de derde keer gehouden in Malmö.
Nederland wordt dit jaar vertegenwoordigd door Joost Klein. Joost Klein (1997), kortweg bekend als Joost, is een Nederlands muzikant, schrijver en voormalig youtuber. Hij is onder andere bekend van de nummers Scandinavian Boy, Wachtmuziek, Ome Robert en Friesenjung en de albums M van Marketing, Albino en 1983. Hij is de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 2024 in Malmö met het nummer Europapa. Video Joost Klein – Europapa (2024): https://www.youtube.com/watch?v=gT2wY0DjYGo
(In september 2010 vierde het Nederlands Film Festival (NFF) haar dertigjarig bestaan. Voor TNT Post voldoende aanleiding om met een speciale postzegel een ode aan het filmfestival in Utrecht te brengen. Carice van Houten staat op die bijzondere postzegel waarop zelfs een speelfilm van 1 seconde wordt vertoond, geregisseerd door Anton Corbijn.)
Meer info:
Live Songfestival: https://www.songfestival.live/
Officiële site Malmö: https://eurovision.tv/
Nederlandse AVROTROS site:
https://www.avrotros.nl/program/eurovisie-songfestival~14/
De beste verhalen van alle deelnemers 2024: https://eurostory.nl/
Alle in-en outs van de 2024 editie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival_2024
Analyse Europapa:
https://eurostory.nl/nederland-eurovisie-songfestival-2024-joost-klein/
Eerdere Eurovisie Songfestival blogs (2019 t/m 2024):
https://www.postzegelblog.nl/tag/eurovisie-songfestival/
Reacties (1)
Joost succes daar in Malmö. Ik reken op een eerste plaats voor the Netherlands & voor jou.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)