75 jaar Keukenhof: meer dan alleen tulpen en toeristen - Postzegelblog

75 jaar Keukenhof: meer dan alleen tulpen en toeristen

0

Heeft u de 75e editie van de Keukenhof bezocht? De laatste dag is 12 mei 2024 en het zou jammer zijn als u weer een jaar moet wachten.  Verwacht wordt dat het aantal van 1,4 miljoen bezoekers van 2023 wel gehaald zal worden. Het park ligt er goed bij en wordt druk bezocht in combinatie met de combi-kaarten ( toegangsbewijs en bus van Arriva). Houdt u van tulpen dan ziet u heel veel varianten van de bloembollenkwekers, die elk een gedeelte gebruiken van het totale park.

Toeristen uit de hele wereld

Als je loopt en omdat het park erg groot is, loop je niet in een file op de paden. Er zijn vele hoogtepunten. Bijvoorbeeld het bloemenmozaïek met de ’75 years Keukenhof’. Alleen zijn de tulpen uitgebloeid en zijn de tulpen ‘geknipt’.

Plattegrond Keukenhof. Bron: Keukenhof.nl

Als je de paden volgt van de plattegrond, dan loop je ook via rechte- en kromme paden. Dit beeld van tulpenrijen zie je net als op deze zegel.

Dat vooral Amerikanen van tulpen houden, blijkt wel uit de vele postzegeluitgiften van de laatste jaren met het tulpenmotief.

USA (2023): Tulip Blossom Forever First Class Postage Stamps (20 Count Booklet)

 

Hieronder zie je krokussen met gedeelte plattegrond Keukenhof aan de rechterkant van het vel.

Nederland (1996): vel Natuur en Milieu krokussen Keukenhof.

Keukenhof meldt dat de gemiddelde verblijfsduur van bezoekers in Keukenhof 3 uur is (ervaring cijfer). Het tijdslot dat is geboekt via www.keukenhof.nl dient als aankomsttijd van je bezoek. Eenmaal binnen kun je blijven tot sluitingstijd.

 

nijntje / Miffy

Voor de Japanse bezoekers is een aparte nijntje shop ingericht. Voor de shop kunnen nog foto’s en selfies worden gemaakt tussen de mega nijntjes. De omzet zal hoog zijn. Ik zag vele Japanners naar buiten lopen met een nijntje souvenir.

Voor export doeleinden wordt niet de naam ‘nijntje’ gebruikt maar het Engelse ‘Miffy’. In Japan zijn vele ‘Miffy’ zegels uitgekomen. Ik durf zelf te stellen dat er meer ‘Miffy’ zegels zijn uitgekomen in Japan dan Nederlandse zegels met ‘nijntje’.

Miffy (Dutch: nijntje) is a fictional rabbit appearing in a series of picture books drawn and written by Dutch artist Dick Bruna. The original Dutch name, “nijntje”, is a shortening of the diminutive konijntje, “little rabbit”.

The first Miffy book was produced in 1955 and almost thirty others have followed. In total they have sold over 100 million copies. In addition, four separate television series as well as items such as clothes and toys featuring the character followed. On 30 January 2013, a feature-length film, Miffy the Movie, was released in theaters and stars Eva Poppink in the title role.

Four television series based on the character have been produced: Dick Bruna’s Miffy Storybook Classics from 1984; Miffy: Colors, Numbers, and Shapes from 1996; Miffy and Friends from 2003; and Miffy’s Adventures Big and Small from 2015.

 

Geschiedenis

De Keukenhof is gevestigd op een gedeelte van het landgoed van Kasteel Keukenhof. Landgoed de Keukenhof is ontstaan in 1642 toen er een landhuis werd gebouwd in het Keukenduyn van slot Teylingen. Het Keukenduyn ontleende zijn naam aan het feit dat de opbrengsten van het duingebied zoals wild, vee en allerlei kruiden en bessen bestemd waren voor de keuken van het slot Teylingen.

Latere bewoners hebben zes torens aan laten bouwen en hiermee werd het landhuis een kasteel met de naam Kasteel Keukenhof. In 1857 werd het park heringericht door de tuinarchitecten Zocher en Zn., die onder meer het Park in Rotterdam (1852) en het Vondelpark in Amsterdam (1864) ontwierpen.

Firma envelop Sassenheim 1960 – Hollands Glory – Bloembollen. Bron: www.posthistorie.nl

In 1949 werd op het noordelijke deel van het landgoed een bloemententoonstelling ingericht, op initiatief van de toenmalige burgemeester van Lisse, W.J.H. Lambooij, en een tiental vooraanstaande bloembollenkwekers en onder leiding van tuinarchitect W. van der Lee (1906-1984). Hij maakte de eerste tekeningen voor de bloembollententoonstelling in de Keukenhof. Kort na de opening in 1950 werd hij aangesteld als directeur. In 1957 werd op het terrein de Keukenhofmolen geplaatst. In 1958 werd Van der Lee samen met Carl van Empelen gevraagd om mee te denken over de plannen in Amerika. Het ging om de realisatie van het Sterling Forest Gardens. Het werd een ¨broertje¨ van Keukenhof waar Prinses Beatrix in 1959 de eerste bloembol plant. Voor zijn vakkundigheid in de opbouw van de Keukenhof werd Van der Lee op 29 april 1969 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van der Lee bleef aan als directeur tot 1975.

Engelse poster eerste Keukenhof in 1950 met Jacoba van Beieren.

Na het overlijden van de laatste kasteelheer van het Landgoed Keukenhof, graaf J.C.E. van Lynden, in augustus 2003, is de stichting Kasteel Keukenhof door Van Lynden verantwoordelijk gemaakt voor de instandhouding en exploitatie van het landgoed dat bestaat uit meer dan 230 hectare grond waarop 18 rijksmonumenten staan. In 2016 fuseerde de Bloemententoonstelling met Kasteel Keukenhof en werd de Stichting Graaf Carel van Lynden opgericht. Deze stichting heeft een 100% belang in Keukenhof BV. Keukenhof BV voert namens de stichting de exploitatie van landgoed Keukenhof, met alle activiteiten die daarbij horen. Op hoofdlijnen zijn dat drie clusters:

  • De bloemententoonstelling die acht weken in het voorjaar geopend is met als missie het internationale en zelfstandige showvenster zijn van de Nederlandse sierteelt- en plantensector, met de nadruk op bolbloemen.

  • Kasteel Keukenhof, met activiteiten zoals: rondleidingen, museale functie, beeldententoonstelling, kinderboerderij, bruiloften en partijen en evenementen op het terrein.

  • Het beheer van Landgoed Keukenhof, waaronder bos- en terreinonderhoud, gebouwenonderhoud, verpachting van gebouwen en gronden.

In 2020 bleef het park gesloten vanwege de maatregelen in verband met de coronapandemie. In 2021 was het park slechts zes dagen geopend als onderdeel van Testen voor Toegang. In 2022 kon het park weer helemaal open.

 

75 jaar Keukenhof met verzamelitems

Bloemententoonstelling Keukenhof viert dit jaar haar 75-jarig bestaan met onder andere een jubileumtentoonstelling. Objecten, nostalgie en videofragmenten vormen de verhalen uit het verleden in Keukenhof 75 jaar. Hier krijgt de bezoeker een kijkje achter de schermen vanaf 1949 tot nu, maar ook een blik op de toekomst.

75 jaar jubileumexpo in het Julianapaviljoen. De negen kledingstukken van Jacoba van Beieren (dames die je welkom heten bij de ingang) staan hier op een rij in een tijdlijn. Foto: Keukenhof.nl

De tentoonstelling gaat niet alleen in op het verhaal achter het lentepark door de jaren heen, maar vertelt ook het verhaal van het landgoed Keukenhof met daarop het gelijknamige kasteel. Daarnaast is er aandacht voor de oorsprong van de tulp en het icoon van Keukenhof, Jacoba van Beieren. Met een grote variatie in objecten, geschonken door en geleend van particulieren en instanties en veel beeldmateriaal krijgt de bezoeker een beeld van de kleurrijke geschiedenis van het park.

 

 

 

 

In die periode is de jubileumtentoonstelling te zien in het Julianapaviljoen in het park. Keukenhof dankt alle bruikleengevers en schenkers voor de inbreng van alle objecten en dankt de fotografen en archieven die geraadpleegd zijn voor de beelden.

Filatelistisch maakwerk van zegel, munt en bijzondere afstempeling uit 1996 met als toelichting: De liefde tussen mens en bloem

 

Tulpen historie

Tulpen komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië, waarschijnlijk uit het gebied dat bekend is komen te staan als Kazachstan. Het verspreidingsgebied van het genus strekt zich uit van het Iberisch schiereiland door Noord-Afrika tot aan Griekenland, de Balkan, Turkije, het Midden-Oosten, Syrië, Israël, Libanon, Jordanië, Iran, Oekraïne, het zuiden van Siberië, Mongolië en het noordwesten van China. De grootste diversiteit wordt echter aangetroffen in drie bergketens in Centraal-Azië: de Pamir, de Tiensjan en Hindoekoesj. Het klimaat in deze drie berggebieden wordt gekenmerkt door een koude winter waardoor vernalisatie kan optreden, een lange lente met koude nachten en een droge zomer. Een dergelijk klimaat is ideaal voor tulpen. Zie mijn eerdere tulpen blogs:

https://www.postzegelblog.nl/2023/01/20/nationale-tulpendag-op-21-januari-2023/

https://www.postzegelblog.nl/2018/04/11/tulpenmanie/

In 1994 werd 400 jaar van de tulp gevierd. Er verschenen vele boeken en expo’s. De gemeente Leiden heeft een speciale frankeermachinestempel uitgebracht met als tekst ‘Leiden, tulip town 1594 – 1994’. Een mooi ontwerp.

Tulp 400 jaar is een beeldverslag over hoe de tulp in 400 jaar verweven is geraakt met de Nederlandse cultuur. Oorspronkelijk afkomstig uit Centraal Azië, werd de tulp een nationaal symbool voor hoop en het leven na de dood in het Turkse rijk. Talloos zijn de afbeeldingen van tulpen op Turks keramiek, wapenrustingen, gebruiksvoorwerpen, sieraden en boeken die in een periode die duurde van de twaalfde tot de zeventiende eeuw werden vervaardigd. Als kostbare en exotische bloem bereikte de tulp in 1593 Nederland en bloeide in 1594 voor het eerst in de Leidse Hortus Botanicus.

 

Paviljoens

In het hele park staan kleine en grote paviljoens met restaurants, shops en exporuimtes. In totaal staan er zes paviljoens met de namen: Irene, Juliana, Wilhelmina, Beatrix, Willem-Alexander, Oranje-Nassau. Opmerkelijk is dat prinses Margriet geen paviljoen heeft met haar naam, maar ze opent elk jaar wel de Keukenhof, dus ook de 75e editie.

Niet alleen buiten, maar ook binnen laat Keukenhof bloemen en bloeiende planten zien. In het Beatrix Paviljoen kunt u genieten van orchideeën en anthuriums in een verrassend kleurrijk decor.

 

Bron: Frankeermachinestempels van Peter Janssen van www.frankeerstempel.nl

 

Meer info:

75 jaar Keukenhof van 21 maart tot en met 12 mei 2024: https://keukenhof.nl/nl/

Eerdere Keukenhof blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/keukenhof/

De mooiste zegels van 2024? Allemaal stemmen aan het einde van het jaar. Het velletje staat ook in een lijstje in het Juliana paviljoen met de mededeling dat het velletje te koop is in de shops en de oude brievenbus die ernaast staat gebruikt kan worden. Elke dag wordt de brievenbus gelicht. Maar zouden de zegels al niet uitverkocht zijn en door de bezoekers meegenomen zijn naar huis. Dus geen tegenprestatie van PostNL?

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Japan Verenigde staten



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)