Op de zesde Vormentaal-postzegel staat een dahlia (gedeeltelijk) evenals op een zomerzegel 2002. Zodra je het achtergrondverhaal van beide ontwerpers kent, blijken er verschillen te zijn. Ontwerpster Sandra Smulders maakt een bloemenafbeelding als concreet voorwerp met een wetenschappelijk doel. Ontwerper Warmerdam verbeeldt met de bloem een activiteit als abstract begrip, die in overdrachtelijke zin informatie geeft over de Floriade 2002.
Gerelateerde artikelen
Concrete voorwerpen afbeelden – abstracte begrippen verbeelden
Ontwerpster Smulders toont letterlijk de veelzijdige en gevarieerde vormentaal van flora en fauna o.a. met een bloemkool, varen, paardenbloem, zonnebloem & dahlia. De bloemen en planten worden van bovenaf gezien gefotografeerd, waardoor bovenkant of buitenkant om wetenschappelijke redenen herkenbaar zijn.
De gefotografeerde zomerzegel-bloemen van Warmerdam verwijzen in figuurlijke zin naar functies, die volgens Warmerdam kenmerkend zijn voor de Floriade 2002 als de abstracte begrippen geur, veelzijdigheid en overzichtelijkheid.
Opvallende items Floriade 2002
In het vignet van de FDC-envelop staan Warmerdams Floriade-bijzonderheden in kleur afgebeeld.
- Een geopende bloem suggereert dat de bloem geur verspreidt. Eerst dient er echter wel over de postzegel gewreven te worden om te kunnen genieten van de geur.
- De veelzijdigheid van de bloemen en thematische locaties op de achtergrond is ook in de typografie aanwezig. De landsnaam- en frankeerwaarde-vermeldingen staan in horizontale stand, terwijl het woord Floriade 2002 in verticale stand met onder elkaar geplaatste letters is uitgevoerd. De jaartalcijfers zijn zelfs nog gekanteld.
- Het overzicht op een van bovenaf gefotografeerde bloem komt overeen met dat op de Floriade-locatie vanaf de 30 meter hoge heuvel op het Floriade-terrein.
Bij de totstandkoming van de zomerzegels werken PTT Post en Nationaal Fonds Ouderenhulp samen. Toch voeren beide organisaties met verschillende affiches reclame met de geurende zomerzegels.
Zomerpostzegels 2002: fotocollage met een luchtje!
Op de Floriade 2002-postzegels staan bovenaf gezien bloemen als waterlelie, dahlia, Japanse sierkers, orchidee en tulp gefotografeerd, waarvan het bovenaanzicht gedetailleerd wordt getoond behalve van de tulp.
De achtergrond zijn verschillende locaties afgebeeld, die met bloemen en land- en tuinarchitectuur de verscheidenheid en uitgestrektheid van het 56 ha grote Floriade-park nabij Hoofddorp toont.
Zes zomerzegels
1) Waterlelie in vijver
Bron: Jeroen Kransen, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
De waterlelie vertegenwoordigt de waterplant in de lelievijver, die in vier kleuren (wit, rood, roze & geelkoper) in grote aantallen aanwezig is.
In de vis-vormige lelievijver met daarin witte en roze waterlelies ‘drijven’ gebogen wandelpaden op vlonders. Een deel van deze sierlijk buigende voetpaden is op de voorgrond van de postzegel rond de witte waterlelie zichtbaar.
2) Dahlia met dak Floriade
De dahlia (in beschut klimaat onder het zonnedak) staat voor het knolgewas. Het zonnedak (19.000 panelen) op de overkapping van de gigantisch grote kas vormt anno 2002 het grootste zonnedak ter wereld (178 x 100 m).
3) Japanse sierkers met uitkijkheuvel
De Japanse sierkers (op de achtergrond de traptreden van de 30 meter hoge piramide Big Spotters Hill) vertegenwoordigt de sierteelt.
De kunstmatig aangelegde heuvel met terrassen-etages is gebaseerd op de Egyptische piramide van Cheops met een basis van 230 x 230 m. Vanaf de heuveltop heeft de bezoeker een grandioos uitzicht over de bloemenzee van het gehele tentoonstellingsterrein. Diagonaalsgewijs over trap is de heuvel gefotografeerd, waardoor de trap in ‘tweedelige uitvoering’ aanwezig lijkt te zijn.
Op de heuveltop staat de ruimte-tempel ‘Feel the Art of Nature’ van Auke de Vries hangt een object, dat door de wind in beweging wordt gebracht. Aan deze mobiel is een groot roodkoperen schotel bevestigd (middellijn 5 m) met daarin een schildering van het heelal. Het gigantisch grote kunstwerk beoogt een verbinding tussen de ruimte boven ons en die van de aarde onder ons aan te brengen.
4) Roos in Droomtuin
De roos met z’n vloeiend soepele lijnen (als vertegenwoordiger van de snijbloem) bezit een romantische uitstraling.
De achtergrond van deze bloem geeft een beeld van een beschutte vallei als deel van het Haarlemmermeerse Bos.
5) Orchidee en meer
Onder de orchidee die de exotische planten vertegenwoordigt, is een meertje met een bootje varende persoon zichtbaar. Op de voorgrond ligt een grindpad met een parkachtig landschap erachter.
6) Tulp en eilanden
De van de zijkant gefotografeerde tulp vertegenwoordigt de bolgewassen. Deze bloem wordt in tegenstelling tot de andere bloemen niet van bovenaf gezien. Reden? Een geopende tulp is weinig aansprekend en herkenbaar.
Achter de tulp is een tuingedeelte met geometrische vormen opgevoerd, dat met de indeling van het rechtlijnige karakter van het polderlandschap overeenkomt met brede vaarten en haaks lopende sloten.
Bloemengeur!
Een bijzondere eigenschap van de geopende bloem is de aanwezigheid van bloemengeur. De oppervlakte van de postzegels is van een geurlak voorzien. Door er over te wrijven is rozengeur (aan alle postzegels verbonden) pas te ruiken. Niet op het gebruikelijk zintuig het oog wordt een beroep gedaan, maar op dat van de neus.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)