Chemnitz, gelegen in de Duitse deelstaat Saksen was, na Leipzig en Dresden, de grootste stad in de voormalige Duitse Democratische Republiek.Van 10 mei 1953 tot en met 31 mei 1990 was de naam van de stad omgedoopt in Karl-Marx-Stadt.
Gerelateerde artikelen
De stad kreeg de naam van deze beroemde persoon op grond van een wet uit 1952 waarbij alle voormalige deelstaten werden opgeheven.
Karl Marx werd op 5 mei 1818 in Trier geboren. Hij heeft heel veel invloed gehad op politieke filosofie en was een van de grondleggers van arbeidersbeweging. In de geschiedenis van het socialisme en communisme was hij een van de centrale figuren. Hij overleed in Londen op 14 maart 1883 en ligt begraven op het kerkhof te Highgate, Engeland. In Karl-Marx-Stadt staat een enorm borstbeeld dat werd afgebeeld op een postzegel die werd uitgegeven op5 oktober 1971. Op 13 mei 1980 verscheen nog een postzegel met het borstbeeld.
Chemnitz was een belangrijk spoorwegknooppunt en werd op 5 maart 1945 zwaar gebombardeerd. Tijdens de bezetting door de Russische troepen werd op 7 oktober 1949 de Duitse Democratische Republiek gevestigd. Op 3 oktober 1990 werd de Democratische Republiek herenigd met de Bondsrepubliek en tijdens een referendum werd de oude naam van de stad in ere hersteld.
Als verzamelaar van afdrukken van poststempels viel het me op dat de nummers en letters in de stempels van Karl-Marx-Stadt met elkaar correspondeerden. Zoals op bovenstaande envelop uit 1968 is te zien: stempel Karl-Marx-Stadt 23 met aantekenstrook 9023. De letter g onderin het stempel had geen relatie met het strookje.
Wel vond ik een ander stempel, ook uit 1968, met in de rand volgnummer 1, met midden boven het getal 90 en onderin de letter B met een aantekenstrook met het getal 901 en een letter b achter het volgnummer.
Hetzelfde was aan de orde bij het stempel c met strookje c.
Maar toen klopte het opeens niet meer. Een stempel uit 1969 zonder volgnummer, wel het getal 90 en de letters ab onderin. Het aantekenstrookje was met een blauwe pen bewerkt want de letters dn waren doorgehaald. Wel was het nummer 901 opgenomen voor de kantoornaam.
Een nog een puzzel, het stempel Karl-Marx-Stadt met volgnummer 1, ook uit 1969, met in het midden boven het getal 90 en onderin de letter v. Maar het strookje? Alleen het getal 901 en geen letter achter het nummer.Wat helemaal niet meer klopte was het stempel uit 1969 van Karl-Marx-Stadt 1 met midden boven het getal 90 en onderin de letter m. En het strookje? Een aantekenstrookje met gestempeld de kantoornaam en met de pen ingevuld c 1. Een noodstrookje? Het lijkt er op dat het systeem van nummering en belettering van de stempels in relatie tot de aantekenstrookjes op een gegeven moment is losgelaten. Maar hoe dit geregeld was? Ik weet het niet! Navraag bij een Duitse verzamelaar die in Chemnitz woont leverde tot nu toe niets op. In elk geval bekijk ik elke aangetekende envelop die ik tegenkom en afkomstig is uit Karl-Marx-Stadt.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)