Wat wordt de filmhit van de zomer van 2023? Indiana Jones (#5), Mission Impossible (#7), Oppenheimer of Barbie? Mattel de moedermaatschappij van Barbie wil ook een filmhit scoren vergelijkbaar met ‘The LEGO movie’. Kent u de Barbie winkel in Dordrecht? Heeft u de etalage gezien van de vintage winkel in de Haarlemmerdijk tegenover bioscoop The Movies? Coldplay heeft tijdens zijn shows in de Amsterdam Arena ‘Barbie Girl’ gezongen om de film te promoten. Kortom, wordt Barbie, de film door vele families (jong en oud) bekeken? Wat weet u van de geschiedenis van Barbie?
Gerelateerde artikelen
Ontstaansgeschiedenis Barbie (pop)
Ruth Handler, een van de oprichters van Mattel, zag indertijd haar dochter Barbara spelen met papieren aankleedpoppen. Het bracht haar op het idee om zo een pop in 3D te maken. Nadat Handler in 1956 op een reis door Zwitserland de pop Lilli aantrof, ontworpen door een Duitse fabrikant, besloot Mattel om de rechten te kopen, om een soortgelijke pop in de Verenigde Staten uit te brengen. De modeontwerpster Charlotte Johnson maakte de eerste kleertjes voor de pop. De pop kreeg de naam Barbie, vernoemd naar het koosnaampje van de dochter van Handler, omdat zij de inspiratiebron voor de pop was geweest.
Als ‘geboortedatum’ van Barbie geldt 9 maart 1959. Op die dag werd de pop geïntroduceerd bij de inkopers op de “1959 Toy Fair”. In datzelfde jaar begon tevens de massaproductie. Barbies volledige naam is Barbara Millicent Roberts. Deze naam verwijst naar Handlers dochter en naar het reclamebureau Carson and Roberts dat toentertijd een grote rol speelde in de promotie van Barbie.
Barbies mannelijke equivalent Ken – vernoemd naar Kenneth, de zoon van Ruth Handler – ontstond twee jaar later. De Afro-Amerikaanse pop Christie volgde in 1968, en in 1997 kwam daar ook nog Becky bij, die in een rolstoel zit.
Ontwikkeling Barbie (pop)
Barbie, voluit Barbara Millicent Roberts, een plastic pop van 29 cm hoog met de figuur van een volwassen vrouw die op 9 maart 1959 werd geïntroduceerd door Mattel, Inc., een speelgoedbedrijf uit Zuid-Californië. Ruth Handler, die samen met haar man, Elliot, Mattel oprichtte, leidde de introductie van de pop. Barbie’s fysieke verschijning was gemodelleerd naar de Duitser Bild Lilli-pop, een gewaagd grapcadeau voor mannen gebaseerd op een stripfiguur uit de West-Duitse krant Bild Zeitung.
Sinds het begin van de pop heeft zijn lichaam tot controverse geleid. In een door Mattel gesponsord marktonderzoek uit 1958 voordat de pop werd uitgebracht, bekritiseerden diverse moeders Barbie omdat ze ‘een te groot figuur’ had. Mattel omzeilde dit probleem echter door Barbie rechtstreeks op kinderen te adverteren via televisie.
Als reactie op de vraag van de consument bracht Mattel in 1961 Barbie’s ultieme “accessoire” uit: haar vriend, Ken. (De kinderen van de Handlers heetten Barbara en Ken.) In 1963 voegde Mattel Barbie’s beste vriend Midge toe, en in 1964 Barbie’s kleine zusje Skipper. In 1968 had Barbie gekleurde ‘vrienden’-poppen gekregen, maar pas in 1980 werd de Barbie-pop zelf uitgebracht in een Afro-Amerikaanse incarnatie.
Sinds de jaren zeventig wordt Barbie bekritiseerd vanwege het materialisme (het opeenstapelen van auto’s, huizen en kleding) en onrealistische lichaamsverhoudingen. In 1994 kondigden onderzoekers in Finland zelfs aan dat als Barbie een echte vrouw was, ze niet genoeg lichaamsvet zou hebben om te menstrueren. Mattel reageerde door verschillende keren de vorm van het lichaam van Barbie te veranderen. Aan het begin van de 21e eeuw kreeg de pop kleinere borsten, een bredere taille en slankere heupen, en in 2016 bracht het bedrijf drie extra maten Barbie uit: petite, tall en curvy. In tegenstelling tot babypoppen leerde Barbie geen opvoeding. Uitgerust met carrière parafernalia, stond de pop model voor financiële zelfredzaamheid. (Barbie’s cv bevat onder andere piloot, astronaut, dokter, Olympisch atleet en presidentskandidaat van de Verenigde Staten.) Evenmin werd de pop bepaald door verantwoordelijkheidsrelaties met mannen of familie. Barbie heeft geen ouders of kinderen. Toen begin jaren zestig consumenten schreeuwden om een ??baby op Barbie-schaal, maakte Mattel van Barbie geen moeder, maar gaf hij een “Barbie Baby-Sits” speelset uit.
Hoewel Mattel Barbie heeft gepositioneerd als het ultieme Amerikaanse meisje, is de pop nooit in de Verenigde Staten vervaardigd om hogere arbeidskosten te vermijden. Tegenwoordig is de pop het kapitalisme van de consument gaan symboliseren en is het net zo goed een wereldwijd merk als Coca-Cola , met belangrijke markten in Europa, Latijns-Amerika en Azië. In 2009 opende Mattel een zes verdiepingen tellende Barbie-winkel in Shanghai, met een spa, een ontwerpstudio en een café naast een breed aanbod aan Barbie-gerelateerde producten. Barbie kreeg echter nooit de goedkeuring van autoriteiten in de moslimwereld. In 1995 stopte Saoedi-Arabië met de verkoop omdat het niet voldeed aan de islamitische dresscode. Uiteindelijk zorgden soortgelijke poppen, sommige met hijabs (een kledingstuk dat het haar en de nek bedekt), werden verkocht aan moslimmeisjes.
Mattel registreerde Barbie als een kunstwerk, maar de pop heeft ook kunstwerken geïnspireerd, waaronder een portret van Andy Warhol uit 1986 en foto’s van William Wegman en David Levinthal. Romanschrijvers, waaronder AM Homes en Barbara Kingsolver, hebben de pop in fictie gebruikt. Bij het interpreteren van Barbie hebben kunstenaars de neiging om een ??van de volgende twee benaderingen te kiezen: de pop idealiseren of, vaker, de pop gebruiken om ideeën te bekritiseren die ermee samenhangen, van overdreven vrouwelijkheid tot verkwistende consumptie . In 2023 haalde Barbie het grote scherm als film geregisseerd door Greta Gerwig, drievoudig genomineerd voor een Academy Award, met Margot Robbie in de titelrol en Ryan Gosling als Ken.
Barbie is een zeer populair verzamelobject. Liefhebbers zijn geïnteresseerd in zowel oude Barbies als de speciale editie Barbies die Mattel maakt om tegemoet te komen aan deze markt. Hoewel de verkopen van Barbie sinds het jaar 2000 niet zo sterk zijn gestegen als in de jaren negentig, bedragen ze nog steeds meer dan een miljard dollar per jaar. Elke seconde, berekent Mattel, worden er ergens ter wereld twee Barbies verkocht.
Productie Barbie (film)
De ontwikkeling van een film gebaseerd op de Barbie-speelgoedlijn begon in september 2009, toen werd aangekondigd dat Mattel een partnerschap had getekend om het project te ontwikkelen met Universal Pictures en met Laurence Mark als producer, maar er kwam uiteindelijk niets van terecht. In april 2014 werkte Mattel samen met Sony Pictures om de film te produceren, waarbij Jenny Bicks het scenario zou schrijven en Laurie Macdonald en Walter F. Parkes zouden produceren. Destijds zou het filmen naar verwachting tegen het einde van het jaar beginnen. In maart 2015 werd Diablo Cody bij het project betrokken om het scenario te herschrijven en Amy Pascal voegde zich bij het producerende team. Sony zou later dat jaar het scenario opnieuw hebben herschreven door Lindsey Beer, Bert V. Royal en Hillary Winston in te huren om afzonderlijke concepten te schrijven.
In december 2016 begon Amy Schumer onderhandelingen om de hoofdrol in de titelrol te spelen, waarbij het scenario van Winston werd gebruikt dat zou worden herschreven door Schumer en door Schumer’s zus, Kim Caramele. In maart 2017 stopte Schumer met de onderhandelingen wegens planningsconflicten met de geplande start van de opnames in juni 2017. In 2023 onthulde ze dat ze het project had verlaten vanwege creatieve meningsverschillen met de toenmalige filmproducenten. In juli werd Anne Hathaway overwogen voor de titelrol, waarbij Sony Olivia Milch inhuurde om het scenario te herschrijven en Alethea Jones benaderde om Hathaway te vragen om zich aan te melden. Jones was in maart 2018 toegevoegd aan de regie. Door het aflopen van Sony’s optie op het project in oktober 2018 en de overdracht ervan aan Warner Bros. Pictures zouden echter Hathaway, Jones, Macdonald, Parkes en Pascal vertrekken. Margot Robbie zou vroege gesprekken voeren voor de rol, waarbij Patty Jenkins kort in aanmerking kwam voor de positie van regisseur. Robbies casting werd bevestigd in juli 2019, waarbij Greta Gerwig en Noah Baumbach nu het scenario schreven. Gerwig zou in juli 2021 tekenen om de film ook te regisseren.
De filmopnames gingen van start in maart 2022 in Warner Bros. Studios, Leavesden in Engeland en eindigden op 21 juli 2022. Een van de opmerkelijke filmlocaties was het Venice Beach Skatepark in Los Angeles, Californië. Extra opnames vonden in april 2023 plaats in Los Angeles. Film: Nadat ze uit het utopische “Barbieland” zijn gezet omdat ze een niet-perfecte pop zijn, gaan Barbie en Ken op ontdekkingsreis naar de echte wereld.
Meer info:
Barbie, de film, trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=pBk4NYhWNMM
Warner Bros, Barbie:
https://www.warnerbros.nl/films/barbie
Alles over de Barbie (film):
https://nos.nl/artikel/2483200-barbiecore-alles-kleurt-roze-door-marketing-van-nieuwe-film
Recensie Barbie in NRC:
Franse Barbie poster gaat viraal:
https://www.rtlnieuws.nl/entertainment/artikel/5392366/franse-barbie-poster-pikant-detail
Video Aqua – Barbie Girl (1997):
https://www.youtube.com/watch?v=ZyhrYis509A
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)