Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria of beter bekend als Amalia, Prinses van Oranje viert haar verjaardag op 7 december 2021 en wordt achttien jaar. Gelijktijdig schrijf ik mijn 250e blog. Dus dubbel feest op deze dag! Aan het einde van deze blog kunt u nog met terugwerkende kracht mijn 250 blogs lezen en zien over welke thema’s ik heb geschreven in de afgelopen vijf jaar (2017-2021). Meestal kies ik voor de actualiteit van het nieuws.
Gerelateerde artikelen
Geboorte en doop
Prinses Máxima werd op 7 december 2003 opgenomen in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Prinses Catharina-Amalia kwam om 17.01 uur op natuurlijke wijze ter wereld. Ze werd op 12 juni 2004 gedoopt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. Haar peetouders zijn: Prins Constantijn, Martin Zorreguieta, Kroonprinses Victoria van Zweden, Samantha Deane, Marc ter Haar en Herman Tjeenk Willink.
Namen
Catharina komt van het Griekse woord katharos dat rein, zuiver betekent. In de stamboom van het huis Oranje-Nassau komt een Henriëtte Catharina voor, een dochter van Frederik Hendrik. Catharina is ook de naam van een zuster van koningin Anna Paulowna (echtgenote van koning Willem II). Deze Catharina is de moeder van koningin Sophie, de eerste echtgenote van koning Willem III. Catharina-Amalia stamt via Anna Paulowna ook af van Catharina de Grote.
Amalia is van Germaanse oorsprong en betekent inspanning in de strijd. Ook deze naam komt voor in het huis Oranje-Nassau: Amalia van Solms was de echtgenote van prins Frederik Hendrik van Oranje. De eerste vrouw van prins Hendrik, een broer van koning Willem III, heette Amalia van Saksen-Weimar-Eisenach.
Beatrix komt van haar grootmoeder Beatrix en betekent brengster van geluk.
Carmen komt van haar andere grootmoeder.
Victoria is afgeleid van het Latijnse woord victoria dat overwinning of overwinnen betekent. Deze naam komt van de Zweedse kroonprinses en Catharina-Amalia’s meter Victoria.
Haar roepnaam in huiselijke kring is Amalia.
Titel van Prins(es) van Oranje
Historisch
Het vorstendom Orange (Frans: principauté d’Orange, Nederlands vaak ook prinsdom), is een klein voormalig vorstendom in de Provence (Frankrijk). In het Nederlands werd het historisch als Oranghien aangeduid en later verder vernederlandst tot Oranje. Het was aanvankelijk een graafschap en na 1163 een vorstendom dat tot 1713 zelfstandig bleef. Bij de Vrede van Utrecht in 1713 werd het officieel tot Frans grondgebied verklaard, en sindsdien behoort het tot de Franse provincie Dauphiné.
Geschiedenis van de titel
De titel Prins van Oranje kwam na het overlijden van René van Chalon in 1544 in handen van Willem van Oranje en diens nakomelingen. Gedurende de latere jaren ontstonden er conflicten over de titel. Dat conflict werd pas opgelost met het Traktaat van Partage in 1732. De koning van Pruisen had al bij de Vrede van Utrecht in 1713 afstand gedaan van zijn rechten op het prinsdom Orange. Nu deden ook de Nassaus afstand, waardoor het geannexeerd kon worden door de Franse koning Lodewijk XIV, die het bij Frankrijk voegde. Zowel de prins als de koning behield zich echter het recht voor op de titel Prins van Oranje.
Bij Proclamatie van 16 maart 1815 werd de titel door koning Willem I behouden, en reeds onmiddellijk aan zijn oudste zoon gegeven. Tot de grondwetswijziging van 1983 voerde de ‘oudste zoon des Konings’ automatisch die titel. De wet op het koninklijk huis bepaalt sinds 2002 dat de titel Prins(es) van Oranje toekomt aan de vermoedelijke opvolger van de koning. Sinds 30 april 2013 is prinses Catharina-Amalia derhalve: Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Amalia wordt formeel aangeduid als Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje.
Raad van State
Dinsdag 7 december wordt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Catharina-Amalia 18 jaar. Vanaf het moment dat haar vader in 2013 Koning werd, draagt Prinses Catharina-Amalia de titel Prinses van Oranje. In artikel 74 van de Grondwet staat dat de prinses op haar verjaardag ‘van rechtswege’ (automatisch) zitting krijgt in de Raad van State en in de Afdeling advisering. Dat betekent dat de Prinses van Oranje vanaf dat moment kan deelnemen aan vergaderingen van de Raad van State en de Afdeling advisering, al heeft zij hierin geen stemrecht. De Afdeling advisering adviseert regering en parlement over wetgeving en bestuur.
Om dit bijzondere moment te markeren, wordt de prinses op woensdag 8 december door de voorzitter van de Raad van State, Zijne Majesteit de Koning, bij de Raad van State binnengeleid, zoals dat officieel heet. Dat betekent dat ze tijdens een bijzondere vergadering van de Raad van State zal worden verwelkomd. Ook Hare Majesteit Koningin Máxima is hierbij aanwezig, net als vice-president Thom de Graaf die de dagelijkse leiding over de Raad van State heeft. De NOS zendt de binnengeleiding van de prinses op 8 december live uit.
Deze zogenoemde buitengewone vergadering vindt plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Paleis Kneuterdijk is onderdeel van het gebouwencomplex van de Raad van State. De Prinses van Oranje, Zijne Majesteit de Koning en de vice-president van de Raad van State, zullen tijdens de buitengewone vergadering een korte toespraak houden. Aansluitend plant de Prinses van Oranje een koningslinde in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk.
Paleis Kneuterdijk
Willem I schonk het paleis in 1816 aan zijn zoon Willem, de latere koning Willem II, die eerder dat jaar in het huwelijk was getreden met Anna Paulowna op 21 februari 1816. Tot aan zijn inhuldiging, op 28 november 1840, woonden zij op de Kneuterdijk.
Paleis Kneuterdijk in 1730, kort na de bouw. Het opvallendste verschil met de tegenwoordige staat is de koepel op het gebouw, die nu verdwenen is.
Acht dubbelportretten Prinses van Oranje met alle vorsten
Prinses Amalia (18 jaar) is troongerechtigd, en zij kan de volgende Koningin der Nederlanden worden. Vel bevat de acht Koninklijke dubbelportretten van de Prinses van Oranje met alle vorsten van Nederland.
Negen koninginnen en een kroonprinses
Vanaf haar achttiende jaar kan Amalia, de Prinses van Oranje, de tiende vrouw worden die in Nederland de titel van koningin zal dragen. Zes vorstinnen hebben die titel tot nu toe gedragen als echtgenote van de regerende koning, waaronder koningin Maxima. De eerste was de enige vrouw die geen Oranje trouwde: Hortense de Beauharnais. Zij werd in 1806 tegen wil en dank ‘Koningin van Holland’ aan de zijde van Lodewijk Bonaparte, een broer Napoleon. In de twintigste eeuw regeerden Wilhelmina, Juliana en Beatrix als staatshoofd. Alle geschiedenissen en Amalia’s toekomst als vorstin worden beschreven in dit boek.
Amalia 18 jaar uitgifte PostNL
Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (Amalia), Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau is op 7 december 2003 geboren. PostNL geeft ter gelegenheid van haar 18e verjaardag een prachtige gouden postzegel uit.
Op de gouden postzegel is een monochroom portret van de prinses opgenomen, gemaakt tijdens Koningsdag 2021 in Eindhoven. Het lettertype voor de waardeaanduiding 1 en Nederland is een ontwerp uit 2018 van letterontwerper Martin Majoor uit Arnhem. Voor de typografie van de titel Amalia 18 jaar is gebruikgemaakt van de MuseoModerno, ontworpen door Pablo Cosgaya, Héctor Gatti en Marcela Romero in 2010. De 24-karaats gouden postzegel is in een oplage van slechts 750 stuks vervaardigd. PostNL levert de postzegel inclusief een speciaal bewaardoosje met certificaat van echtheid. Wegens overweldigend succes was de gelimiteerde oplage binnen recordtijd uitverkocht. Maar geen nood: we hebben het aantal postzegels eenmalig verhoogd met 750 stuks. Bron: PostNL.
NB. Inmiddels is deze uitgifte niet meer te vinden op de site van CollectClub van PostNL. Betekent dat de 2e oplage van 750 stuks uitverkocht is. PostNL heeft met deze tweede gouden zegel van Amalia verdiend: 1500 x 50 euro = 75.000 euro. Ik verwacht dat deze zegel voor een hoger bedrag wordt aangeboden op diverse veilingsites.
0 Euro biljet 2021 – Prinses Amalia 18 jaar
0 Euro souvenir biljetten bestaan sinds 2015 en zijn uitgegeven als blijvende herinnering aan toeristische en culturele locaties, bekende personen, evenementen of bedrijven. De biljetten worden op locatie verkocht middels automaten of via de museumwinkels. In Frankrijk en Duitsland zijn er zowat van elk stadje wel leuke biljetten verschenen en worden deze door zowel bezoekers als door verzamelaars omarmd.
Prinses Amalia is het eerste kind van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en daarmee de eerste in de lijn van troonopvolging. Nu zij 18 jaar is geworden mag zij zelf bepalen welke publieke taken zij op zich wil nemen. Ter ere van haar 18e verjaardag verschijnt een bijzonder 0 Euro biljet.
Meer info Amalia:
Blauw Bloed op TV: https://blauwbloed.eo.nl/tag/prinses-amalia
Raad van State: https://www.raadvanstate.nl/prinses-van-oranje/
Koningsfan: https://koningsfan.nl/
Mijn blog archief:
Archief van mijn 250 blogs: https://www.postzegelblog.nl/author/randy-koo/
50 jaar Máxima (1971 – 2021):
https://www.postzegelblog.nl/2021/05/14/50-jaar-maxima-de-jonge-jaren-en-huwelijk/
https://www.postzegelblog.nl/2021/05/17/50-jaar-maxima-moeder-troonswisseling-en-staatsbezoeken/
https://www.postzegelblog.nl/2021/05/19/50-jaar-maxima-haar-functies-en-stijlicoon/
https://www.postzegelblog.nl/2021/07/22/__trashed-7/
Reacties (14) Schrijf een reactie
250 is al een mooi aantal Randy. Ga zo door. En ja, de actualiteit is dusdanig dat de onderwerpen om daar een blog over te schrijven legio zijn.
Op de valreep heeft PostNL toch een Amalia 18 jaar postzegel uitgebracht. Info hierover is toegevoegd in de blog. De 1e oplage was uitverkocht, dus snel bestellen anders weer uitverkocht.
Waarom goud?
Er wordt gesuggereerd dat de zegel speciaal voor de 18e verjaardag van Amalia is uitgegeven. In 2019 was de serie al te koop. Jammer, dat er geen officiële uitgifte is uitgebracht.
Hier de link
https://www.lastdodo.nl/nl/items/8301819-gouden-postzegels-koningshuis
Het portret op de gouden postzegel die nu uitgebracht werd is toch een ander portret dan die postzegel uit 2019. In het artikel van Randy is duidelijk te zien is dat het twee verschillende portretten betreft.
Ik Guido schrijft dat klopt: het is de 2e gouden Amalia zegel. Ik zag haar vanavond op tv bij haar intrede bij de Raad van State. Ze deed dat prima, maar 2 gouden zegels vind ik overdone.
Een ‘normale’ zegel van Amalia nu ze 18 is geworden, had ik passender gevonden.
Maar ja, PostNL vraagt geen advies aan mij voor haar onvoorspelbare en onverklaarbare uitgifte beleid.
Wat Guido schrijft dat klopt: het is de 2e gouden Amalia zegel. Ik zag haar vanavond op tv bij haar intrede bij de Raad van State. Ze deed dat prima, maar 2 gouden zegels vind ik overdone.
Een ‘normale’ zegel van Amalia nu ze 18 is geworden, had ik passender gevonden.
Maar ja, PostNL vraagt geen advies aan mij voor haar onvoorspelbare en onverklaarbare uitgifte beleid.
Leuke blog, lekker om te lezen.
Interessante informatie!
Hoi, zal de postzegel in waarde stijgen?
Of zal het opnieuw gedrukt worden uiteindelijk?
Waarom geen normale postzegel voor Amalia? Tis niet alles goud wat er blinkt bij postnl.
@Dani: de tweede oplage van 750 gouden zegels is ook uitverkocht.
Bel CollectClub en vraag over een derde oplage: 088 8689900. Anders aanschaffen via de handel en/of veilingsites.
Ik heb deze gouden zegel besteld en ben er erg blij mee. Nou is dit mijn eerste gouden zegel en het lijkt me leuk om deze te gaan sparen. Weet iemand of er een overzicht is van alle tot nu toe uitgebrachte Nederlandse gouden (en misschien zilveren) zegels is?
Ps: leuk en interessant blog
Op naar nog meer blogs Randy
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)