Fila Corona Varia (32) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (32)

0

In mijn coronablog (17) heb ik uitgebreid over de historie van het vaccin geschreven. In deze vervolgblog de stand van zaken van de diverse vaccins. Voor het einde van 2020 willen grote farmaceutische bedrijven een werkzaam vaccin leveren. Bijna alle internationale sportwedstrijden werden gecanceld, maar de race naar het vaccin is doorgegaan vanaf januari 2020. Er zijn vele bedrijven die vaccins ontwikkelen o.a.: AstraZeneca, Janssen Leiden (met Johnson & Johnson), Pfizer, Moderna, Spoetnik-V, Sinovac, Sinopharm, CanSino, Curevac etc.

Race naar het vaccin

Iedereen wil een goed werkend en veilig vaccin gebruiken. Meer dan 170 teams wereldwijd werken aan entstoffen tegen SARS-CoV-2, een proces dat normaal gesproken jaren duurt. Daarbij gaat het er niet om wie als eerste klaar is: er zijn meerdere vaccins nodig, want niemand kan in korte tijd de hele wereldbevolking (circa 7,5 miljard mensen) vaccineren. Maar er is wel degelijk sprake van een race. In de eerste plaats tegen het coronavirus, dat nog dagelijks ernstig zieken en doden opeist. De huidige stand van zaken eind november 2020: circa 60 miljoen coronagevallen en ruim 1,4 miljoen doden wereldwijd. Daarnaast is het een wedloop binnen de medisch-wetenschappelijke wereld. Aan elk potentieel succesvol experimenteel vaccin wordt getrokken door politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Een vaccin ontwikkelen is ook een geopolitieke zaak (prestige van het land) en voor de leverancier de verovering van de markt met een interessante verkoopprijs.

Ontwerper: Rhonald Blommestijn. http://www.blommestijn.com/

Rhonald Blommestijn (1961) is illustrator en grafisch ontwerper. Hij gebruikt in zijn werk verschillende technieken, waaronder fotografie en digitale bewerking. Zijn werk verschijnt in diverse kranten en tijdschriften. Met bovenstaande affiche naar analogie van het Kuifje album ‘Raket naar de maan’ heeft Rhonald meegedaan met de Inktspotprijs 2020. De Inktspotprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, georganiseerd door stichting Pers & Prent. Politiek tekenaars kunnen hun beste tekeningen inzenden, waarna een jaarlijks wisselende jury daaruit de winnaar kiest. Helaas werd Blommestijn geen winnaar in 2020.

 

 

 

 

 

 

De ruimtewedloop is de wedijver die de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie voerden om de verovering van de ruimte. Deze liep ruwweg van 1957 tot 1975 en omvat de inspanningen van beide naties om de ruimte te verkennen met satellieten en om uiteindelijk met een bemande vlucht op de maan te landen en weer terug te keren naar de aarde. Dit gebeurde tijdens de Koude Oorlog. Maar niet ruimtevaarders van de  Verenigde Staten of de Sovjet-Unie waren de eerste die op de maan landde maar onze reporter Kuifje met zijn vrienden. Lees mij eerdere blog uit 2019 over Kuifje ‘Raket naar de maan’ en ‘Mannen op de maan’:

https://www.postzegelblog.nl/2019/07/15/op-weg-naar-nieuwe-werelden-raket-naar-de-maan-en-mannen-op-de-maan/

Van ontwikkeling naar productie vaccin (fasen)

Fase 0: Het kandidaat-vaccin wordt uitgetest op proefdieren, meestal muizen en apen. Lees de werkwijze van het BPRC te Rijswijk:

https://bprc.nl/nl/samen-tegen-corona#

Apen staan genetisch het dichtst bij de mens; resusapen en mensen zijn genetisch ongeveer 93% gelijk aan elkaar. Sommige apensoorten kunnen net als mensen geïnfecteerd raken door dezelfde ziekteverwekkers. Verder is de nieuwste generatie geneesmiddelen en therapieën zeer specifiek en alleen werkzaam in de mens of aap. Daarom zijn uitgerekend apen geschikt voor het toetsen van de veiligheid en effectiviteit van nieuwe vaccins, geneesmiddelen en behandelingsmethoden.

Fase 1: Bij gezonde vrijwilligers wordt gekeken of het vaccin veilig is en welke dosering (hoeveelheid) het beste werkt.

Fase 2: Bij doelgroepen die het vaccin zullen ontvangen, wordt gekeken welke dosering (hoeveelheid) het beste werkt en hoe goed het afweersysteem erop reageert.

Fase 3: In een nog grotere groep van wel duizenden personen wordt gekeken hoe goed het vaccin werkt om COVID-19 te voorkomen. Mensen die het vaccin wel krijgen worden dan vergeleken met mensen die het vaccin niet kregen.

Fase 4: Goedkeuringsprocedure door het Europees Geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency (EMA)) of door FDA (Amerika).

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beslist uiteindelijk over het vaccin. Het CBG is medeverantwoordelijk voor de geneesmiddelentoelating in de Europese Unie en eindverantwoordelijk voor de Nederlandse markt.

Turkije (2020): Persoonlijke zegel vaccin COVID-19.

 

Tekst: 11 maart 2020. In quarantaine 14 dagen. Blijf thuis.

 

Vaticaan

Vaticaan gaf een aerogramme uit van 2,40 euro op 10 september 2020. Oplage: 14.000 stuks. Afbeelding: enkele moleculen van het virus die geneutraliseerd worden door het verwachte vaccin. De linkerkant toont een arts, een verpleegster en een priester die een zieke helpen en verzorgen, ’ter nagedachtenis en ter ere van het offer van degenen die stierven tijdens de zorg voor mensen met coronavirus’. Het beeld is geïnspireerd door de zin die paus Franciscus op 5 april 2020, Palmzondag, uitsprak: ‘Beste vrienden, kijk naar de ware helden die tegenwoordig aan het licht komen: zij zijn niet degenen die roem, geld en succes hebben, maar degenen die zichzelf geven om anderen te dienen’.

 

 

AstraZeneca i.s.m. Universiteit van Oxford

AstraZeneca is een Brits-Zweeds multinationaal farmaceutisch bedrijf dat met de Universiteit van Oxford het vaccin ontwikkelt. Het vaccin is gebaseerd op een chimpanseevirus waarin een gen van het coronavirus zit. Apen die het vaccin kregen, waren beschermd tegen een corona-infectie in de longen, maar hadden nog wel wat virus in de neus. Bij de eerste test bij duizend mensen, een gecombineerde fase 1 en 2, wekte het na twee doses antistoffen op die het coronavirus wegvingen, en een T-cel-reactie. Meer dan de helft van de deelnemers meldde hoofdpijn, koorts of een grieperig gevoel. De klachten waren met paracetamol te verzachten. Fase-3-studies met vele duizenden mensen lopen in verschillende landen.

Historie Universiteit van Oxford

Postcard Oxford, Magdalen College Cloisters (with cancel 1912).

De Universiteit van Oxford is een zeer prestigieuze universiteit in Oxford en behoort met die van Cambridge tot de twee beroemdste en oudste universiteiten van het Verenigd Koninkrijk. De twee universiteiten samen worden aangeduid met Oxbridge. In de ranking van 2021 is de Universiteit van Oxford de beste universiteit ter wereld voor de vijfde keer op rij. De universiteit, gesticht in de 11e eeuw is na de universiteit van Bologna de oudste ter wereld. De universiteit bestaat uit 39 colleges en 6 permanent private halls (PPH).

Postzegels van All Souls College, Oxford.

Van 1871 tot 1886 gaven bepaalde colleges in Oxford en Cambridge hun eigen postzegels uit om aan leden van het college te verkopen, zodat ze de kosten van een schoolbode die hun post bezorgde, vooruit konden betalen. Hierboven en hieronder voorbeelden van postzegels van All Souls College, Keble College en Hertford College. De verkoop werd in 1886 stopgezet door het kantoor, omdat het in strijd was met het monopolie van de Britse post.

 

 

 

 

 

 

 

 

Janssen Leiden (i.s.m. Johnson & Johnson)

De vaccinkandidaat van het Leidse biotechbedrijf Janssen, is een menselijk verkoudheidsvirus dat een gen van het coronavirus meedraagt. Die drager komt zelden voor, waardoor er minder kans is dat gevaccineerden daar al antistoffen tegen hebben die de werking van het vaccin zouden bemoeilijken. Janssen testte zeven versies van dit vaccin bij apen. De succesvolste leverde al na één prik een flinke hoeveelheid neutraliserende antistoffen op, en een zwakke T-cel-activatie. Dit beschermde bij zes apen volledig tegen een infectie met SARS-CoV-2 in de longen, en bij vijf van de zes ook in de neus.

Historie Johnson & Johnson

George J. Seabury en Robert W. Johnson gingen voor het einde van 1886 uit elkaar. Seabury behield de naam Seabury & Johnson, terwijl Johnson zaken ging doen met zijn broer, Edward M. Johnson, om Johnson & Johnson op te richten.

Johnson & Johnson (JNJ) is een wereldwijd Amerikaans bedrijf dat actief is in de farmaceutische industrie, medische- en consumenten producten. JNJ werd opgericht in 1886 door drie broers: Robert Wood Johnson, James Wood Johnson en Edward Mead Johnson. Het eerste product was een verbandmiddel met een bacteriedodend middel. Bekende producten zijn talkpoeder, kininepillen, verschillende pleisters en  antiseptisch verband. Het bedrijf kreeg in 1944 een notering op de NYSE en maakt, onder andere, deel uit van de Dow Jones aandelenindex.

Johnson & Johnson kreeg pas in het najaar van 1899 een eigen postzegel (zie boven). In totaal werden 1.280.000 zegels geproduceerd.

EGYPT 1916 RED CROSS MEDICAL PHARMACISTS JOHNSON & JOHNSON.

In oktober 2010 bracht JNJ een bod uit op het Nederlandse bedrijf Crucell. JNJ had al 18% van de aandelen Crucell in handen en bood in totaal 1,75 miljard euro voor de resterende 82% van de aandelen. De transactie werd in februari 2011 afgerond. JNJ was vooral geïnteresseerd in de vaccins tegen ziekten zoals hepatitis, griep, tyfus en cholera. Vaccins zijn aantrekkelijk voor de farmaceutische industrie, omdat de verkoop sneller stijgt dan de verkopen van receptplichtige geneesmiddelen en ze minder worden geconfronteerd met concurrentie van generieke geneesmiddelen. Vanaf oktober 2014 is Crucell opgegaan in Janssen Pharmaceutica. Het bedrijf is gevestigd in Leiden (Bio Science Park).

Spoetnik-V

De Russische president Poetin kondigde op 11 augustus 2020 aan dat Rusland als eerste land ter wereld een vaccin had goedgekeurd voor algemeen gebruik. Om de zelfverklaarde Russische victorie te onderstrepen is het middel Spoetnik-V genoemd, naar de eerste satelliet die Rusland in 1957 in een baan om de aarde bracht. Volgens Poetin heeft een van zijn dochters het vaccin toegediend gekregen zonder er hevige bijwerkingen van te ondervinden.

Replica van Spoetnik-1, de eerste kunstmatige satelliet die de ruimte bereikt. De replica wordt bewaard in het National Air and Space Museum. Foto: Museum (Wikipedia).

Onder wetenschappers bestaat de zorg dat academische zorgvuldigheid hier plaats heeft moeten maken voor nationaal prestige. Begin september werden alsnog de eerste resultaten van een gecombineerde fase 1- en fase 2-studie gepubliceerd in The Lancet. De deelnemers bleken antistoffen tegen het virus aan te maken en weinig bijwerkingen te ervaren. Binnen de Europese Unie is frictie ontstaan over een Hongaars idee om Spoetnik-V te gaan produceren in Hongarije, zonder dat de overheid vooraf duidelijk heeft gemaakt dat zij goedkeuring door de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA een vereiste vindt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historie Spoetnik-1

Spoetnik-1 werd gelanceerd op 4 oktober 1957. Deze datum wordt vaak gezien als de start van het ruimtevaarttijdperk. Spoetnik-1 was een Russische kunstmaan uit 1957. Het was de eerste kunstmatige satelliet die in een baan om de Aarde werd gebracht. Hiermee begon de ruimtewedloop. De naam ‘Spoetnik’ betekent ‘Satelliet’. De Spoetnik-1 bestond uit een uiterst eenvoudig concept: een aluminium bol (massa 83,6 kg; diameter 58,5 cm) met daarin een accu, een ventilator voor de temperatuurregeling, twee radiozenders (met radiobuizen) en aan de buitenzijde vier ongeveer 3 m lange sprietvormige antennes.

Een Russische herdenkingszegel uit 2007 ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het ruimtevaarttijdperk. Onder Spoetnik-1 richten de grondlegger van de raketwetenschap, Konstantin Tsiolkovski (rechts), en hoofdontwerper Sergej Koroljov hun blik naar de ruimte. Op de achtergrond is het ruimtestation ISS zichtbaar.

 

 

 

 

 

 

Het grote Chinese staatsbedrijf Sinopharm maakte twee vaccinkandidaten op de traditionele manier: van onschadelijk gemaakt coronavirus. Eén met het Beijing Institute of Biological Products en een met het Wuhan Institute of Biological Products (beide onderdeel van Sinopharms vaccinontwikkelaar China National Biotec Group). In juni startte een fase-3-studie met beide vaccinkandidaten, onder andere bij 15.000 inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten, maar de resultaten van de eerste proeven maakte het bedrijf nog niet openbaar.

 

 

 

 

 

Al in juni 2020 verraste het Chinese biotechbedrijf CanSino de wereld met het bericht dat zijn vaccin als eerste ter wereld goedkeuring had gekregen voor gebruik op mensen, al moest dat beperkt blijven tot Chinese militairen. Het vaccin, dat mede is ontwikkeld door het Beijing Institute of Biotechnology van de militaire medische academie, had toen alleen de eerste twee testfases doorlopen, maar was volgens de Militaire Commissie van de Communistische Partij van China veilig en effectief genoeg. Generaal-majoor Chen Wei, medisch hoofd van de academie, had zich in maart al als proefkonijn laten gebruiken, als voorbeeld voor de natie.

Gebruikte bron: NRC.

Meer info:

Coronavaccintracker (NRC):

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/28/volg-de-wereldwijde-race-naar-een-vaccin-a4010139

RIVM en vaccins: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins

Het Coronaspreekuur (medicijnen en vaccins) video:

https://www.youtube.com/watch?v=KM6ZmLNHxfE

CBG: https://www.cbg-meb.nl/

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België China Volksrepubliek China vóór 1949 Groot Brittannië Roemenië Rusland Sovjet Unie Apen Kuifje Ruimtevaart Stripverhalen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (12 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)