Er zijn maar enkele zaken die zo in ons collectieve geheugen gegrift staan, als de ontdekking van het graf van Toet Ankh Amon. De reden is niet alleen de grote hoeveelheid van ontdekte objecten, maar ook het feit dat de opgravingen op een bijzonder slimme manier geëxploiteerd zijn in de media.
Gerelateerde artikelen
De Earl van Carnarvon hat een overeenkomst met de Times, de belangrijkste Britse krant toentertijd, gesloten. Zij hadden het alleenrecht op publicatie van de vondsten en foto’s. Alle andere media die erover wilden berichten moesten de informatie bij de Times kopen. Men ergerde zich geel en groen, vooral ook de inheemse pers in Egypte en dus bleef men er mee bezig. Dit heeft geleid tot de herontdekking van de originele 148 foto’s die Harry Burton, de fotograaf van het Metropolitan Museum of Art in opdracht van de Times heeft gemaakt en nu heruitgegeven in de vorm van een prachtig boek. In de tijd dat de foto’s gemaakt zijn leefde men in Egypte onder spanning, immers op 22 februari 1922 was Egypte officieel onafhankelijk geworden. In de realiteit heersten de Britten echter nog over het land vanwege de beveiliging van het Suez kanaal dat Brittannië met India verbond. Het boek besteedt ook aan deze zaken aandacht. Het is verbazingwekkend hoe vanzelfsprekend de Britten hun suprematie beleefden.
Zelfs in de huidige tijd straalt een Britse zegel met Tut nog van hun verhevenheid. Je kunt het boek kopen. Maar je kunt ook postzegels verzamelen en zo op een goedkopere manier genieten van deze oude kunstschatten en die het verhaal van de Egyptische Farao’s en Goden vertellen.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)