Als je over Noord-Korea leest, dan heb je het vooral over militair nieuws en de verbale strijd tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea (officieel de Democratische Volksrepubliek Korea = DPRK). Weten we hoe de inwoners in het land leven zonder democratie? De fotografen Eddo Hartmann en Carl de Keyser (Magnum) kregen toestemming van de regering om foto’s te maken in het land. Noord-Korea is vooral interessant voor thematische verzamelaars en de laatste tijd ook onder verzamelaars van militaria. De top tussen Kim Jong-un en Trump wordt gehouden in Singapore op 12 juni 2018.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis
Noord-Korea is pas ontstaan na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Korea was toen bezet door Japan. In de nieuwe wereldorde werd Korea gesplitst in het zuidelijk gedeelte dat bezet werd door de Verenigde Staten en het noorden door de Sovjet-Unie.
In juni 1950 viel Noord-Korea met steun van China en Sovjet-Unie Zuid-Korea aan dat gesteund werd door de Verenigde Staten. In feite was deze oorlog onderdeel van de ‘Koude Oorlog’. De Koreaanse Oorlog wordt ook wel de ‘vergeten oorlog’ genoemd. Ook Nederlanders en Belgen deden mee aan de strijd in Korea. De oorlog duurde van 25 juni 1950 tot en met 27 juli 1953. Er is een wapenstilstandsakkoord maar officieel is geen vredesverdrag getekend.
Nucleaire crisis
Huidige leider Kim Jong-un lanceerde een aantal keren test-vluchten met raketten. Dit levert een historische militaire serie uit 2017:
https://www.theguardian.com/world/2017/dec/29/north-korean-stamps-commemorate-hwasong-15-missile-launch
Pyongyang en de metro
Pyongyang werd verwoest tijdens de Koreaanse oorlog (1950-1953). Kim II-sung heeft de stad heropgebouwd als een Utopische modelstad. Brede straten voor militaire parades zijn voor het overgrote deel van de tijd leeg. Je ziet gering aantal mensen lopen tussen de hoge gebouwen. Als je daar rondloopt, denk je dat je onderdeel bent van een filmset. Pyongyang heeft 3 miljoen inwoners.
De metro is gebouwd volgens de architectuur van de metro van Moskou.
Topontmoeting Kim Jong-un en Trump in Singapore
Grote evenementen leiden tot speciale munt uitgaven. De postzegels van de Verenigde Staten, Noord-Korea en Singapore zijn nog niet verschenen maar zou zomaar een ‘joint-issue’ van drie landen kunnen zijn. Of zijn de verwachtingen van de top te hoog gespannen ?
Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azie en heeft 5,9 miljoen inwoners. Met een oppervlakte van 716 km² is deze stadstaat vergelijkbaar met Noordoostpolder of het eiland Minorca. In het verleden behoorde Singapore tot Maleisie. Vanaf 9 augustus 1965 is het een onafhankelijk republiek geworden en lid van het Britse Gemenebest. De grote man achter de economische ontwikkeling van Singapore was Lee Kuan Yew. Hij was van 1959 tot 1990 premier van Singapore.
De top werd gehouden in Singapore in hotel Capella op het eiland Sentosa. Op het eiland bevinden zich heel wat toeristenverblijven en bekende golfbanen. Sentosa is ca 45 jaar geleden ontwikkeld als ‘pleasure’ gebied voor de Singaporesen. Sentosa wordt nu door ca vijf miljoen bezoekers per jaar bezocht. Sentosa is makkelijk te bereiken met cable car en de light rail Sentosa Express. Er zijn behalve stranden ook veel attracties op het eiland voor het hele gezin. Zie de impressies van de zegels en kaart.
Twee expo’s en een film
De expo’s van Hartmann in Amsterdam en van de Keyser in Gent waren in de eerste helft van 2018 te zien. Vanwege copyright van de foto’s verwijs ik naar de websites van beide fotografen. Echt indrukwekkend zijn de foto’s van de burgers tijdens hun werkzaamheden:
https://www.huismarseille.nl/tentoonstelling/eddo-hartmann-2/
http://www.settingthestage.nl/#1
http://cultuurselect.be/expo/d-p-r-korea-grand-tour-carl-keyzer/
http://www.carldekeyzer.com/
Tenslotte is in 2014 een film over Kim Jong-un (komedie) gemaakt waarbij het TV-programma ‘Skylark Tonight’ een interview krijgt met de grote leider. Zie de informatie over deze film, film fragmenten en de reacties van de Noord-Koreanen:
https://www.imdb.com/title/tt2788710/
https://www.youtube.com/watch?v=DkJA1rb8Nxo
https://www.theguardian.com/world/2015/jan/08/-sp-north-koreans-review-the-interview
Meer info:
Over de zegels uit Noord- en Zuid-Korea: https://www.stampworld.com/en/
Over Sentosa: http://travelfore.com/singapores-sensational-sentosa/
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)