Voor het Kind-briefkaarten: functie en gebruik (2) - Postzegelblog

Voor het Kind-briefkaarten: functie en gebruik (2)

0

Zoals al eerder is gesteld, worden prentbriefkaarten en geïllustreerde en blanco Voor het Kind-briefkaarten uitgegeven door de Stichting voor het Kind om de verkoop van kinderpostzegels functioneel te stimuleren. Niet alleen veel particuliere briefkaartschrijvers maken gebruik van deze briefkaarten, maar ook uitgevers van kranten en tijdschriften middels acties.

Op verzoek van de Centrale Propaganda Commissie voor de verkoop van Weldadigheidspostzegels worden uitgevers van kranten en tijdschriften benaderd de Nederlandsche Dagbladpuzzel in hun persorganen af te drukken. Een vereiste daarbij is dat de inzenders niet alleen gebruik maken van de
geïllustreerde en/of blanco briefkaarten van Voor het Kind, maar dat deze kaarten ook gefrankeerd dienen te worden met minstens twee of meer kinderpostzegels.

Geïllustreerde en blanco Voor het Kind-briefkaarten

1932 en 1933

Blanco briefkaart 1932

Deze ongebruikte blanco briefkaart is in 1932 uitgegeven. In hetzelfde jaar is een herdruk uitgegeven, waarvan het woord ‘AAN’ in lengte enkele millimeter langer is.

Kinderkopje 1933

Het kinderkopje met een grijze achtergrond van een kussen als illustratie op de briefkaart van 1933 bestaat in verschillende uitvoeringen: het kussen is of van verticaal gestreepte lijnen, of is van een omlijning voorzien, of is excentrisch geplaatst. De kleur van de liniatuur en onderstreepte tekst ‘Voor het Kind’ is soms bruin, soms zwart. Deze varianten zijn ontstaan, doordat er tijdens de kinderzegelactie vanwege de vraag meerdere herdrukken van de kaart zijn uitgevoerd.

Afgestempelde postzegels afkomstig van de geïllustreerde en blanco briefkaarten, worden naderhand geveild. Op deze manier komt ook deze opbrengst ten bate van het goede doel. Één postzegel levert dus voor het misdeelde Kind tweemaal voordeel op. In 1935 was de opbrengst maar liefst 783 gulden.

1934 en 1935

Jongenskopje 1934

In 1934 verscheen een jongenskopje met een guitige uitstraling en opspringend haar als illustratie op een briefkaart. De ontwerper is nog onbekend.

Het kinderkopje zou niet in zóó groote hoeveelheden het licht hebben gezien, ware het niet geweest de AVRO-puzzle, die voor de oplossingen deze briefkaart voorschreef. Weggevlogen zijn ze toen overal in den lande, iedereen dag was men uitverkocht aan de tentjes. De drukkerij Harreveld kon niet snel genoeg werken. Er werden 30.000 briefkaarten meer verkocht dan verleden jaar. Deze briefkaarten werden vroeger overal gratis verspreid, dit jaar is het toegestaan er iets voor te berekenen.”

Geïllustreerde briefkaart 1935

Over de geïllustreerde briefkaart van 1935 meldt het Tijdschrift Armwezen, Maatschappelijke Hulp & Kinderbescherming’ in jaargang 1935: “Willy Sluiter’s vaardige hand heeft geheel aan onze wenschen weten te voldoen: een frisch vroolijk kind. Dat geeft den afzender en den geadresseerde even een opwekking.” (Bron: Tijdscrift Armwezen, Maatschappelijke Hulp & Kinderbescherming, jaargang 1934, blz. 3902/03 & 4342/43).

1936 en 1937

Geïllustreerde briefkaart 1936

De geïllustreerde briefkaart van 1936 is de mannelijke tegenhanger van de vrouwelijke uitvoering van vorig jaar. De vriendelijk lachende jongen is ook van de hand van Willy Sluiter.

Geïllustreerde briefkaart 1937

Op de illustratie van de briefkaart uit 1937 omarmt een oudere jongen een jonger hulp- en beschermend zoekend meisje. Ook van deze briefkaart zijn door herdrukken in bruin gevarieerde kleuruitvoeringen bekend.

In de laatste jaren zijn herhaaldelijk postzegels voor andere doeleinden als kinderbescherming uitgegeven: Goudsche glazenzegels, Vreemdelingen-verkeerzegels, Zeemanszegels, Crisiszegels, Koningin Emmazegels, Luchtvaartzegels. Dat zal aan de kinderpostzegels geen goed doen. (Bron: Tijdschrift Armwezen, Maatschappelijke Hulp & Kinderbescherming , jaargang 1935, blz 4549, 4551, 4555).

1937 en 1938

Blanco briefkaart 1937

Van 1937 is er ook een blanco briefkaart bekend. De kaart is door de opgeplakte kinderzegel te dateren. Qua lijnvoering en teksten ‘Voor het Kind’, ‘Briefkaart’ en ‘Afzender” komt deze kaart (behalve kleur) geheel overeen met de briefkaart 1936 van Willy Sluiters. Dergelijke briefkaartuitvoering was toen in het geheel niet verwonderlijk. In de dertiger jaren met de crisis tracht men zo zuinig mogelijk met geld om te springen. Herhaling van een kaart van vorig jaar zonder illustratie is een geld besparende methode.

Op zondag 26 december 1937, 2e kerstdag, zal ’s avonds om 9.35 uur voor de AVRO-microfoon een luisterpuzzle brengen, getiteld ‘Hallo met wie?’ Koos Koen belt tien huizen op (ieder huis met een eigen huisnummer) voor de radio-luisterwedstrijd.

Uit de gevoerde telefoongesprekken moet u opmaken met welk huis hij spreekt. Aan te geven door het huisnummer. U zet deze huisnummers in de volgorde, waarin ze zijn opgebeld op een briefkaart onder elkaar. Frankeren met minstens twee postzegels (of meer) van 5 cent met een toeslag van 3 cent. Oplossingen met minder dan twee postzegels zijn ongeldig. Wat u meer dan het gewone port plakt, komt ten goede aan het misdeelde kind.
Inzenders van een goede oplossing hebben kans een Fiat-automobiel of een der tien grote prijzen, of een van de 250 troostprijzen te winnen. (Bron: AVRO-bode 24 december 1937).

Afbeeldingen: B. Hylkema

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)