‘Eye Attack, Op Art en kinetische kunst’ is de volledige titel van de expo in het Stedelijk Museum Schiedam die u nog t/m 18 juni 2017 kan zien. Op de grote expo houden de kunstwerken je voor de gek. Je ziet niet wat je denkt. Er draait iets wat eigenlijk stilstaat en het platte doek bolt op. De kunstenaars weten het oog te misleiden met lijnen, patronen en kleurvlakken. Ze maken Op Art, een afkorting van Optical Art met een knipoog naar Pop Art. Eye Attack is een samenwerking met het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken. Bijna 229.000 bezoekers kwamen erop af, waarmee het in de top 20 staat van hun best bezochte tentoonstellingen. Waarschuwing: Sommige bezoekers kunnen deze kunst niet zien omdat ze duizelig worden bv bij het labyrint.
Gerelateerde artikelen
Victor Vasarely (1906 – 1997)
Prominent tijdens de expo zijn de kunstwerken van Victor Vasarely. Hij is een Frans-Hongaars kunstenaar. Vasarely werd een van de leidende figuren van de geometrisch abstracte schilderkunst, die ook wel op-art genoemd wordt en die in Europa en Amerika grote bekendheid kreeg in de jaren zestig. Hij werkte met sterke contrasten, aanvankelijk in zwart-wit, later ook in kleur. Het effect van zijn lijnen en de manier waarop hij ze gebruikt is dat de indruk ontstaat dat alles in het beeldvlak begint te vibreren. In 1930 vertrok hij naar Parijs en werkte er als decorateur en reclametekenaar. Veel werken zijn te zien in Pécs, Boedapest en Aix-en-Provence (museum). Van Vasarely zijn verschillende zegels van diverse landen verschenen.
Info: http://www.op-art.co.uk/victor-vasarely/
Bridget Riley
Een andere bekende artiest met veel kunstwerken is Bridget Riley. Zij is geboren in 1931 en is een veelgevraagde kunstenaar van de op-art stroming voor diverse internationale expo’s.
Info: https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/bridget-riley
Zero kunst
Met zijn geometrische figuren en patronen ligt Op Art in het verlengde van Zero. Het Stedelijk Museum Schiedam maakte eerder tentoonstellingen over die internationale kunststroming. Bekend zijn de kunstwerken van Jan Schoonhoven. Vroeger weinig waard maar nu wil elke museum en kunstverzamelaar een ‘Jan Schoonhoven’ in zijn collectie, dus onbetaalbaar. Zero kunst is nu ook te zien in het museum.
Info: https://www.postzegelblog.nl/2011/10/25/0-postzegel-voor-50-jaar-nul-groep/
M.C. Escher (1898 – 1972)
Helaas zijn er geen kunstwerken te zien van onze bekende icoon M.C. Escher tijdens de expo. Ook Escher wordt beschouwd als een op-art kunstenaar van meetkundige patronen en onmogelijke constructies. In Den Haag (Lange Voorhout) is een museum helemaal aan hem gewijd.
Info: http://www.escherinhetpaleis.nl/
Recente uitgaven van op-art zegels
Info over Eye Attack expo: http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/nl/545eye-attack
Reacties (4) Schrijf een reactie
Zie ook mijn artikel: “Zie je wel wat je ziet?” op Postzegelblog, 02 april 2015, – Jos van den Bosch van Philatelistenvereniging ’t Fakteurke
Kinetische kunst, een mooie expo ook voor kinderen nu in Enschede:
https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/1813/nl/ik-speel-dus-ik-ben
100 jaar kinetische kunst in Rotterdam:
https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/actie-reactie/
Zie kort filmpje expo:
https://www.avrotros.nl/nu-te-zien/gemist/detail/item/nu-te-zien-26-honderd-jaar-kinetische-kunst-20-10-2018/
Zeer de moeite waard ook voor families.
Nu in Bredevoort t/m 23 december:
https://koppelkerk.nl/agenda/2018/10/26/optische-effecten/
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)