Op de lagere school (zo heette dat nog eind jaren ’40 en begin jaren ’50) leerden we vreemd genoeg, tenminste, dat vond ik, liedjes in de Zuid-Afrikaanse taal. Het liedje dat het meest gezonden werd was Suikerbossie. We zongen maar gewoon mee, maar snappen deden we het niet.
Gerelateerde artikelen
Want Suikerbossie ek wil jou hê
Suikerbossie ek wil jou hê
Suikerbossie ek wil jou hê
Wat ook jou ma daarvan sal sê
Dan loop ons dalk so onder deur die maan
Loop ons dalk so onder deur die maan
Loop ons dalk so onder deur die maan
Ek en my suikerbossie saam
Jaren later kwam ik er achter dat een Suikerbossie een plant was. En nog wel de nationale bloem (Nasionale blom) van Zuid-Afrika. Vertaald naar het liedje klopte dit helemaal niet!
De Suikerbossie heeft een Latijnse naam: Protea cynaroides en is ook wel bekend als de Reuzenprotea, Koningsprotea of Honingpot. De bloemen van de plant worden bevrucht door Honingzuigers, een klein Kolibri-achtig vogeltje. De plant komt voor in grote delen van zuidwestelijk en zuidelijk Zuid-Afrika en is het symbool van de Fynbos vegetatie in de Kaapprovincie. De plant gaat als snijbloem heel lang mee en is ook als droogbloem geschikt.
Nu ik weet dat het de nationale bloem is van Zuid-Afrika, zullen er ook wel postzegels van verschenen zijn. Dus even op zoek in mijn albums. De zegel van 12½ c werd uitgegeven tussen 1961 en 1965, toen Zuid-Afrika net een republiek was geworden. Tussen 1969 en 1971 werd de zegel opnieuw uitgegeven, een in een andere waarde en een in een iets gewijzigde kleur en andere papiersoort.
Het werd een beetje saai, met die donkere kleuren. Maar op 27 mei 1977 werden we verrast met een uitgebreide serie Suikerbossies! Maar liefst 14 verschillende soorten werden op een langlopende serie zegels afgebeeld.
Maar welke was nu de ware Suikerbossie? Jawel, de zegel met de frankeerwaarde van 5 cents.
De Latijnse naam geeft het aan. Maar de Suikerbossie uit het liedje? Ik weet nog altijd niet wie of wat dit was of is geweest. U wel?
Reacties (8) Schrijf een reactie
meer info over de suikerbossies op mijn site
http://www.geocities.com/vanschoendoos/suikerbossies.htm
Mooi site Toon!
De Protea Cynaroides zou je ook met het blote oog kunnen ontdekken in deze serie postzegels, onmdat cynaroides is afgeleid van Cynara, en dat is de artisjok. De postzegel van 5 cent lijkt het meest op een artisjok. Zowel de Protea als de Cynara behoren tot de familie van de Asteracaea of Compositae.
Deze indeling is gemaakt op basis van uiterlijke kenmerken, zoals Linnaeus dat deed.
Met de nieuwe DNA-technieken zou deze serie er weleens heel anders uit kunnen gaan zien, als blijkt dat op basis van moleculaire eigenschappen deze planten helemaal niet verwant zijn aan elkaar.
Echter, de DNA-technieken en nieuwe indelingen gelden vooral de wetenschap, voorlopig verwacht ik dat gewoon de oude indeling nog gehanteerd zal worden in veel boeken en ook de uitgifte van postzegels.
meer hierover: postzegelforum
Het “suikerbossie” uit het liedje slaat denk ik op een liefje. Als de maker van het liedje erg dol was op artisjokken zou het ook om dezelfde Protea kunnen gaan. Wel apart om je liefje te vergelijken met een artisjok, maar gezien de naam “honingpot” zal deze bloem een heel zoete smaak hebben vermoed ik.
Hoe zit het met de andere Afrikaanse liedjes zoals Sarie Marais?? Zit daar ook filatelie in???
@Rein, dan moet je even googelen. De liefhebbers van Sarie Marais verzamelen ook postzegels geloof ik?
@Dolores
Heb ik gedaan, maar zonder resultaat. Dw.z. met postzegel erbij zo’n 7 irrelevante plekken, met stamp erbij veel meer maar dan heb je het wel over stampen op de grond :)
Hihi had ik ook al ontdekt, waar zijn die stamps?
Staat deze er al bij? http://www.filavaria.nl/suikerbossies.htm
Nou ben ik om te beginnen geen postzegelverzamelaar maar aangezien ik van 1950 ben heb ook ik Sarie Marijs en andere Zuid-Afrikaanse liedjes gezongen, wij kregen echter wel uitleg daarbij. We moeten natuurlijk niet vergeten dat de geschiedenis van Zuid-Afrika ook enigszins met Nederland verweven is, de Boerenoorlog was niks anders dan een strijd van Nederlandse emigranten met de Engelsen die er een kolonie van wilden maken. De meestal van Nederlandse origine boeren hadden reeds een zelfstandig land. Hele woonwijken hebben namen uit die tijd, in Den Haag bijv. De la Reyweg, Vaalrivierstraat, Kaapstraat,Boerenstraat. De la Rey heeft nog gelogeerd in het Des Indeshotel waar meerdere malen grote menigten hem toejuichten, iets wat destijds een grote bijzonderheid was. Pas vele decennia later sloeg de stemming om vanwege de Apartheid, maar tot 1960 waren de Zuid-Afrikaanse Boeren hier nog helden die helaas de smerige oorlog van de Engelsen ondanks hun heroïsche strijd verloren hadden. Hoe smerig die oorlog was mag wel blijken uit het feit dat de Engelsen in Zuid-Afrika de concentratiekampen hebben uitgevonden waar de vrouwen en kinderen van de Boeren onder erbarmelijke omstandigheden gevangen werden gehouden.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)