Eind vorige eeuw werden we overspoeld met commerciële reclame in samenhang met postzegels. Met ‘we’ bedoel ik de postzegelverzamelaars van Zuid-Afrika. Postzegels met aanhangend vignet waarop reclame uitingen en vele postzegelblokjes met dezelfde soort teksten.
Gerelateerde artikelen
Zoals van het Coach House in Agatha, enkele uren van Johannesburg vandaan, een prachtig vijfsterren hotel. Dit hotel staat op de plaats waar de postkoets zijn halte had met overnachtingsmogelijkheden tijdens de goudkoorts, eind 19de eeuw. Een mooi historisch moment in de postgeschiedenis.
Maar ook andersoortige reclame kwam met de blokjes, vooral van postzegelhandelaren en veilinghuizen. Niet alleen handelaren en veilingen in Zuid-Afrika, maar ook uit andere landen.
Zoals een postzegel- en muntenhandel in het Eastgate Shopping Complex in het Zuid-Afrikaanse Bedfordview, Gauteng. Of Harmers, het gerenommeerde veilinghuis in Londen GB, dat al sinds 1918 bestaat.
Twee mooi blokjes die passen in een thematische postzegelverzameling over spoorwegen.
Of liever een blokje gericht op de jeugd filatelie? Wel of niet commercieel? Kost wel iets meer…. Maar kan in een vogelverzameling toch niet ontbreken? Zo’n prachtige eend met een ‘wit gezicht’?
Ook de Universiteit van Pretoria heeft het medium ‘postzegel’ ook gevonden door een blokje te laten voorzien van een wervende tekst over de Internationale Wetenschappententoonstelling ESI ’07. Je moet wel een dikke huid hebben als je deze neushoorn niet wil hebben in je verzameling Afrikaanse zoogdieren!
Een mooie ontwikkeling? Of behoren dit soort velletjes ook tot de ongewenste uitgiften? Ze worden wel door de Zuid-Afrikaanse Post aangeboden.
Een dienst voor de postzegelverzamelaars? Volgens het laatste blokje wel! Wat is uw mening?
Reacties (8) Schrijf een reactie
HAHAHA, gewoon ACHTERDEUR-uitgiftes…..
@Lia of @Cees
Dit zijn toch prachtige voorlopers van de gepersonaliseerde ’tabs’ aan postzegels zij het dat je het meeste hier geen ’tab’ kunt noemen….
@Toon
De vraag is of deze zegels-verschijningen ook in het programma stonden. En of dat deze dingen er naast werden uitgebracht als ‘achterdeur’.
Albert Heijn in de velrand van Kerstzegels, een zegel van VenD, en misschien de Hofleveranciers, volgens mij kennen ze dat fenomeen hier ook….
@Hans
Welk zegel van V&D?????
@Rein, alle credits zijn helemaal voor Cees!!! Bij het plaatsen van het artikel was ik vergeten een vinkje te verplaatsen. Hierdoor kwam mijn naam er dus per ongeluk onder.
als ik deze toevalligkrijg. Fijn. Maar verzamel ze niet. Het zijn geen “echte” zegels voor een verzameling. Maar het is niet iets nieuws. De officiele zegels in Australie hadden het op de achterant van zegels al 100 jaar geleden.
Was die zegel van V&D geen port betaald zegel?
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)