17e & 18e eeuwse schepen op kaderzegels & maximafilie! - Postzegelblog

17e & 18e eeuwse schepen op kaderzegels & maximafilie!

0

Als ex-verzamelaar van maximumkaarten vraag ik me wel meteen af: “Van welke 84 etsen van Gerrit Groenewegen (1754 – 1926) heeft grafisch ontwerper Bart de Haas gebruik gemaakt om deze emissie van tien 17e en 18e eeuwse schepen van de koopvaardij en Staatse vloot aldus uit te voeren?”
Zie daarvoor het artikel ‘Scheepvaart in de 17e en 18e eeuw’ van Randy Koo (7 april 2025) aldus op aantrekkelijke wijze te ontwerpen.

Beëindiging maximafilie!
Na een zoektocht heb ik al kijkend en vergelijkend op Google tenslotte alle oorspronkelijke scheepsafbeelding gevonden. Hiervan bestaan echter geen prentbriefkaarten om die met een postzegel en stempel tot maximumkaarten te verheffen.
De afstempeling van de kaarten is niet meer mogelijk. De PostNL-stempelservice is per januari 2025 opgeheven, waarmee de maximafilie als filatelistische tak is beëindigd!”

Toch wil ik het aantrekkelijke van de maximafilie je niet onthouden. Hierbij van het koopvaardij- postzegelvel afbeeldingen:
* 1 t/m 5 zijn ontleend aan het koopvaardij-postzegelvel met summiere achtergrondinformatie.
* 6 t/m 10 zijn ontleend aan het Staatse vloot-postzegelvel met summiere achtergrondinformatie.

1) Een brigantijn of schoenerbrik is een zeilschip met twee masten, waarvan de voorste mast vierkant getuigd is, de achterste mast daarentegen voert bovenin nog een of twee razeilen. Het schip wordt gewaardeerd om zijn wendbaarheid.
2) Een pinkschip als strandvaartuig is al in de 17e, 18e en 19e eeuw in gebruik geweest bij zeevissers op de Noordzee. Het schip heeft een platte bodem, waardoor het vaartuig in ondiep water kan varen. Vanaf het strand werd de pink in zee gebracht en vanuit zee weer op het strand aanlanden.

3) Een galjoot als platbodem vaartuig is bij de koopvaardij als kustvaarder voor transport van goederen in dienst.
4) De rond gebouwde hoeker als platbodemvaartuig bezit meestal twee masten, maar soms ook drie. Het schip bezit een boven het dek uitstekende kajuit. Is in gebruik bij de visserij.

5) Het bootschip, ook wel groenland-vaarder genoemd, was in de 18e eeuw in dienst van de walvisvaart. Aan weerszijden van het schip hingen sloepen aan de galg, die ter bescherming met riemen aan de glijbalken van het schip waren vastgesjord.
6) Ten tijde dat een zeilschip nog gebruikt werd als kanonneerboot telde het maar één kanon en kon met gemak in ondiepe wateren manoeuvreren. Het schip kon met gemak in rivieren opereren, waardoor ze met gemak binnenlandse doelen konden raken.

7) De functie van een jacht voor Gecommitteerde Raden diende voor het inspecteren van vestingwerken langs de grote rivieren en voor officiële bezoeken. Het schip is vol onder zeil en sleept een sloep. Het voert drie vlaggen met het wapen van Holland. De spiegel is met houtsnijwerk versierd.
8) Een adviesjacht is een klein, snel varend en lichtgewapend oorlogsschip, dat in de periode van zeilschepen bij een oorlogsvloot dienst deed om berichten en bevelen over te brengen. Het schip werd ook verkenningen gebruikt.

9) Een fregat is een driemast volschip (zeilen aan ra’s) dat als half koopvaarder én half oorlogsschip met een overhangend achterschip dienst deed. Door zeilen of door riemen bewoog het schip zich voort.
10) Een oorlogsbrik met twee masten ligt met gedeeltelijk gehesen zeilen voor anker. Voor het oorlogsschip ligt een sloep, die via een naar beneden hangende trap bereikbaar is. Op de achtergrond zijn enkele zeilende schepen links en rechts zichtbaar.

Wellicht bevinden zich op de achtergrond van de zeehelden-postzegels schepen van de hierbij gedeeltelijk afgebeelde schepen van de Staatse vloot.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)