Wereld Parkinson Dag op 11 april 2025 - Postzegelblog

Wereld Parkinson Dag op 11 april 2025

1

Elk jaar op 11 april wordt er tijdens de Wereld Parkinson Dag wereldwijd aandacht gevraagd voor Parkinson. Dit is de geboortedag van James Parkinson. Hij werd bekend door zijn publicatie (An Essay on the Shaking Palsy) in 1817. Dit heeft ervoor gezorgd dat Parkinson internationaal erkend wordt als ziekte. De ziekte van Parkinson is vernoemd naar James Parkinson. Wat heeft lelieteelt te maken met Parkinson?

Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson ook wel schudverlamming genoemd. Of in het Latijns paralysis agitato. is een ingewikkelde ziekte, waarbij in je hersenen je spieren steeds minder goed kunnen sturen. Ook kunnen ze andere problemen veroorzaken. De oorzaak van de ziekte van Parkinson is dat er te weinig dopamine in het lichaam aanwezig is. Dit is een belangrijk stofje dat zorgt dat je hersenen goed werken. Dit stofje is belangrijk voor het overdragen van boodschappen van de ene naar de andere zenuwcel. Bij de meeste mensen ontstaat de ziekte pas als ze ouder zijn (tussen 50 en 79 jaar). Er is ook een groep mensen die Parkinson voor hun 40e levensjaar krijgen. De ziekte komt meer bij mannen dan bij vrouwen voor.

Bosnië en Herzegovina (2024): World Parkinson Day (11 april 2024)

(Sinds 2005 wordt de rode tulp gebruikt als internationaal symbool in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. De bloem werd in 1980 gekweekt door de Nederlander J.W.S. van der Wereld, die zelf aan de ziekte van Parkinson leed. Hij noemde de rood-witte tulp “James Parkinson Tulip”, ter ere van James Parkinson, naar wie de ziekte is vernoemd. De geboortedag van James Parkinson, 11 april, is tevens de datum van Wereld Parkinson Dag.)

De ziekte is vernoemd naar de Engelse arts James Parkinson (1755-1824), die de ziekte in 1817 beschreef in zijn essay “On the Shaking Palsy“. Zie de tab-zegel in het midden hierboven. In 1817 schreef hij een publicatie waarin hij de shaking palsy beschreef. Palsy verwees naar de spierverzwakking en shaking verwees naar de tremor die opviel. Later werd deze aandoening de ziekte van Parkinson genoemd. De ziekte van Parkinson is een van de bekendste eponiemen van de geneeskunde, maar toch heeft Parkinson slechts weinig aandacht gekregen voor zijn ontdekking. Het was pas in 1912, toen de Amerikaan J.G. Rowntree een artikel over hem schreef in een medisch tijdschrift, dat de ontdekker van de ziekte van Parkinson aandacht kreeg.

Jean-Martin Charcot (1825 – 1893) was een Franse arts die wordt beschouwd als een van de grondleggers van de neurologie en speelde een belangrijke rol bij de ziekte van Parkinson. Na aan de Sorbonne gepromoveerd te zijn met als specialisme gewrichtsreuma, ging hij werken als ziekenhuisarts.

Na enige jaren keerde Jean-Martin Charcot terug naar Parijs, waar hij werd benoemd tot hoogleraar in de pathologische anatomie. Hij verrichtte zeer veel onderzoek naar anatomie en de pathologie van het zenuwstelsel en ontdekte de ziekte amyotrofe laterale sclerose (ALS). Ook toonde hij aan dat multiple sclerose en de ziekte van Parkinson twee verschillende ziekten waren.

Let op de stempel van Luxemburg met de tulp in de letter ‘P’.

De oorzaak van de ziekte van Parkinson is onbekend. Er is een bepaalde erfelijke invloed en er zijn omgevingsfactoren, waarvan de meeste echter onbekend zijn. Bij de ziekte van Parkinson verdwijnen alle zenuwcellen in de substantia nigra, de ‘zwarte substantie’. Daarom noemt men het een degeneratieve ziekte. Er verdwijnen namelijk cellen om redenen die we niet goed kennen. De zwarte substantie is een gebiedje hoog in de hersenstam. Het is een onderdeel van het extrapiramidaal systeem. Door deze degeneratie ontstaat een tekort aan dopamine, een prikkeloverdrachtsstof. Deze stof helpt de zenuwcellen om prikkels over te dragen aan andere zenuwcellen. Dopamine is belangrijk onderin de grote hersenen, in de gebieden die iemand helpen met het maken en volhouden van bewegingen. De eerste symptomen openbaren zich vaak vanaf het vijftigste levensjaar. Dan is er van de substantia nigra nog maar de helft over en de rest zal ook verdwijnen. Dat maakt de ziekte progressief.

Spanje (2024): Parkinson Asturias Association (met tulpen).

Ziekte van Parkinson heeft verschillende stadia het hangt er vanaf in welke stadium je ziet welke symptomen je hebt:

  • Fase 1 : eenzijdig fase : een groot deel van de mensen in deze fase hebben alleen last van een kant van de bewegingsstijfheid en trillingen de meeste mensen verbergen de symptomen uit schaamte.
  • Fase 2 : twee zijdig fase hierbij gaan de symptomen zich steeds meer uitbreiden en is het verbergen van de symptomen moeizamer omdat er meerder delen van het lichaam bewegingsstijfheid ontstaan en tremoren. Alle dagelijkse bezigheden gaan steeds moeizamer multitalsken gaat moeilijk bijvoorbeeld wandelen en praten gaat niet meer iemand krijgt een maksergelaat en krijgen slik en spraakproblemen. De symptomen bij deze fase kunnen ook later komen. De meeste mensen nog gewoon zelfstandig.
  • Fase 3: de evenwicht fase : alle dagelijks bezigheden gaan steeds moeizamer er treden steeds meer problemen met het evenwicht en zullen dus vaker gaan vallen. Deze mensen zijn niet meer staat om alleen zelfstandig.
  • Fase 4: afhankelijkheid: in deze fase werken de symptomen steeds minder of gaan minder werken waardoor de zelfredzaamheid steeds kleiner wordt er komt steeds meer druk op de mantelzorg. Vaak zijn de mensen in de fase niet meer in staat om alleen te wonen.
  • Fase 5 : invaliderende fase: uiteindelijk kan de Parkinson ervoor zorgen dat iemand zijn zelfstandigheid helemaal verdwijnt en zorgbehoevend wordt staan en lopen en evenwicht bewaren gaat niet meer. In deze fase zie je veel bevriezing en struikelen en vallen op de loer ligt omdat ze als het waren aan de grond gelijmd zitten en vallen ze . Deze mensen in de fase zitten de grootste deel van de dag in de rolstoel door. Naast lichamelijke symptomen kan hun geheugen en andere geestelijk gesteldheid achter uit gaan daarnaast kan de ziekte hun angstig maken.

West-Duitsland (1998): Alzheimer en Parkinson stempel.

Een neuroloog zal de diagnose stellen doormiddel van vragen over de symptomen over wat de patiënt ervaart en kijkt naar uiterlijke verschijnselen die patiënt heeft daarbij zal de neuroloog een paar testjes doen en een lichamelijke onderzoek. Daarnaast maakt de neuroloog een hersenscane om andere ziektes uit te sluiten.

Bij de ziekte van Parkinson gaat er iets mis het in het extrapirmidaal systeem. Dit is het stukje tussen je hersenstam en grote hersen in. Het extrapiramidaal systeem zorgt voor:

  • Spontaan en moeiteloos op gang komen van bewegingen.
  • Automatisch opgang blijven van bewegingen die herhaalt worden, zoals kauwen.
  • Soepele spieren
  • Onderdrukken van nutteloze bewegingen.

Bij Parkinson wordt er een fout gemaakt in dit gebied van de hersenen. De cellen in het gebied verdwijnen. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine. Deze afname van cellen heet degeneratie.

 

Michael J. Fox

Michael J. Fox, artiestennaam van Michael Andrew Fox (1961) is een van geboorte Canadees acteur, die voornamelijk bekend is geworden door zijn rol als Alex P. Keaton in Family Ties en als Marty McFly in de Back to the Future-trilogie. Ook speelde hij Mike Flaherty in de televisieserie Spin City.

In 1990 werd bij Fox de ziekte van Parkinson vastgesteld, wat hij echter pas in 1998 bekendmaakte. Hij speelde op dat moment een hoofdrol in de televisieserie Spin City, waarvan hij ook coproducent was. In 2000 besloot hij zich terug te trekken als acteur en werd hij in bovengenoemde serie opgevolgd door Charlie Sheen. Sindsdien is Fox fondsenwerver voor stamcelonderzoek. Hij gelooft dat die techniek in de toekomst neurologische aandoeningen kan helpen genezen. Als gevolg van zijn ziekte moest hij het acteren in films en series opgeven en was hij voornamelijk nog stemacteur in animatiefilms. Hij speelde in 2004 een gastrol in twee afleveringen van de serie Scrubs. In 2006 had hij wel een gastrol in een aantal afleveringen van de serie Boston Legal, wat hem een Emmy-nominatie opleverde. In 2011 speelde hij ‘als zichzelf’ mee in de serie Curb Your Enthusiasm. Voor zijn pleidooien voor onderzoekwerk naar ziektes werd Fox in januari 2025 door president Biden onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding die een Amerikaanse burger kan krijgen. Als bekende Canadees wordt Michael J. Fox geprezen om zijn toewijding aan onderzoek naar de ziekte van Parkinson en zijn werk als acteur in zowel televisie als film.

 

Lelieteelt en gebruik van pesticiden

Omwonenden van lelievelden maken zich zorgen. In de lelieteelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het afgelopen jaar stapten omwonenden op verschillende plekken in Nederland naar de rechter. Ze probeerden nieuwe lelieteelt tegen te houden, of af te dwingen dat telers maar een beperkt aantal bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken. Op sommige plekken gaf de rechter omwonenden gelijk, maar doet die rechter niet wat de overheid eigenlijk zou moeten doen: omwonenden beschermen tegen de gezondheidsrisico’s en duidelijkheid scheppen in wat telers wel en niet mogen? (Bron: Pointer.kro-ncrv.nl)

Er is meer onderzoek nodig naar de gevolgen voor de natuur bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt. Uit het beschikbare onderzoek kan namelijk niet uitgesloten worden dat deze middelen negatieve gevolgen hebben voor Natura 2000-gebieden. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (2 april 2025).

 

Meer info:

Parkinson vereniging: https://www.parkinson-vereniging.nl/

Conflict om lelieteelt:

https://www.parkinson-vereniging.nl/archief/bericht/2025/01/13/conflict-om-de-lelieteelt

Lelieteelt: https://lelieteelt.nl/

PesticideVrij-dag, 11 april 2025:

https://www.parkinson-vereniging.nl/pesticidevrij-dag

Raad van State, 2 april 2025:

https://www.raadvanstate.nl/actueel/nieuws/april/meer-onderzoek-gewasbeschermingsmiddelen/

World Parkinson Day: https://worldparkinsonsday.com/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Frankrijk Spanje Zwitserland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 11 april 2025 om 21:49

    Ik vind het jammer dat in deze blog geen postzegel is opgenomen van Dr. James Parkinson. We zien hem nu alleen verscholen op het lelievel. Oekraïne heeft zowel in 2018 als in 2021 filatelistische aandacht aan hem besteed.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)