Katten expo's in diverse steden - Postzegelblog

Katten expo’s in diverse steden

1

De kat of huiskat (Felis silvestris catus) is een van de oudste huisdieren van de mens. De gedomesticeerde kat behoort tot de familie van de katachtigen (Felidae) in de orde van de roofdieren (Carnivora). Ook het woord poes is gangbaar, soms meer specifiek in het geval van een vrouwelijke kat. Een mannelijke kat heet een kater, en een jong katje een kitten. Daar gaat deze blog NIET over maar over katten in de kunst in diverse steden. Katten zijn ook een geliefd thema in de filatelie.

Animal Therapy, De mens en zijn dierlijke muze in Amsterdam

De expositie Animal Therapy – De mens en zijn dierlijke muze toont een exclusieve verzameling kunstwerken waarin de bijzondere relatie tussen mens en dier centraal staat. Voor het eerst wordt werk van de populaire Britse illustrator Louis Wain in Nederland tentoongesteld. Zijn iconische kattenschilderijen maakten hem wereldberoemd. Uiteraard is er ook werk uit de Outsider Art Collectie van het museum te zien.

Animal Therapy toont hoe dieren een ondersteunende rol spelen in het welzijn van mensen, en hoe deze unieke relatie kunstenaars inspireert tot krachtige en emotionele kunst. Voor veel mensen zijn dieren meer dan metgezellen: ze geven troost en bieden een luisterend oor, helpen ons om barrières te doorbreken en balans te vinden. Niet voor niets worden dieren steeds vaker ingezet in de zorg, waar ze een cruciale rol spelen bij het vergroten van veerkracht en het herstellen van emotioneel evenwicht.

Louis Wain werd einde 19e eeuw werreldberoemd met zijn iconische kattenschilderijen. Na het overlijden van zijn vrouw zocht Louis troost in het eindeloos tekenen van zijn kat Peter, wat beslissend is geweest voor zijn verdere carrière. Begin 20e eeuw was zijn werk zo populair in Engeland, dat ieder huishouden minimaal één poster van hem in huis had hangen. De werken van Wain worden uitgeleend door het Bethlem Museum of the Mind in Londen. Wain werd precies 100 jaar geleden opgenomen in het Bethlem-ziekenhuis als patiënt en bracht hij zijn laatste jaren door in psychiatrische instellingen.

Daarnaast toont de expositie bijzonder werk van?Marlene Dumas: het indrukwekkende Het Hooghuys, waarin dieren en mensportretten centraal staan die zij maakte tijdens een artist in residence bij GGz Breburg. Uit de Outsider Art Collectie van het museum zijn verschillende werken te bewonderen. Een diverse selectie dierenthema’s is te zien van o.a. Ria Mul, Yoshihiro Watanabe, Tao Zi en Dodi Espinosa aangevuld met bruiklenen van o.a Jan Hoek. Ook hier fungeren dieren als muze en spiegel voor de kunstenaars en weerspiegelen ze troost, inspiratie en vriendschap die dieren bieden. De tentoonstelling is nu te zien in Museum van de Geest | Amsterdam. Hij is tot stand gekomen dankzij bruiklenen van het Bethlem Museum of the Mind (UK), Collectie de Stadshof en anderen.

 

Schattig en kattig in Ruurlo

Love ‘m or hate ‘m. Zijn ze nou (eigen)wijs, ongrijpbaar, sluw of elegant en aanhankelijk? Katten fascineren ons al duizenden jaren. Dwars door culturen heen, is de kat al sinds de prehistorie een favoriet onderwerp in de kunst. Van het goddelijke wezen bij de oude Egyptenaren tot de snoezige kitten uit de westerse romantiek. Ook hedendaagse, jonge kunstenaars kiezen de kat om grote of intieme verhalen te vertellen. Geïnspireerd door onze internetcultuur, TikTok-videootjes, en door artistieke traditie, verschijnt de kat steeds weer in andere en nieuwe vormen.

Kasteel Ruurlo in oude ansichtkaarten.

In de tentoonstelling Schattig en kattig maak je kennis met meer dan 25 katten in de hedendaagse kunst. Deze kunstwerken zijn gemaakt in de meest uiteenlopende media. Geschilderde zelfportretten met kat, getekende verhalen, grappige textielsculpturen, aaibare tapijten, installaties en ook taxidermie. Voor deze internationale kunstenaars is de kat vaak meer dan een aandoenlijk onderwerp. De kat kan een alter-ego zijn. Een anarchistisch personage waarin de maker zich kan uitleven, misschien aan zichzelf ontsnappen? Of het werk is de verbeelding van de bijzondere band tussen mens en dier. Maar net als in het sprookje van De Gelaarsde Kat: wie is eigenlijk de slimste van de twee?

Sommige kunstenaars snijden een belangrijk thema van deze tijd aan: waarom gaan we anders om met onze huisdieren dan met dieren die niet bij ons thuis wonen? Is dat hypocrisie? Anderen belichten het fenomeen politieke censuur door de ogen van een kat. Een kat komt immers overal waar de mens geen toegang heeft. Ziet dingen die ons ontgaan. En toch, de kat blijft ook een knuffelbaar kameraadje voor miljoenen mensen. Opgekruld op onze schoot, laat de kat even toe dat we in de gelukzalige illusie verkeren dat de kat en wij liefde uitwisselen. Dat een gevaarlijke miniatuurtijger ons trakteert op een bijna onaardse vriendschap. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Wouter van Herwaarden, in samenspraak met senior conservator Marieke Jooren.

Speciaal voor deze tentoonstelling schreef NRC-columnist Japke-d. Bouma Pas op met katten! op basis van een hoofdstuk uit haar boek “Wanneer ben je officieel een ouwe zak?”. Waarschuwing: als je eenmaal een kat hebt, kom je er niet meer vanaf… Wil je alvast in de stemming komen? Luister dan op Spotify naar onze speciaal samengestelde playlist met muziek waarin katten en poezen in the lead zijn. Van David Bowie’s Cat People tot het Kattenduet van Rossini en van Dorus’ Poesie Mauw tot The Pussycat Dolls!

 

Als de kat van huis is in Valkenswaard

Waarom zijn we zo gefascineerd door katten? Is het hun eigenzinnige karakter, hun zachte vacht, of de mysterieuze blik in hun ogen? Van onafhankelijke straatkatten en spinnende huiskatten als muzen van kunstenaars, tot aan de gezelschapsrobot die zonder tegenstribbelen op schoot blijft liggen. In de expositie Als de kat van huis is staat de unieke verbinding tussen de lithografie en de kat centraal.

In deze spectaculaire tentoonstelling toont het Nederlands Steendrukmuseum hoe kunstenaars in de afgelopen 300 jaar op allerlei manieren de kat verbeelden. Zo proberen ze met expressieve kleurcontrasten of een focus op haar priemende ogen de essentie van de kat te vangen. Toch kan niet iedereen overweg met het eigenzinnige en vrije karakter van de kat en zijn we altijd op zoek gebleven naar mogelijkheden om hier meer grip op te krijgen. Dankzij de lithografische microchiptechnologie en GPS trackers kunnen we onze katten nu ook buitenshuis volgen. Of je nu een kattenmens bent of gewoon van mooie verhalen houdt: deze expositie is een echte aanrader. 

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met vele partners zoals het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, Kunstmuseum Den Haag, kunsthandel Simonis & Buunk en diverse particuliere bruikleengevers.

 

Otto B. de Kat en tijdgenoten in Amstelveen

De tentoonstelling Otto B. de Kat en tijdgenoten – Jeanne Bieruma Oosting, Wim Oepts, Kees Verwey e .a. geeft een overzicht in hoogtepunten van de schilderkunst van Otto B. de Kat. Met een selectie werken van tijdgenoten die eveneens ‘de ziel der dingen’ probeerden vast te leggen, wordt zijn oeuvre in breder perspectief geplaatst. Schilderijen van onder anderen Jeanne Bieruma Oosting, Johan Buning en Kees Verwey laten zien dat De Kat weliswaar een eigen gezicht had, maar tegelijkertijd deel uitmaakte van een grotere beweging. Terwijl de Nederlandse avant-gardisten in een permanente staat van revolutie verkeerden, vormde het werk van De Kat en de zijnen een even sterke als constante onderstroom. Losgezongen van tijd en plaats bezit deze kunst een universele zeggingskracht, die de hedendaagse kijker onverminderd inspireert en ontroert.

Otto B. de Kat, Zelfportret, 1985. Olieverf op doek, 70 x 50 cm. Coll. Frans Halsmuseum, Haarlem.

 

Meer info:

Animal Therapy, De mens en zijn dierlijke muze, t/m 31 augustus 2025 in Amsterdam:

https://museumvandegeest.nl/tentoonstellingen/animal-therapy/

Schattig en kattig, t/m 29 juni 2025 in Kasteel Ruurlo:

https://www.museummore-kasteelruurlo.nl/tentoonstelling/schattig-en-kattig-katten-in-de-hedendaagse-kunst/

Als de kat van huis is, t/m 22 juni 2025 in Valkenswaard:

https://steendrukmuseum.nl/bezoek/exposities/nu-te-zien/

Otto B. de Kat en tijdgenoten, t/m 6 april 2025 in Amstelveen:

https://nl.museumjan.nl/exhibitions/ottobdekat

Eerdere musea blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/made-in-holland/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Aland Frankrijk Nederland Katten



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 30 maart 2025 om 21:01

    In steeds meer plaatsen verschijnen er de kattencafés.
    Dit zijn de 12 leukste kattencafés in Nederland!
    Kattencafé Poespas – Leeuwarden. …
    Kattencafé Op z’n kop – Groningen. …
    Kattencafé Skatjes – Zwolle. …
    Kattenparadijs Mispoes – Den Bosch. …
    Sophie Kattencafé – Leiden. …
    Jippies Kattencafé – Haarlem. …
    Kattencafé Kopjes – Amsterdam. …
    Kattencafé The Coffee Cat – Almere.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)