-
In het artikel van 8 december 2024 heb ik het bijzonder achtergrond-verhaal over het schilderij ‘Dutch landscape’ (nvph 1908) van schilder Jeroen Krabbé beschreven. Per ongeluk is het schilderij spiegelbeeldig op de postzegel terechtgekomen.
Gerelateerde artikelen
De ontdekking!
Pas drie maanden na uitgifte van de postzegel werd de fout ontdekt door de maximumkaarten- verzamelaar Ronald van der Leden (1958 – 2020) van de Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie. Bij het opplakken van de postzegel op de prentbriefkaart (pas na drie maanden wachten beschikbaar) ontdekte Van der Leden het verschil tussen de landschappen van postzegel en prentbriefkaart.
PostNL was bepaald niet ingenomen met de ontdekking!
Door een computer-technische ingreep is de spiegelbeeldige postzegel op de maximumkaart vervangen door een ‘ont-spiegelbeeldige-postzegel’, waardoor er ogenschijnlijk toch een correcte maximumkaart is ontstaan.
In het artikel van 8 december, dat ik ter lezing en beoordeling naar Jeroen Krabbé heb gezonden om een reactie van hem erop te ontvangen, is een vrije interpretatie van het schilderij geplaatst dat bij gebrek aan info van het PostNL-persbericht is ontstaan: Links staat een boerderij met rieten dakbedekking en rechts er naast een groen weiland met een viertal koeien. Er boven een geel akkerbouwland met groene wolken in de lucht boven het landschap.
Landschap in vogelvlucht
Een week na mijn vraagstelling aan Krabbé ontving ik bijgaand antwoord van de schilder met letterlijk een ogen openend achtergrondverhaal: ”Beste Bate, wat heb je me een leuk onderzoek gestuurd, namelijk het ontrafelen van mijn ‘Dutch landscape-postzegel’ (nvph 1908). Ik zal je erbij helpen.
Ik heb eens een keer een tocht in een ballon gemaakt in de buurt waar ik een vakantiewoning heb in de buurt van Dalfsen. Wat me daarbij opviel waren de afgebakende, rechthoekige patronen van weilanden en akkerlanden. Als een lappendeken in het landschap lagen ze onder mij. Deze voor mij onbekende kijk op het landschap deed me besluiten er eens een schilderij van bovenaf van te maken.”
Vanuit een hoogstandpunt (vogelvlucht-perspectief) heb je zicht op kleurige bloembollenvelden en groene wei-, akkerlanden en bossen als lappendeken beneden je (nvph 2250/51).
Op de postzegel is maar een deel van het oorspronkelijke schilderij terechtgekomen. De maximumkaarten is in Amsterdam afgestempeld, omdat Krabbé in Amsterdam woont. Met informatie van de schilder weten we nu dat het Dalfsen had moeten zijn.
De gele, schuin lopende streep naar boven in het midden is een weg, die vanaf Dalfsen in zuidelijke richting met enkele haakse bochten tussen de landerijen door naar Heino gaat. Boven het blauwe vlak maakt de weg een scherpe bocht naar rechts. Vier koeien staan in het het gras.”
Een bijzonderheid van de afgebeelde koeien in het weiland is het feit dat de koeien van de zijkant zijn afgebeeld, terwijl het grasland van bovenaf is gezien. De ‘dichterlijke vrijheid’ die Krabbé als schilder hierbij toegepast, is gebruik maken van de zogenaamde ‘omklap-techniek’, waarbij boven-aanzicht met ‘zij-aanzicht’ in één beeld samenvallen.
“Het bruine gedeelte met stippen-patroon naast de koeien is akkerland, waarop aardappelen worden verbouwd. Op het geel gekleurde gedeelte wordt koolzaad geteeld dat in bloei staat. Linksonder in het geel staat nog enig struikgewas. De groene wolken zijn zware wolken, die volgens mij regen ‘in zich dragen’. De wolken boven het aardappelveld zijn ook via de ‘omklap-techniek’ op deze plaats aangebracht.”
Aan het slot van Krabbé’s reactie verwijst hij nog naar de spiegelbeeldige afbeelding van schilderij op de postzegel: “Het was nogal dramatisch dat ik ontdekte dat de postzegel ‘spiegel-verkeerd’ was afgedrukt. Heel vervelend is het geweest om dat naderhand toch recht te zetten.
Ik hoop dat ik met deze info je geholpen heb. Veel succes met je postzegelblog.
Dag, Jeroen Krabbé.”
Lappendeken: fout op fout!
* Het nog redelijk herkenbare, met de werkelijkheid overeenkomende lappendeken-landschap van schilder Krabbé bestaat uit rijk kleurige vormen en/of geometrische vlakken.
* Op de kaart hieronder verbindt een weg in zuidelijke richting met enkele haakse bochten Dalfsen met Heino. Aan weerskanten van deze weg liggen weilanden en akkers.
Spiegeldruk vaker toegepast op postzegels
Een gespiegelde afbeelding is wel eens eerder op een postzegel terechtgekomen. Reden / oorzaak is me onbekend.
De acht postzegels van de Veluwe-emissie (nvph 2282/83) zijn ontleend aan gravures uit het 8-delige Duitse zoölogische standaardwerk Brehms Tierleben (1900). Een aantal is spiegelbeeldig op de postzegel geplaatst. Een van de twee jonge edelherten is niet op de postzegel terechtgekomen.
In de appel- en perenrassen-emissie (nvph 3431/40) is spiegeldruk moeilijker te herkennen.
* Het steeltje van de postzegel-peer wijst in tegengestelde richting van maximumkaart-peer, rechtsonder op de maximumkaart. Tussen de peer-doorsneden is ook enig verschil te ontdekken.
* Het steeltje van de postzegel-peer en maximumkaart-peer (linksboven) wijzen in tegengestelde richtingen. Ook de plaats van de schaduwen verschillen.
Het kinderzegel-meisje tekent met de linkerhand, terwijl het meisje op de originele foto met de rechterhand tekent. Waarom is toch een links tekenend meisje op de postzegel geplaatst? In deze stand komt ze overeen met de ‘lees-stand’, zoals een afbeelding gebruikelijk van links naar rechts
wordt bekeken.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)