De slang is het zesde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. China staat de laatste maanden in de spotlights: Trump president, heffingen op Chinese goederen (handelsoorlog), TikTok op zwart, geopolitiek China zowel wereldwijd als lokaal etc. Viert u ook Chinees Nieuwjaar in Den Haag, Rotterdam, Leiden of, Amsterdam? Het jaar van de slang begint op 29 januari 2025 en eindigt 16 februari 2026. Niet alleen Aziatische landen geven Chinees Nieuwjaar zegels uit. In elk geval zijn filatelisten (en thematische verzamelaars van reptielen) zeer verheugd over de creatieve ontwerpen van de Chinese astrologie zegels wereldwijd.
Gerelateerde artikelen
Happy New Year 2025
We nemen afscheid van het Jaar van de draak en verwelkomen het Jaar van de slang. Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie: intelligent, sluw, mysterieus, actieve geest, zeer seksueel, artistiek, organisatorisch, bizar gevoel voor humor, instinctief, financieel geluk, maar ook onbetrouwbaar, niet punctueel (leven volgens het eigen klokje), jaloers, ontrouw (ook in vriendschappen).
Op 31 december tellen westerse landen af naar middernacht om het nieuwe jaar te vieren. In China doen ze dat net even anders. Het Chinees Nieuwjaar valt elk jaar op een andere datum en duurt vijftien dagen lang. Miljoenen familieleden reizen in overvolle treinen van de steden naar familie op het platteland met veel cadeaus. De datum heeft alles te maken met de maan-zonnekalender. Tijdens die vijftien dagen nemen Chinezen afscheid van het afgelopen jaar en maken zich klaar voor het komende jaar. Dit doen ze door hun huis schoon te maken en bij vrienden en familie te zijn. Het Jaar van de Slang begint op 29 januari 2025 en eindigt 16 februari 2026.
Chinees Nieuwjaar kent ook geopolitieke invalshoeken zoals het niet doorgaan van het jaarlijkse feest (inclusief de officiële opening en viering van het Chinees Nieuwjaar met de ambassadeur van China en de burgemeester van Den Haag) in 2025. Vanaf 2002 was dit feest onderdeel van de jaarlijkse traditie in het Atrium (stadhuis) van Den Haag met toespraken van bobo’s en een groots opgezette show met Chinese artiesten. De laatste keer was dat bij de opening van Jaar van de Draak in 2024. De reden waarom het niet meer doorgaat is dat kritische vragen werden gesteld door de Haagse VVD over de dansvoorstelling met een Oeigoerse klederdracht. Lees het uitgebreide verslag in de link onderaan de blog.
Chinees Nieuwjaar, of Lunar New Year, is de belangrijkste gebeurtenis op de Chinese kalender en wordt wereldwijd gevierd. Op deze dag komen Chinezen met de hele familie bij elkaar, rituelen met eten, offers bij tempels en de kleur rood staan centraal. Bijgelovige individuen kunnen hun hart ophalen met Chinees Nieuwjaar: volgens de Chinezen kun je jezelf namelijk gelukkig eten. Zo staan yu sheng (rauwe vissalade) en fai-hai (zeewier) standaard op het menu, die allebei geluk en voorspoed brengen.
In Amsterdam vinden de meeste activiteiten plaats in de Nieuwmarktbuurt (= Chinatown van Amsterdam). Je vindt hier een echte boeddhistische tempel: de Fo Guang Shan He Hua. In deze Chinese tempel wordt elk jaar het Chinese Nieuwjaar gevierd.
Neem deel aan de culturele tradities van Chinees Nieuwjaar zoals het uitwisselen van rode enveloppen of het bezoeken van lantaarnpresentaties. Lantaarns (rood en goud) symboliseren hoop en vreugde. Het zijn perfecte souvenirs of cadeaus en te koop in speciale winkels in Chinatown.
Wereldmuseum Leiden Chinees Nieuwjaar festival
Kom allen op zondag 26 januari 2025 naar het Wereldmuseum Leiden (voormalig Volkenkunde museum) op loopafstand van station Leiden Centraal.
Op de eerste dag van de Chinese kalender begint het Lentefestival. Het festival duurt 15 dagen en draait om tradities zoals bidden voor voorspoed, familiebijeenkomsten en het bevorderen van harmonie. Sinds 2024 staat het festival en de activiteiten die daarbij horen op de UNESCO lijst voor immaterieel erfgoed. Voor Wereldmuseum is dit een mooie aanleiding om dit jaar groot uit te pakken met een spectaculaire leeuwendans. Kom ook en verjaag samen de kwade geesten van het oude jaar.
Chinees Nieuwjaar wordt dit jaar gevierd met de mysterieuze en intelligente slang als centraal thema. Het verhaal achter deze keuze gaat terug naar een oude legende waarin de Chinese keizer een race organiseerde voor alle dieren. De dieren die de race wonnen, kregen een plek in de Chinese dierenriem. De sluwe slang wist zich te positioneren door zich stiekem op de rug van het paard te verstoppen en gleed vlak voor de finishlijn naar voren, waardoor zij de overwinning behaalde.
In Wereldmuseum Leiden worden bezoekers uitgenodigd om dit bijzondere feest mee te maken, met een gevarieerd programma voor jong en oud. Tijdens het festival kunnen bezoekers deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals workshops, een spannend verhaal, een interactief spel, een lezing of een rondleiding. Dit biedt de mogelijkheid om meer te leren over de betekenis van de Chinese dierenriem en de rijke tradities van Chinees Nieuwjaar. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met de Dutch China Trade and Economic Promotion Association.
Wat is er te doen in en buiten het museum? Een heus blokkenschema leid je naar je favoriete onderdelen van de zondag. En die begint al vroeg. Zie voor het volledige programma de link onderaan de blog.
Kernactiviteiten: Leeuwendans, Chinese knipkunst (maak een Chinese jianzhi slang), maak een Chinese geluksknoop, lezing ‘Made in China’, verhaal ‘Het monster van Nian’, tour topstukken China, dans van de gouden slang, MahJong (de kindervariant), DJ Zhang Kai, Chinese hapjes van het oudste restaurant van Leiden (Woo Ping), maak een geluksgoudvis van Hóngbo.
Meer info:
Leestip: lees alle links met de programma’s van de grote steden waar Chinees Nieuwjaar vieringen worden gehouden.
Chinees Nieuwjaar Festivals
Chinees Nieuwjaar in Den Haag: https://www.chineesnieuwjaar-denhaag.nl/
Chinees Nieuwjaar NIET meer in stadhuis Den Haag, lees de redenen:
https://070online.nl/2024/12/17/chinees-nieuwjaar-2025-niet-in-stadhuis-den-haag/
Chinees Nieuwjaar Den Haag wordt wel gevierd in Den Haag Chinatown op 1 februari 2025, zie programma:
Chinees Nieuwjaar in Rotterdam, 29 januari t/m 12 februari 2025 met programma: https://rcny.nl/
Chinees Nieuwjaar in Amsterdam, 24 januari t/m 4 februari 2025 met programma:
https://www.iamsterdam.com/uit/festival-en-events/lunar-new-year
Wereldmuseum Leiden en Rotterdam
Chinees Nieuwjaar Festival, Wereldmuseum Leiden, 26 januari 2025:
https://leiden.wereldmuseum.nl/nl/zien-en-doen/activiteiten/chinees-nieuwjaar-2025
Chinees Nieuwjaar Festival, Wereldmuseum Rotterdam, 1 en 2 februari 2025:
Kijk de expo ‘Made in China’, t/m 31 augustus 2025:
https://rotterdam.wereldmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/made-china
Eerdere Chinese Nieuwjaar blogs
https://www.postzegelblog.nl/tag/chinees-nieuwjaar/
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)