In de 17e eeuw waren delen van Formosa (het huidige Taiwan) geruime tijd in Nederlandse handen, of preciezer, in handen van de VOC. In 2024 was het 400 jaar geleden dat de VOC voet aan wal zette in Taiwan, wat een blijvende impact heeft gehad op de rijke, diverse cultuur die het eiland vandaag de dag kenmerkt. Er is weinig bekend over deze geschiedenis, maar in Taiwan werd dit jubileum groots gevierd.
Gerelateerde artikelen
Taiwan
Het grondgebied van Taiwan omvat een groot eiland en een groot aantal kleine eilandjes. Taiwan, de gebruikelijke naam voor Republiek China, niet te verwarren met de Volksrepubliek China, is afgeleid van het grootste eiland van het Taiwanese grondgebied.
![](https://www.postzegelblog.nl/wp-content/uploads/2025/01/XX-1-6-230x300.jpg)
Taiwan (1970): Postal zones numbers campaign
Dit eiland, voorheen ook bekend als Formosa, wordt ook door zijn inwoners Taiwan genoemd. In 1583 voer een Portugees schip langs het eiland, dat destijds door de bewoners Tapanga werd genoemd. De kapitein van het schip noemde het eiland Ilha Formosa (Portugees, prachtig eiland).
![](https://www.postzegelblog.nl/wp-content/uploads/2025/01/XX-1-9-300x153.jpg)
Taiwan/Formosa (1888): 10 cents on 20 cents.
VOC (1602 – 1800)
In 1624 vestigde de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) zich op het eiland, omdat dat op het vasteland van China, destijds Cathay genoemd, verboden werd. Het bestuur in Nederlands-Formosa werd gevoerd vanuit Fort Zeelandia in de plaats Tainan. Het eiland werd niet bezet, maar er werd samengewerkt met de plaatselijke dorpshoofden. De VOC organiseerde het onderwijs waardoor de inheemse bevolking gekerstend werd. Er werden suikerplantages aangelegd.
![](https://www.postzegelblog.nl/wp-content/uploads/2025/01/XX-1-8.jpg)
Taiwan (2005): Fort Zeelandia (Relics)
De inheemse bevolking was verwant aan de Filipino’s. Door het economische succes van de VOC in de rietsuikerhandel vestigden er zich vanaf 1635 ook steeds meer Chinese migranten. Toen rond 1645 er op het vasteland een burgeroorlog uitbrak waardoor de Ming-dynastie werd verdreven door de Qing-dynastie, trok een groot leger van opstandelingenleider Zheng Chenggong alias Koxinga naar het eiland en ging de strijd aan met de VOC. Met de overgave van Fort Zeelandia in januari 1662 kwam een einde aan de VOC-vestiging op Formosa. Tot 1683 regeerden de nazaten van Koxinga het eiland als het Koninkrijk Tungning. In dat jaar veroverde de Qing-dynastie het eiland en werd het bestuurlijk gezien onderdeel van de Chinese provincie Fujian.
400 jaar Tainan (1624)
Tainan, officieel Tainan City is een gemeente in het zuiden van Taiwan, met uitzicht op de Straat van Taiwan aan de westkust. Tainan is de oudste stad op het eiland en wordt algemeen de “prefectuurhoofdstad” genoemd vanwege zijn meer dan 260 jaar geschiedenis als hoofdstad van Taiwan onder de Nederlandse heerschappij, het koninkrijk Tungning en later de heerschappij van de Qing-dynastie tot 1887. Tainans complexe geschiedenis van comebacks, herdefinities en vernieuwingen inspireerde zijn populaire bijnaam “de Phoenix-stad”. Tainan wordt door het Globalization and World Cities Research Network geclassificeerd als een wereldstad.
![](https://www.postzegelblog.nl/wp-content/uploads/2025/01/XX-1-10-300x201.jpg)
Taiwan (2017): Tainan City (Scenery)
In 1624 maakte de Verenigde Oost-Indische Compagnie Fort Zeelandia aan de kust tot haar basis. Daarmee werd Tainan verbonden met de hele wereld. Tot het einde van de negentiende eeuw was Tainan het belangrijkste politieke, economische en culturele centrum van Taiwan. Het is opmerkelijk als de stad met de langste culturele geschiedenis in Taiwan. In 2024 vierde Tainan haar 400e verjaardag.
![](https://www.postzegelblog.nl/wp-content/uploads/2025/01/XX-1-5-300x171.jpg)
Taiwan (2024): 400 jaar Tainan (1624)
Vel: De eerste postzegel toont de Chihkan-toren, de Koxinga-vooroudertempel, het theologisch college en seminarie van Tainan en gebouw 1 van het kunstmuseum van Tainan (voorheen het politiebureau van Tainan). Deze postzegel vertegenwoordigt de Nederlandse tijd, de Ming-dynastie van Koxinga, het Qing-rijk en de Japanse overheersing. De tweede postzegel toont de openbare bibliotheek van Tainan (nieuwe hoofdvestiging), die het moderne IT-tijdperk vertegenwoordigt.
![](https://www.postzegelblog.nl/wp-content/uploads/2025/01/XX-1-3-300x218.webp)
Taiwan (2024): FDC 400 jaar Tainan (1624)
Als het oudste stedelijke gebied van Taiwan met een geschiedenis van meer dan 400 jaar, werd Tainan aanvankelijk gesticht door de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) als een regerings- en handelsbasis genaamd Fort Zeelandia tijdens de Nederlandse koloniale overheersing op het eiland.
![](https://www.postzegelblog.nl/wp-content/uploads/2025/01/XX-1-16-300x166.jpg)
De overgave van Fort Zeelandia aan Koxinga op 10 februari 1662 (1675). Foto: Neglected Formosa / Jan van Baden.
Nadat Koxinga het Nederlandse fort in 1662 had ingenomen, bleef Tainan de hoofdstad van het Tungning-koninkrijk, geregeerd door het Huis van Koxinga tot 1683 en daarna de hoofdstad van de prefectuur Taiwan onder de Qing-dynastie tot 1887, toen de nieuwe provinciale hoofdstad eerst werd verplaatst naar het huidige Taichung en uiteindelijk naar Taipei. Na de overdracht van Taiwan werd Tainan de tweede hoofdstad van de kortstondige Republiek Formosa van juni tot oktober 1895 tot de capitulatie van Tainan door de binnenvallende troepen van het Japanse rijk. Onder Japanse overheersing was de stad de zetel van de prefectuur Tainan. Na de overgave van Japan in de Tweede Wereldoorlog nam de Republiek China in 1945 de macht over Taiwan over en reorganiseerde de stad tot een provinciestad in de provincie Taiwan. Deze rol zou zo blijven tot 2010, toen de stad werd samengevoegd met het nabijgelegen Tainan County tot een nieuwe speciale gemeente.
![](https://www.postzegelblog.nl/wp-content/uploads/2025/01/XX-1-15-300x237.jpg)
Taiwan (2005): Tainan old train station
De erfenis van Tainans lange geschiedenis van vestiging heeft een aanzienlijke impact op Taiwan gehad, en de vroegere naam, Tayouan, wordt beschouwd als de oorsprong van de naam “Taiwan”. Het is ook een van de culturele hoofdsteden van Taiwan, vanwege de rijke volksculturen, waaronder het beroemde lokale straatvoedsel en de traditionele keuken , uitgebreid bewaarde taoïstische rituelen en andere levende lokale tradities die alles omvatten van de geboorte van een kind tot begrafenissen. De stad herbergt de eerste Confucianistische schooltempel in Taiwan, gebouwd in 1665, de overblijfselen van de oostelijke en zuidelijke poorten van de oude stad, en talloze andere historische monumenten. Tainan claimt meer boeddhistische en taoïstische tempels dan welke andere stad in Taiwan dan ook.
400 jaar Koxinga (1624 – 1662)
Koxinga of Coxinga (Japan, 1624 – 1662) was een Chinese militaire leider en piraat aan het einde van de Chinese Ming-dynastie. Zijn Chinese naam was Zheng Chenggong. Hij was de zoon van Zheng Zhilong, een koopman en piraat, en een Japanse moeder. Zijn vader opereerde vanuit Fujian, en werd door de Zuidelijke Ming te hulp geroepen. Zheng Zhilong liep echter in 1646 over naar de Mantsjoes die in Peking de macht hadden overgenomen. Zijn broers en zijn zoon Koxinga weigerden hem daarin te volgen.
![](https://www.postzegelblog.nl/wp-content/uploads/2025/01/XX-1-14-179x300.jpg)
The Portrait of Koxinga (17e eeuw). Bron: National Taiwan Museum.
Van Coxinga, geboren en aanvankelijk opgegroeid in Japan, wordt gezegd dat hij er een samoerai-opleiding zou hebben gekregen. Op zijn zevende ging hij echter op verzoek van zijn vader naar China, waar hij werd opgeleid in de klassieke Chinese literatuur. Net als zijn vader werd hij een prominent leider van de anti-Qingbeweging en streefde naar een restauratie van de door de Qing-dynastie verdreven Ming-dynastie.
Van Zhu Yujian, de keizer van de Zuidelijke Ming, had hij het gebruik van de keizerlijke achternaam en de naam ‘Chenggong’ (‘Succes’) gekregen. Tijdgenoten noemden hem Guoxingye (‘Keizerlijke Achternaam’). Door Chinese tijdgenoten werd ‘Guoxing’ uitgesproken als ‘Kok-seng’, wat door Europeanen werd verbasterd tot Koxinga of Coxinga. Naast een Ming-aanhanger was Zheng Chenggong ook een gevreesd piraat zoals zijn vader.
![](https://www.postzegelblog.nl/wp-content/uploads/2025/01/XX-1-12.jpg)
Taiwan (2008): Koxinga / Zheng Chenggong
Na een aantal tactische fouten werd hij in het nauw gedreven bij Nanking. Coxinga moest beslissen of hij naar Manilla of Formosa zou uitwijken. In april 1661 deed hij een inval op het door de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) beheerste Taiwan. In november werd zijn vader geëxecuteerd op het vasteland. In februari 1662 dwong hij gouverneur Frederick Coyett tot de overgave van Fort Zeelandia. Ze mochten hun nutteloze rijkdommen meenemen, de koopwaar ter waarde van bijna een half miljoen gulden nam hij in beslag. Het door hem veroverde gebied benoemde hij als het Koninkrijk Tungning.
![](https://www.postzegelblog.nl/wp-content/uploads/2025/01/XX-1-4.webp)
Taiwan (2024): 400 jaar Koxinga / Zheng Chenggong (1624)
Koxinga overleed vier maanden later aan malaria, volgens andere bronnen werd hij krankzinnig, wellicht ten gevolge van syfilis. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Zheng Jing. Deze raakte betrokken bij de opstand van de Drie Leengoederen, een opstand van drie gouverneurs van gebieden in het zuidoosten van China tegen het bewind van de Qing. Zhen Jing overleed in 1682. In 1683 gaf zijn zoon Zheng Keshuang en de kleinzoon van Koxinga zich over aan de Mantsjoes en werd Taiwan ingelijfd door het Chinese keizerrijk. Er werd een groep van 18 Nederlanders aangetroffen, die sinds 1662 gevangen waren gehouden. In 1700 verkondigde keizer Kangxi dat Koxinga niet langer als rebel beschouwd moest worden, maar als verdediger van de Ming-dynastie.
![](https://www.postzegelblog.nl/wp-content/uploads/2025/01/XX-1-13-300x217.jpg)
Taiwan (1962): FDC 300 jaar Koxinga (1624 – 1662)
Meer info:
Tainan 400 years: https://tainan400.tainan.gov.tw/
VOC deelde gratis land uit en maakte Taiwan ‘Chinees’:
https://geschiedenismagazine.nl/voc-deelde-gratis-land-uit-en-maakte-taiwan-chinees
Taiwan houdt herinnering aan VOC-tijdperk levend:
https://www.rd.nl/a/1079251-taiwan-houdt-herinnering-aan-voc-tijdperk-levend
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)