De naam Amsterdam is afgeleid van de dam, die in de 13e eeuw in de rivier de Amstel werd aangelegd, op de plek waar nu de Dam ligt. Kort na 1300 krijgt de plaats stadsrechten. Dankzij de haven wordt het de belangrijkste handelsstad van Nederland. Na de val van Antwerpen in 1585 begint een grote bloeiperiode. Amsterdam wordt tenslotte het centrum van de wereldhandel.
Gerelateerde artikelen
Amsterdam 750 jaar: uitgiftedatum 2 januari 2025
Emissiegegevens: grafisch ontwerper Michiel Schuurmans uit Amsterdam, oplage 115.000 vellen met 5 verschillende postzegels, drukkerij Joh. Enschedé in Haarlem.
Postzegelanalyse
Vijf bijna gelijk-ogende getallen 750 staan blad-vullend op vijf verschillende, zelfklevende sticker-postzegels. De gemeente Amsterdam werkt met dit algemene 750-jarige stadsjubileumlogo overkoepelend voor honderden festiviteiten in de stad in de periode 27 oktober 2024 – 27 oktober 2025.
- Linksboven hangt de vlag van Amsterdam met drie andreaskruisen in drie banen.
- Een ononderbroken slinger begint achter de stadsvlag en loopt in één lint door in het getal 750 en eindigt in serpentine-vorm rechts.
- Van dit slingerende lint is afwisselend voor- of achterkant zichtbaar.
- De kleurenbanen in de cijfers 750 (wisselend in aantal [3, 5 of 6] bezitten alle een eigen kleurstelling. Geen scherp gevouwen knikplooien zijn aangebracht, maar rond gebogen plooien.
- De perforatieranden van de zelfklevende postzegels lopen mee met de contouren van het getal 750 behalve aan de bovenkant van het stadswapen.
- Jaartal, landsnaam, waarde-aanduiding met 1 & winkelhaak zijn weinig opvallend in het totaalontwerp opgenomen.
Interessant inhoudsvolle, typografische postzegels met zeggingskracht
Het persbericht schenkt weinig aandacht aan in het postzegelontwerp verstopte kenmerkende bijzonderheden van Amsterdam, terwijl er toch aansprekende eigenschappen in de speels opgewekte, zwierig uitgevoerde postzegels terecht zijn gekomen.
- Decoratieve onderdelen als gebogen rondingen van muren van gebouwen als Het Schip (volgens de bouwstijl van Amsterdamse School opgetrokken) zijn in kleurstroken van de cijfers aanwezig.
- De kleurenrijkdom van de geometrisch slingerende cijfer-patronen verwijst naar de veelkleurigheid van de Amsterdamse bevolking, die maar liefst uit 170 nationaliteiten bestaat.
- Het aantal gekleurde banen verschilt per postzegel. De cijfers van de bovenste postzegel bestaat slechts uit drie banen en twee kleuren, terwijl alle cijfers van de resterende postzegels soms een gelijk aantal banen bezitten of vijf of zes tellen. Daarmee kunnen de banen ook meer kleuren bevatten.
Deze banen- en kleurverschillen verwijzen naar de groei van de Amsterdamse bevolking in de loop der eeuwen.
De eerste postzegel vertegenwoordigt de Amsterdamse bevolking tijdens de ontstaansperiode. Toen waren er nog maar weinig buitenlanders. Naderhand groeit het aantal inwoners van de handelsstad, soms in een bepaalde periode explosief, zoals met de val van Antwerpen in 1585. - De ondergeschikte plaatsing van landsnaam, jaartal, winkelhaak & andreaskruisen tussen de cijfers komt overeen met die van tatoeages, waarin de naam van een geliefde soms ook onopvallend is opgenomen.
- Serpentines? Ter verhoging van de feestvreugde wordt het ene einde van een kleurig smalle ring papier door de lucht gegooid, terwijl het andere eind wordt vastgehouden. Bij het ontrollen ervan ontstaat een vrolijk bochtenrijk kleureffect.
Een briefschrijver kan met een van de vier zelfklevende, bochtenrijke serpentine een envelop opvrolijken. De serpentines (overeenkomend in kleur met één van de cijfers) geven in bijgaande afbeelding de getallen een basisondersteuning in tegenstelling tot het postzegelvel. Het vel is een zakelijke, rood overheersende en weinig aansprekende opstelling van horizontale postzegel-stickers en verticale serpentines.
Realistische afbeelding & abstracte verbeelding. Tussen de 700-jaar Amsterdam-postzegel en die van 750 jaar Amsterdam bestaat een overeenkomst tussen de beeldtechnische stoet Amsterdammers en de abstract typografische stoet uit Amsterdam.
Beperkte typografische mogelijkheden – uitgebreide beeldtechnische keuzes!
* Woord-taal: met 26 letters, 10 cijfers (in diverse uitvoeringen) en een aantal leestekens kan tekstueel geweldig veel uitgedrukt worden.
Met vlakken, vormen, lijnen, banen en kleuren kan beeldtechnisch nog veel meer op bijzonder gevarieerde, onverwacht expressionistische en artistiek-creatieve manier tot uitdrukking worden gebracht. Dit postzegelvel als top-ontwerp is er een lichtend voorbeeld van.
Gedichten: gecomprimenteerde woordtaal
* Beeld-taal:
Zodra ogenschijnlijk verstopte details van het postzegelontwerp woorden krijgen, worden ze ook gezien en naderhand wellicht ook gewaardeerd.
Reacties (7) Schrijf een reactie
Het is een bijzonder feestelijk postzegelvel geworden. Eén ding is wel heel duidelijk: Amsterdam heeft iets te vieren na 750 jaar.
Het zijn kleurrijke zegels. Het ontwerp stelt mij teleur. Ik ben niet zo voor typografische zegels.
Dit lijkt op Monty Python Flying Circus. Plagiaat?
Gelukkig dat in het artikel erbij staat dat het een postzegel is. Ik dacht weer aan plakplaatjes voor kinderen.
Waar op de postzegels moet ik precies kijken om de rondingen van de muren van Het Schip in de gekleurde cijfers te zien?
Ik begrijp uit de krant dat de postzegel een verwijzing is naar de officiële jubileumslinger, die door de hele hoofdstad te zien is.
Bij gebrek aan een artikel van mij op zondag hierbij ter compensatie toch nog enige info (als teken van leven & bestaan).
Hoi Guido, de rondingen en gebogen lijnen van de muren van Het Schip in Amsterdam kun je op Google vinden, zien en ontdekken als je ‘het schip amsterdam’ intoetst.
De rondingen en gebogen lijnen van de 750-jarige-kleurige-en-bochtenrijke-tijdslijn verwijzen er naar, die in de detailafbeelding na het derde aandachtspunt van het deelhoofdstuk ‘postzegelanalyse’ danig uitvergroot met verduidelijkende uitleg is opgevoerd.
De bouwstijl van de Amsterdamse School is toegepast in Het Schip, die op plantaardige natuurvormen van de Jugendstil is gebaseerd.
Wil je van de talrijke verwijzingen in deze typografisch uitgevoerde postzegelafbeeldingen ten volle genieten, dan is enige kennis van kunststromingen toch een vereiste.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)