In 1984 (veertig jaar geleden) schreef Paul McCartney het wonderschone nummer ‘We All Stand Together’. Samen met The Frog Chorus zong Paul het nummer dat regelmatig te horen is tijdens de winterse feestdagen. Dit nummer staat ook dit jaar in de Top 2000 op plek nummer 1189. Kent u het verhaal van dit lied met de bekende Rupert Bear (bij ons beter bekend als Bruintje Beer)?
Gerelateerde artikelen
We All Stand Together (1984)
We all stand together was de tiende solohitsingle van Paul McCartney uit november 1984. Het is een duet met The Frog Chorus. De videoclip is een bewerking van McCartney’s animatiefilm Rupert and the Frog Song, gebaseerd op de boeken van Bruintje Beer, uit 1984. Het nummer en de videoclip spelen een prominente rol in deze film. De videoclip werd destijds in Nederland op televisie uitgezonden door de pop programma’s AVRO’s Toppop, Countdown van Veronica en Popformule van de TROS.
Het wordt een groot succes en is regelmatig te horen tijdens de winterse feestdagen. George Martin, de oude producer van de Beatles, neemt ook hier de productie voor zijn rekening. Bij het horen van de eerste noten van dit nummer begint bijna iedereen het geluid van een bronstige kikker na te doen. Het nummer is onlosmakelijk verbonden met de clip van het Engelse stripheldje Rupert The Bear. In deze clip komt Rupert verzeild in een kikkerwereld die achter de plaatselijke waterval verborgen is. Hier zingen de kikkers dat het een lieve lust is.
Rupert Bear
Rupert Bear is een Engels stripfiguur voor kinderen, gecreëerd door Herbert Tourtel en geïllustreerd door zijn vrouw, de kunstenares Mary Tourtel, die voor het eerst verscheen in de krant Daily Express op 8 november 1920. Ruperts oorspronkelijke doel was om de krant beter te verkopen dan de rivaliserende Daily Mail en Daily Mirror. In 1935 werden de verhalen overgenomen door Alfred Bestall, die eerder illustrator was voor Punch en tijdschriften. Bestall bleek succesvol te zijn op het gebied van kinderliteratuur en werkte tot in zijn negentigste aan de verhalen en het artwork van Rupert. Meer recent hebben verschillende andere kunstenaars en schrijvers de serie voortgezet. Wereldwijd zijn er ongeveer 50 miljoen exemplaren verkocht.
De strip wordt dagelijks gepubliceerd in de Daily Express, waarvan veel verhalen later in boeken worden afgedrukt, en elk jaar sinds 1936 wordt er ook een Rupert-jaarboek uitgebracht. Rupert Bear is een onderdeel van de kindercultuur in het Verenigd Koninkrijk en verschijnt in vier tv-shows.
Personages en verhaal
Rupert is een beer die met zijn ouders in een huis in Nutwood woont, een fictief idyllisch Engels dorp. Hij wordt afgebeeld met een rode trui en een felgele geruite broek, met bijpassende gele sjaal. Oorspronkelijk afgebeeld als een bruine beer, veranderde zijn kleur al snel in wit om drukkosten te besparen, hoewel hij bruin bleef op de covers van de jaarboeken.
De meeste andere personages in de serie zijn ook antropomorfe dieren. Ze zijn allemaal geschaald om ongeveer dezelfde grootte te hebben als Rupert, ongeacht de soort. Ruperts dierenvrienden worden meestal zijn “maatjes” of “pals” genoemd. Afgezien van zijn beste vriend Bill Badger , zijn enkele van de meest blijvende vrienden een olifant (Edward Trunk), een muis (Willie), Pong-Ping de Pekingees , Algy Pug (die eigenlijk ouder is dan Rupert), Podgy Pig , Bingo de Brainy Pup, de eeneiige tweeling Freddy en Ferdy Fox, de eeneiige tweeling Reggie en Rex Rabbit, en Ming de draak. De vriendelijke Wise Old Goat woont ook in Nutwood, en helpt Rupert bij enkele van zijn avonturen. Een van de meest ongewone en suggestieve personages is Raggety, een bos-trollenwezen gemaakt van twijgen, die vaak erg chagrijnig en irritant is.
In de televisierevival van de serie uit 2006 is Raggety getransformeerd in een vriendelijke elf met gebroken Engels. Er is ook een terugkerende countrypolitieagent die een volwassen hond is genaamd PC Growler. Er zijn ook een paar menselijke personages in de verhalen, zoals de professor (die in een kasteel woont met zijn dienaar, Bodkin), Tiger Lily (een Chinees meisje), haar vader “de Tovenaar”, en verschillende minder vaak voorkomende personages zoals Sailor Sam, Gaffer Jarge, Captain Binnacle, de Wijze van Um (die wordt gezien reizend in een magische omgekeerde paraplu) en Rollo, de zigeunerjongen. Er is ook een terugkerende Merboy. Tijdens zijn tijd als Rupert-schrijver voegde Alfred Bestall nog meer personages toe, zoals de gidsen Beryl, Pauline en Janet, met Beryls kat, Dinky. Deze personages waren gebaseerd op gidsen uit Bestalls eigen kerk die hem eind 1947 vroegen of ze hun eigen avontuur met Rupert mochten beleven. Ze maken nog steeds deel uit van de stripreeks.
De serie bevat vaak fantastische en magische avonturen in verre landen. Elk verhaal begint in Nutwood, waar Rupert meestal op pad gaat voor een kleine boodschap voor zijn moeder of om een ??vriend te bezoeken, wat zich vervolgens ontwikkelt tot een avontuur naar een exotische plek zoals King Frost’s Castle, het Kingdom of the Birds, ondergronds of naar de bodem van de zee. Soms opent een van de uitvindingen van de professor de deur naar een van Ruperts avonturen. Aan het einde van het verhaal keert Rupert terug naar Nutwood, waar alles veilig en wel is, en waar zijn ouders volkomen optimistisch lijken over zijn avonturen.
Meer info:
Video Paul McCartney & The Frog Chorus – We All Stand Together (1984):
https://www.youtube.com/watch?v=gVfaf43W9cM
Hoe een reis van Paul McCartney naar Beddgelert leidde tot de Frog Song:
https://beatlesfanclub.nl/hoe-een-reis-van-paul-mccartney-naar-beddgelert-leidde-tot-de-frog-song/
Eerdere kersttradities blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/kersttradities/
Reacties (1)
Je hebt weer je best gedaan! Leuk stukje
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)