De Kerstman is een folkloristisch figuur die rond de kerstperiode cadeautjes uitdeelt aan kinderen. De meest gebruikte verbeelding is Santa Claus, die ontstond in de Verenigde Staten. Dit figuur wordt voorgesteld als een gezette, vrolijke oude man met een lange witte baard en gekleed in een rode jas met witte bontkraag en manchetten, een rode broek met witte bontboorden, een rode hoed met wit bont en een zwartleren riem en laarzen, en met een tas vol spullen cadeaus voor kinderen. Heeft u de Santa Claus met zijn permanente plek in Rotterdam gezien?
Gerelateerde artikelen
Santa Claus
De Kerstman (ook bekend als Sint Nicolaas of Kerstman) is een legendarische figuur die zijn oorsprong vindt in de westerse christelijke cultuur en die naar verluidt geschenken brengt tijdens de late avond en de nachtelijke uren op kerstavond. Naar verluidt doet hij dit met behulp van kerstelfen, die het speelgoed in zijn werkplaats maken, en met behulp van vliegende rendieren die zijn slee door de lucht trekken.
Het populaire concept van de Kerstman vindt zijn oorsprong in folkloretradities rondom de 4e-eeuwse christelijke bisschop Sint Nicolaas, de beschermheilige van kinderen. Sint Nicolaas werd beroemd vanwege zijn gerapporteerde vrijgevigheid en geheime geschenken. Het beeld van de Kerstman vertoont overeenkomsten met de Engelse figuur van Father Christmas, en ze worden nu in de volksmond gezien als dezelfde persoon.
De Kerstman wordt over het algemeen afgebeeld als een stevige, vrolijke man met een witte baard, vaak met een bril , gekleed in een rode jas met een witte bontkraag en -manchetten, een rode broek met witte bontmanchetten, een rode hoed afgezet met wit bont, een zwarte leren riem en laarzen, en draagt een tas vol cadeaus voor kinderen. Hij wordt in de volksmond geassocieerd met een diepe, hartelijke lach , die in de kerstliteratuur vaak wordt weergegeven als “ho, ho, ho!”
Dit beeld is ontstaan in Noord-Amerika in de 19e eeuw, onder invloed van Nederlandse immigranten die de legende van Sinterklaas (“Sint Nicolaas”) meebrachten naar Nieuw-Amsterdam (het huidige New York City ) in de 17e eeuw. Het is in stand gehouden en versterkt door middel van liedjes, radio, televisie, kinderboeken, familiekersttradities , films en reclame.
Santa Claus Is Comin’ to Town
Santa Claus Is Comin’ to Town is een kerstlied, geschreven door J. Fred Coots en Haven Gillespie. Het lied dateert uit 1934 en werd als eerste gezongen door banjospeler Harry Reser. Later is het nummer in de loop der jaren door meerdere artiesten gecoverd waaronder The Jackson 5, Bruce Springsteen, Michael Bublé, Sebastián Yatra, Mariah Carey. Bij de versie van Mariah Carey is aan het begin van het nummer het wiegeliedje Guten Abend, gut’ Nacht verwerkt.
Versie van Mariah Carey – Santa Claus Is Comin’ to Town:
https://www.youtube.com/watch?v=OsyxFkYZ-aU
Versie van Bing Crosby & The Andrews Sisters – Santa Claus Is Comin’ to Town:
https://www.youtube.com/watch?v=QX65DAdjvtc
Santa Claus in Rotterdam
Santa Claus, ook bekend als Kabouter Buttplug, is een beeld van Paul McCarthy. Het staat op het Eendrachtsplein in de Nederlandse stad Rotterdam. Het beeld werd in 2001 door de Amerikaanse kunstenaar gemaakt in opdracht van de Internationale Beelden Collectie voor een plek in de stad.
Het beeld stelt de kerstman voor die een abstract langwerpig object in zijn rechterhand vasthoudt. Het voorwerp kan volgens de kunstenaar een boom zijn, een buttplug of iets anders. De Rotterdamse gemeenteraad kocht Santa Claus aan voor een bedrag van 280.000 euro met als bedoeling het beeld nabij het gebouw van De Doelen te plaatsen. Dit leidde tot veel verzet, voor veel mensen had het beeld een seksuele connotatie, waardoor het al snel zijn bijnaam kreeg. Op 22 september 2005 werd het beeld bij wijze van compromis op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen neergezet, waar het vier dagen later door burgemeester Opstelten werd onthuld. Omdat het museum de binnenplaats ging verbouwen is het beeld op 21 augustus 2008 op de stoep van het museum geplaatst.
Begin 2008 had de gemeente Rotterdam het plan om het beeld te verplaatsen naar de Van Oldenbarneveltplaats op de kop van de “Koopgoot”. Dit plan heeft bij een aantal ondernemers rond dit plein nogal wat weerstand opgeroepen. Uiteindelijk werd in juni 2008 besloten het beeld op het Eendrachtsplein (als onderdeel van Beeldenroute Westersingel) te plaatsen, dit na een intensieve lobby van de winkeliersvereniging van de Binnenweg. Het beeld is op 28 november 2008 met een bonte optocht naar het Eendrachtsplein vervoerd en daar geplaatst.
Zou dit onderdeel niet beter passen in de blog ‘Dickpic, … , scheurkalender?
Meer info:
De Kerstman, van Odin tot Santa Claus:
https://historiek.net/de-kerstman-van-odin-tot-santa-claus/9911/
Eerdere kersttradities blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/kersttradities/
Reacties (1)
Prettige kerstdagen toegewenst aan ieder.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)