In de filatelie lijkt een cinderella-zegel op het eerste gezicht toch een echte postzegel te zijn, maar is dat niet. Reden? De postzegel is niet uitgegeven door het postwezen van een erkend land of internationale organisatie.
De Kabouter-postzegels zijn door een idealistische Amsterdamse Kabouterbeweging in de periode 1969 – 1970 uitgegeven. Waarom toch aandacht voor deze Kabouterbeweging-ideeën met hun ‘postzegels’?
Gerelateerde artikelen
Vier louter Kabouter-postzegelemissies
Ter financiering van hun ideeën hebben ze postzegels uitgegeven.
Ontwerpers hebben op spitsvondig kunstzinnige wijze hun ideeën op ‘postzegels’ zichtbaar gemaakt. Graag wil ik de bijzondere zeggingskracht van hun ‘ontwerpen’ tonen om er ook van te kunnen genieten.
1) Proclamatie Oranje-Vrijstaat-postzegel
Naar aanleiding van de proclamatie van hun Oranje Vrijstaat op 5 februari 1970 zijn Proclamatie-postzegels uitgegeven. Op de Kabouter-postzegels staat een gestileerd oranje-boompje en/of een baardig gezicht van een Kabouter (wellicht ex-Provo-leider en nu Kabouter-voorman Roel van Duyn of Robert Grootveld).
2) Loop-postzegel
De afzender die een brief met deze loop-zegel frankeerde (ontwerper Willem de Ridder), verwierf als ‘privilege’ de brief persoonlijk bij de adresseerde te mogen afgeven. De perforatie is met een kartelschaar aangebracht.
Een goed gemutste Kabouter met een weelderig bos haar begroet met omhoog gestoken hand de kijker (de andere hand heeft hij in zijn broek gestoken, verwijzend naar de losbandige seksuele vrijheden).
Met de gedeeltelijk zichtbare tong suggereert de Kabouter: “Stem op mij en mijn partij. De groep is om de activiteiten aantrekkelijk. ‘t Smaakt naar meer!”
De Loopzegel-afbeelding functioneert uitstekend als illustratie op het 414 bladzijden tellende boek ‘Louter kabouter, kroniek van een beweging, 1969 – 1974’ van auteur Coen Tasman.
Met een stralende zon te midden van ‘mooi-weer-wolkjes’ boven een aantrekkelijk golvend landschap met fruitbomen verwelkomt hij leden en/of kiezers van de Kabouterbeweging.
3) Volkstelling boycot-postzegel
Op beide niet even grote beeld-doorlopende Boycot-postzegels van Oranje Vrijstaat (ontwerper Aart Clerckx) staan schematisch uitgevoerde landkaarten van Nederland.
De linker kaart stelt het Nederlandse volk voor vóór de volkstelling in een telraam. De rechter kaart toont het Nederlandse volk ná de volkstelling in de notatie van rechthoekige ponsgaten.
De inhoudelijke zeggingskracht van de officiële Volkstellingspostzegel (nvph 984) is aanmerkelijk geringer dan die van Oranje-Vrijstaat.
4) Gemeenteraadsleden-postzegel
De reeks getallen 1, 2, 3, 4 & 5 verwijst naar de vijf zetels, die de Kabouterpartij bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 1970 heeft behaald. De installatie van 5 personen tot gemeenteraadslid is de aanleiding geweest deze postzegels (ontwerper Willem de Ridder) door de Kabouterstad Oranje Vrijstaat Amsterdam uit te geven.
Oranjevrijstaat-postdienst
De Oranjevrijstaat-postdienst ontving op vier Amsterdamse locaties poststukken, die met alternatieve kabouter-postzegels werden gefrankeerd. Enkele kabouter-postbodes gaven de post af op die adressen als ze naar huis gingen of ergens een afspraak hadden. Tijd en toeval speelden hierbij een grote rol, waardoor de post soms lang kon bleef liggen eer het bezorgd werd.
Louter Kabouter-idealen
Vernieuwende ideeën werden op ludieke wijze in een sfeer van verbondenheid en optimisme onder de aandacht van de mensen gebracht. Aldus zal een alternatieve maatschappij kunnen ontstaan, waarin men elkaar waardeert en respecteert. Zij creëerden als ideale vervanger een staat in de Nederlandse staat met:
- Het witte-fietsen-plan (in collectief stadsbezit) de auto-terreur aanpakken.
- Meer groen en bomen in de binnenstad.
- Verkoop van onbespoten groente.
- Verzet tegen woningnood, vandaar kraken van leegstaande woningen.
- Minder milieuvervuiling
Sommige speels ideale ideeën van de Kabouterbeweging staan nu, ruim een halve eeuw later nog steeds hoog genoteerd in de actualiteit.
Reacties (3) Schrijf een reactie
Heeft u als gewaardeerde lezer van postzegelblog ook een idee waarom beide beeld-doorlopende Volkstelling-boycot-postzegels uit een grote en een kleine postzegel bestaan? Voor zover ik weet, is dit het eerste postzegelpaar dat op deze manier een gedachte uitdraagt.
De Kabouter-postzegels verdienen aandacht omdat ze een unieke uiting zijn van de idealen van de Amsterdamse Kabouterbeweging uit 1969-1970. Deze beweging streefde naar een duurzamere, rechtvaardigere samenleving en gebruikte creatieve middelen, zoals de postzegels, om hun boodschap te verspreiden. Hoewel de zegels niet officieel waren, weerspiegelen ze de maatschappelijke en culturele impact van deze activistische periode.
Een hoop SPAM de laatste dagen, zoals de reactie hierboven.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)