Heeft u alles in huis voor het jaarlijkse sinterklaasfeest? Ook de chocolade? Dit jaar is de chocolade erg duur vanwege de mislukte oogsten, de klimaatverandering en duurdere verwerking / transport. Echte chocolade landen zijn Frankrijk, Zwitserland en België zelfs op postzegels. Wij hebben het vooral over chocoladeletters en hagelslag.
Gerelateerde artikelen
Chocolade duurder
Chocolade is de afgelopen twee jaar al flink duurder geworden, met een stijging van bijna 40 procent sinds begin 2021. Deze prijsverhoging kwam vooral door hogere kosten voor zuivel, suiker en energie. De recente piek in cacaoprijzen moet echter nog verwerkt worden in de consumentenprijs.
De prijs van cacao blijft maar stijgen. De grondstof voor chocola is zelfs duurder geworden dan koper. Dat is slecht nieuws voor de chocoladeletters die de komende tijd gemaakt worden en mogelijk ook voor de paaseitjes van volgend jaar.
De stijging van de cacaoprijs komt onder meer door de slechte oogst in West-Afrika, waar 70 procent van de cacao vandaan komt. Cacaobomen groeien in vochtige gebieden rond de evenaar. De vijf landen die vandaag de dag de meeste cacao groeien zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. In deze landen worden de cacaobonen geoogst, gedroogd. Er waren de afgelopen drie jaar veel temperatuurschommelingen en zware regenbuien, wat slecht is voor het verbouwen van de grondstof.
Daarnaast leven de cacaoboeren al jaren in armoede. Ze kunnen daardoor niet investeren in de plantages om de cacaobomen beter te beschermen tegen weersextremen.
Frankrijk
Chocolade is een voedingsmiddel gemaakt van cacaobonen na fermentatie en roosteren. De cacaoboom komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en de tropische regenwouden van de Amazone. Oorspronkelijk werden de bonen gebruikt als betaalmiddel, daarna werden ze gebruikt voor therapeutische doeleinden of tijdens bepaalde rituelen. Na de Spaanse invasies werd chocolade door Hernán Cortés naar Europa geïmporteerd en in de 16e eeuw geïntroduceerd aan het hof van koning Karel V in het Alhambra in Granada. Frankrijk ontdekte chocolade in Bayonne dankzij de komst van Joodse kooplieden die door de Inquisitie uit Spanje waren verjaagd, en nog meer in 1615, ter gelegenheid van het huwelijk van de Spaanse Infanta Anna van Oostenrijk met Lodewijk XIII. Chocolade die vervolgens met melk werd geconsumeerd, werd een zeer populaire drank aan het hof van het paleis van Versailles.
Chocolade is lange tijd het voorrecht van de rijksten gebleven, behalve in de regio Bayonne. De industriële revolutie droeg bij tot de popularisering van chocolade en in het begin van de 19e eeuw ontstond een echte chocolade-industrie (Suchard, Cadbury, Van Houten, enz.). Tegenwoordig wordt chocolade geconsumeerd als drank, vaak geserveerd in chocoladepotten, in repen, in hapklare stukjes en in vele andere vormen. Valuta, voedsel van de goden, favorieten van de hoven van grote koningen, plezier van de kinderen van vandaag, chocolade is een mythe geworden waarvan de geschiedenis wordt verteld op een blok van 10 postzegels die op een hyperrealistische manier zijn behandeld. Het blok zal doordrenkt zijn met een chocoladegeur.
Zwitserland
Zwitserse chocolade is chocolade die in Zwitserland wordt gefabriceerd. Zwitserse chocolade draagt samen met de horloge-industrie en machinebouw bij aan de goede naam die Zwitserse producten in het buitenland genieten. Chocolade is in Europa sinds de 16e eeuw bekend. Vanaf de 18e eeuw werd chocolade slechts in een handvol kleine bedrijven in het Zwitserse kanton Ticino en in de Bassin Lémanique, langs het Meer van Genève, vervaardigd. In 1819 stichtte François-Louis Cailler (1796-1852) de maatschappij Cailler op, die aanvankelijk cacaopoeder en chocolade produceerde. Kort daarna vestigde hij de eerste Zwitserse chocoladefabriek, namelijk de chocoladefabriek van Broc.
België
Belgische chocolade is sinds oudsher het voedsel van kampioenen, een verleiding voor minnaars, een luxe voor de rijken. Vandaag is ze een favoriete zoete lekkernij voor mensen overal ter wereld. België heeft een grote variëteit aan topchocolademerken en een aantal van de grootste chocoladefabrieken ter wereld, denk maar aan Godiva, Leonidas, Côte d’Or of Neuhaus. Maar Vlaanderen biedt zoetekauwen meer mogelijkheden dan enkel het kopen van chocolade: je kunt er ook chocolademusea bezoeken, zelf pralines leren maken of combinaties van chocolade en bier proeven.
Nederland
Chocolade werd in Nederland bekend toen de hertog van Alva cacao uit Spanje meenam. Vervolgens ontstonden in Nederland koffie- en chocoladehuizen. De chocoladedrank die men er schonk werd seculatie genoemd. In 1660 hingen in Amsterdam uithangborden met de tekst “Hier schenckt men seculatie”.
Nederlandse producenten van chocolade zijn bijvoorbeeld Baronie – De Heer, A. Driessen, Droste, Verkade, Rademaker, Union Edel Chocolade, Van Houten, Venz en Tony’s Chocolonely. Een niet meer bestaand Nederlands merk is Tjoklat, het Maleise woord voor chocolade. Union Edel Chocolade is opgegaan in Portion Pack Europe, dat alle activiteiten heeft ondergebracht in het Belgische Herentals. Enkele andere bekende Nederlandse cacaomerken waren Bensdorp, later overgenomen door het Belgische Barry Callebaut, Betke, Kwatta, Korff, Blooker, de Jong, Pette en Ringers. Aan het begin van de 20e eeuw was de cacaodrank Fosco zeer populair. In Nederland zijn ook de Belgische pralines bekend en geliefd, alsmede de Belgische chocolade van merken zoals Côte d’Or.
Meer info:
Eerdere Sinterklaas blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/sinterklaas/
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)