Postzegels verzamelen zit in de lift - Postzegelblog

Postzegels verzamelen zit in de lift

2

In Trouw van zaterdag 21 september jl is op pagina 13 een groot artikel geplaatst met als titel ‘Dankzij zijn postzegels weet Erik Boeré alles van Nobelprijswinnaars en rundveerassen’. De subtitel is ‘Postzegels verzamelen zit in de lift. Met de nieuwe Nederlandse catalogus, die dinsdag uitkomt, kunnen liefhebbers weer vooruit. Wie nu verzamelt, doet dat echt als hobby’. Wat zijn de ervaringen van de verzamelaars en lezers van de blogs? Zijn jullie het eens met de standpunten van deze handelaar? Verzamelt u thematisch?

Postzegels verzamelen zit in de lift

Journalist Orkun Akinci (Trouw) bezoekt Erik Boeré’s winkel in Alphen aan den Rijn. Hij vraagt aan de journalist om een land te noemen. Akinci antwoordt Saint Vincent en de Grenadines. Boeré haalt twee albums met zegels van het Caraïbische eilandengroep. Of er belangstelling is voord dit land, weet Boeré niet van te voren. Soms koop je veel in maar verkoop je helemaal geen zegels. Het is een zeer arbeidsintensief beroep.

Boeré’s passie voor postzegels is groot. Na jaren van daling zit het postzegels verzamelen weer in de lift. Komende dinsdag komt de nieuwe NVPH catalogus 2025 uit in een oplage van 7000 exemplaren. De verwachting is dat ze snel uitverkocht zijn. In de goede jaren bijvoorbeeld 2005 werden er 16.000 exemplaren verkocht. En in de vorige eeuw waren de verkoopcijfers nog hoger. Het dieptepunt was in 2019, slechts 4500 exemplaren verkocht.

NVPH catalogus Nederland 2025. Prijs: € 24,90.

Kenmerken NVPH catalogus Nederland 2025

Net als in de Nederland en overzee editie van vorig jaar veel prijsaanpassingen. Vooral veel verhogingen voor Nederland 2013-2022 maar er zijn ook verlagingen waar de markt hiertoe aanleiding geeft. Consequent worden nu – net als in de NOZ 2024 editie- ook alle series met twee zegels van een serieprijs voorzien. Ook dit jaar weer zeer veel soms kleine wijzigingen van tekst, interpunctie of typografie, mede op basis van opmerkingen van gebruikers. Maar er zijn ook wijzigingen in filatelistisch relevante informatie en waar nodig zijn extra afbeeldingen toegevoegd. Ruim 2.500 tekstaanpassingen. In het verleden heeft een lijst met jaarcollecties in de catalogus gestaan. Deze lijst is nu in uitgebreidere vorm  terug als katern met alle afbeeldingen. Ook in deze catalogus weer de uitgebreide jaargangtabel Nederland. Het thema van deze catalogus is ‘100 jaar kinderpostzegels’. Hierin een stukje geschiedenis en wat suggesties van wat je hier allemaal van kunt verzamelen. Inclusief gratis blauwdruk nr.22. Bron: PostNL.

De opleving van de filatelie heeft te maken met de coronaperiode. Boeré was ook verbaasd dat mensen het verzamelen weer oppakten. ‘Wie nu verzamelt, doet dat echt als hobby’. Niet als investering. Dus de gaten aanvullen van de verzamelingen, die op zolder lagen.

Tegen de wanden van zijn winkel staan veel albums. Bijna elk land in de wereld is aanwezig. De lelijkste zegel is van Equatoriaal Guinee (1971), met drie Russische kosmonauten die zijn overleden in de Sojoez-11. Gekozen werd voor een blauwe kleur waardoor de gezichten grauw zijn. Een slecht design.

Elke zegel heeft een verhaal ook van de Nederlandse zegels. In deze catalogus editie 2025 is genoemd de spionagezegel (duif). Postfris: 750 euro. Tijdens de oorlogsjaren zou in opdracht van het Britse Ministerie van Oorlog bij Waterlow and Sons Ltd. te Londen t.b.v. de Britse Intelligence Service een vervalsing van de 1½ cent grijs zijn vervaardigd. De zegel zou gebruikt zijn voor spionagedoeleinden. Deze (officiële?) vervalsing is zonder watermerk uitgegeven en getand 11. Na afloop van de oorlog zijn ongebruikte exemplaren op de markt verschenen (Bron: NVPH).

(Op 7 november 2023 werd deze zegel met certificaat geveild bij Rietdijk Veilingen voor € 277,50 (inclusief de extra kosten). De komende veiling wordt gehouden op 4 en 5 november 2024. De catalogus is online te zien op www.rietdijkveilingen.nl).

Historische gebeurtenissen en / of bekende personen zijn geliefde thema’s voor landen om postzegels uit te geven. Nobelprijswinnaars, rundveerassen en herdenkingen van steden (oa. Amsterdam 700 jaar). Maar ook auto’s en bruggen zijn mooie onderwerpen. Postzegels verzamelen leidt tot een verbreding van je algemene kennisniveau.

Advies van Boeré: Probeer niet om de verzameling compleet te maken. Verzamel thematisch met elke zegel of envelop met een verhaal. Thematisch verzamelen is in opkomst, bijvoorbeeld: Lenin, Lord of the Rings, Star Wars, Pokémon, Harry Potter.

Einde interview.

Graag jullie reactie. Zit de filatelie weer in de lift? Blijkt dit door het grote aantal bezoekers van beurzen (oa. Houten, Barneveld)? Zijn de verzamelaars tevreden met het Nederlandse uitgiftebeleid? Zijn er veel thematische verzamelaars onder de lezers van de blogs? Of verzamelt u liever per land? Koopt u op beurzen, online of in de fysieke postzegelwinkel?

Gebruikte bron: Trouw, 21 september 2024.

Meer info:

Interview met een postzegelhandelaar in Trouw (21 september 2024), artikel alleen volledig te lezen als Trouw-abonnee:

https://www.trouw.nl/binnenland/dankzij-zijn-postzegels-weet-deze-verzamelaar-alles-van-nobelprijswinnaars-en-rundveerassen~bcc98df6/

Thematische Filatelie vereniging: https://www.nvtf.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Equatoriaal Guinea Groot Brittannië Ruimtevaart



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 4,73 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Ramon op 4 oktober 2024 om 13:05

    Zelf verzamel ik Nl tot de Euro-conversie. Dit heb ik gestempeld bijna compleet.
    Verder concentreer ik me op plaatfouten, hiervoor koop ik regelmatig kilowaar om uit te zoeken.

    Omdat ik vrijwel compleet ben met Nl ben ik verder op zoek, DDR is een andere verzameling waar ik mee bezig ben.

    Ik verzamel geen motief omdat ik dat “te vaag” vind, niet overal is een catalogus van te vinden.

    Heeft iemand nog een tip voor een leuk verzamegelbied?

  • Lars op 6 oktober 2024 om 14:46

    Postzegels verzamelen zit in een lift die elk jaar een verdieping omlaag gaat.

    In 2020-2021 waren er inderdaad wat verzamelaars die de boel weer oppakten. Maar helaas die jaren ook meer verzamelaars overleden dan normaal.
    Omdat er het grootste gedeelte van die tijd geen beurzen en clubs waren hebben meer verzamelaars hun weg gevonden naar websites zoals eBay en Delcampe en naar de website van de geïnterviewde NVPH-handelaar. Die natuurlijk wel een positief verhaaltje moet vertellen. Promotie en gratis reclame.
    En die dan ook nog bij de thema’s een paar namen noemt van populaire boeken en films om even de aandacht te trekken van een paar fans die misschien wel die postzegels erbij willen hebben in hun vitrinekast. Een stuk of 20 series en blokjes en je bent compleet. Niet echt verzamelen…

    De beurzen in Nederland worden inderdaad goed bezocht. Dit komt omdat er minder beurzen en clubs zijn. Mensen die graag naar een beurs gaan komen dus allemaal op de paar beurzen die er nog zijn.

    De nieuwe catalogi verkopen inderdaad goed. Maar ik vraag mij af, zijn er echt meer Nederland-verzamelaars? Of willen veel verzamelaars gewoon hun oude catalogus vervangen door die veel mooiere nieuwe edities? De verkoopcijfers van de edities vanaf 2026 zullen dat wel laten zien.

    Nog even de antwoorden op de overige vragen:

    “Zijn de verzamelaars tevreden met het Nederlandse uitgiftebeleid?”
    Een grote NEE! Heb mijn abo opgezegd nadat ze met die cryptozegel kwamen en het tarief boven de euro kwam.
    De meeste ontwerpen spreken mij niet aan en bijvoorbeeld die Bonaire velletjes van dit jaar zouden net zo goed van zo’n berucht plaatjespostzegelland als Saint Vincent kunnen zijn.

    “Of verzamelt u liever per land?”
    Ik verzamel de hele wereld, maar wel met mate. Ik hoef niet alles te hebben. Ik zie wel wat ik tegen kom. Heb mijn verzameling op werelddeel en alfabetisch per land in de insteekboeken zitten.

    “Koopt u op beurzen, online of in de fysieke postzegelwinkel?”
    Buitenlandse nieuwtjes koop ik online, de rest op beurzen. Zoals ik in mijn vorige antwoord al zei: Ik zie wel wat ik tegenkom.
    In een winkel ben ik al heel lang niet meer geweest. Reden is het prijsverschil. Ik gun het de winkelier dat het goed gaat met zijn zaak, maar ik vind mijn niet zo dikke portemonnee toch even iets belangrijker dan zijn winst.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)