Dit artikel schenkt bij hoge uitzondering tegelijk aan drie emissies bondige aandacht. Reden? In een relatief korte tijd worden er drie postzegelvellen bekend gemaakt.
- Stichting Kinderpostzegels Nederland (SKN] start op 25 september de kinderzegel-scholenactie 2024 als 100-jarige Stichting met de publicatie o.a. van het kinderzegelvelletje 2024.
- Op 30 september zal de emissie ‘Shaping the future together’ verschijnen.
- Op 3 oktober jubileert Leiden haar ontzet van 350 jaar geleden.
Gerelateerde artikelen
Om de actualiteit toch ook in de 39e week van dit jaar in stand te houden, is Postzegelblog tegenover de lezers wel verplicht alle drie series tegelijk met afbeeldingen en summiere achtergrondinformatie aandacht te geven.
Het bovenstaande was de bedoeling, maar voor één emissie geldt een embargo! Het artikel van de emissie ‘Shaping the future together’ zal pas op de eerste dag van uitgave geplaatst mogen worden. Met andere woorden het artikel ‘Shaping the future together’ zal op maandagochtend 30 september geplaatst worden.
Kinderpostzegels 2024 met superkracht in tekst, kleur én noviteit!
Kinderzegels 2024 met superkracht!
SKN heeft een week vóór de start van de kinderzegel-scholenactie 2024 een oogje dicht geknepen (letterlijk én figuurlijk) met een deels zichtbaar kinderzegel-postzegelvel, dat achter het SKN- logo is verstopt.
Op verrassend originele wijze word je aldus op de actie en komst van de kinderpostzegels 2024 geattendeerd met een grote kinderzegel met een vraagteken, die een QR-code blijkt te verbergen, waarmee de ontvanger van een poststuk gefrankeerd met deze superkracht-postzegel een videoboodschap kan ontvangen. Een SUPERKRACHTIGE noviteit!
Woensdagochtend 25 september 2024 is het postzegelvel Kinderpostzegels 2024 wereldkundig gemaakt tegelijk met een prentbriefkaartenset. De relatie tussen de afbeeldingen van de zegels en de kaarten is groot én eenvormig door de aansporende superkracht-technische teksten “Jij bent super lief” en “Jij bent super leuk”.
Ruim een week ná de publiekelijke bekendmaking van de kinderzegel op 25 september zal Postzegelblog op 6 oktober 2024 nadere en uitgebreidere informatie over de kinderpostzegels 2024 geven.
450-jarig jubileum Leidens Ontzet van 1574
Op donderdag 3 oktober 2024 is het op de dag af 450 jaar geleden dat Leiden door de watergeuzen werd ontzet na een maandenlange belegering door Spaanse troepen tijdens de 80-jarige Oorlog (1568 – 1648). PostNL geeft via het postzegelvel aandacht aan de helden van toen en verhalen rondom het ontzet.
Filatelistisch medewerker van Postzegelblog Willem van Hogendoorn heeft als Leidse stadsgids met een rondleiding beide ontwerpers ruimschoots van historische informatie van de stad voorzien.
Leids Ontzet 450 jaar: uitgiftedatum 3 oktober 2024
Emissiegegevens: grafische ontwerpers zijn Anne Schaufell en Huub de Lang van Studio 26 uit Velp, oplage 80.000 postzegelvellen met 6 postzegels met 2 verschillende ontwerpen, drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé B.V., Haarlem.
Interpretatie postzegelvel
- Op beide postzegels is sprake van een centrale opstelling, omgeven door gestileerd vliegende postduiven (ze omarmen a.h.w. de postzegelafbeelding), die over de afbeeldingen het postzegelvel uitvliegen.
- Op de tabs aan weerszijden van de postzegels vliegen de postduiven naar buiten.
- Over de perforaties van postzegels, tabs en postzegelvel-randen zijn gestileerde haringen afgebeeld.
- De kleuren blauw en groen bezitten een historisch inhoudsvolle relatie met de stad: deze kleuren moesten vroeger volgens voorschrift op bruggen in Leiden aangebracht worden.
Interpretatie postzegel met tab
Linker postzegel
- De linker postzegel is gewijd aan het beleg met een hongerende bevolking. Twee uitgehongerde vrouwen liggen versuft onder de dekens te slapen, terwijl links van hen twee personen met hoofden tegen elkaar liggen. Eentje krijgt iets eetbaars aangereikt. Op de voorgrond zijn een man en een vrouw wezenloos afgebeeld.
- Twee postzegel-portretten: links staat Jan van Hout, stadssecretaris van Leiden. Rechts staat Jan van der Does, bevelhebber tijdens het beleg en stadscommandant.
Beide portretten staan diagonaal-gewijs in kop-stand onder in de postzegel. - Twee tab-portretten: boven staat Pieter van der Werf, burgemeester van Leiden tijdens het eerste en tweede beleg. Onder (in kop-stand) staat Dirk van Bronkhorst, militair gouverneur, aangesteld door Willem van Oranje.
- Op de onderste & bovenste tab-afbeelding staat de kaart van Leiden met rondom de forten en schansen. In de verte vaart de vloot naar de stad.
Rechter postzegel
- De rechter postzegel geeft een beeld van het ontzet van de watergeuzen, die haring en witbrood uitdelen vanuit hun schepen aan de bevolking.
- Twee postzegel-portretten: links staat Louis de Boisot, luitenant-admiraal en bevelhebber van de geuzenvloot. Rechts staat Willem van Oranje, leider van de opstand tegen de Spaanse machthebbers.
Beide portretten staan diagonaal-gewijs in kop-stand onder in de postzegel. - Twee tab-portretten: Magdalena Moons, geliefde van de Spaanse legerleider De Valdes, die hem mogelijk overhaalde de aanval op Leiden uit te stellen. Onder (in kop-stand): Willem Cornelisz van Duyvenbode, kerkorganist die zijn duiven de stad uit smokkelde voor briefcontact met Willem van Oranje en de geuzen.
- Op de onderste & bovenste tab-afbeelding staat het academiegebouw van de universiteit als geschenk na het verzet van Willem van Oranje ontvangen.
Reacties (10) Schrijf een reactie
Zijn dit kinderzegels?
Fer, wat bedoel jij zoal met jouw verwonderende vraagstelling: “Zijn dit kinderzegels? Wat is jouw achterliggende gedachte van deze opmerking, die of positief, of negatief kan worden opgevat en uitgelegd. Ik stel een gemotiveerd antwoord op prijs. Bij voorbaat dank voor je onderbouwde reactie.”
Het blijft wel vreemd rondom embargo
https://europost.nl/winkel/postzegels/nederland/kleine-velletjes/nederland-2024-shaping-the-future-together-velletje/
Beste Bate,
Ik heb het idee dat kinderzegels iets met kinderen zou moeten maken. Deze plaatjes kunnen ook voor andere leeftijdsgroepen bestemd kunnen zijn. Royal Mail had een aantal jaren geleden Love stamps. Deze plaatjes heb ik in soort gelijke vorm al eens voorbij zien komen. Plagiaat komt wel meer voor in ontwerpers kringen.
Ben het met de onderbouwing van Fer eens…..wel gelijk een ?voor het ontwerp van de postzegels Leidens ontzet!
? was een duimpje…..dus een compliment
@Hans:Ja, het velletje van Leidens Ontzet is weer eens een echt velletje, waar je als verzamelaar blij van wordt.
Het gedicht op het postzegelvel gaat ook over het Leids Ontzet. Het is te zien op de Jeroensbrug, de brug waardoor de watergeuzen op 3 oktober 1574 de binnenstad van Leiden binnen kwamen. Het gedicht bevat 4 chronogrammen. (Zie postzegelvel). De maker van het gedicht is zeer waarschijnlijk stads secretaris Jan van Hout, die ook op een postzegel staat afgebeeld.
Willem Hogendoorn, ik ben bijzonder ingenomen met jouw aanvulling op het rijkelijk met afbeeldingen gevulde postzegelvel.
Wellicht reageer ik uit naam van meer postzegel-bloglezers: “Graag een vervolg van feitelijke achtergrondinformatie bij dit aantrekkelijk ogend gekleurde postzegelvel.”
Tijdens mijn stadswandeling met de postzegelontwerpers vertelde ik dat Willem van Oranje heel blij was dat Leiden zich niet had overgegeven aan de Spanjaarden. Na Leidens Ontzet begon de terugtocht van de Spanjaarden uit Holland. Daardoor ontstond de uitdrukking: ‘Leiden ontzet, Holland gered.’ Het was voor mij een leuke verrassing dat deze uitdrukking ‘dominant’ op het postzegelvel te zien is.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)