Veel te doen dit weekend in Leiden - Postzegelblog

Veel te doen dit weekend in Leiden

1

Evenementenstad Leiden? Waarom niet? Er is veel te doen in Leiden in het weekeinde van 14 en 15 september 2024. Je kan niet alles zien en doen, dus keuzes maken in de middeleeuwse stad Leiden. Bijvoorbeeld Open Monumentendag, Nationale Orgeldag, Historische Trekvaartdag, Days of Art&Science. Kortom, neem een extra overnachting in een hotel in Leiden als u van ver komt. Reist u filatelistisch mee?

Open Monumentendag (14 en 15 september)

Het thema voor 2024 is ‘Routes, netwerken en verbindingen’. Kortweg samengevat als ‘Onderweg’. OMD Leiden heeft weer een mooi programma samengesteld op 14 en 15 september 2024. Dit thema past heel goed bij Leiden als stad van handel en wandel. Naast waterwegen en handelsroutes, hebben we veel monumenten die passen bij ‘Onderweg’. Denk aan de stadslogementen, stadspoorten en vervoer over water, weg en spoor. Samen met onze vrijwilligers en de professionals van Erfgoed Leiden hebben we na een brainstorm al veel input opgehaald voor een mooi programma. Zet 14 en 15 september dus alvast in je agenda!’, aldus voorzitter Alexander Geertsema. Het programma heeft voor ieder wat wils en is mogelijk gemaakt dankzij de onmisbare inzet van talloze vrijwilligers.

In de historische binnenstad van Leiden zijn veel monumenten te vinden. Het patroon van straten, singels en grachten heeft zijn oorsprong in de vroege Middeleeuwen. Aan het eind van de 15de eeuw was Leiden de grootste stad van het graafschap Holland. Met ruim 2800 monumenten is Leiden tegenwoordig de vierde monumentenstad van Nederland. De gemeente Leiden geeft ruim baan aan initiatieven die de historische cultuur van Leiden versterken.

Dit jaar is de samenwerking met Bambam Restauratie Steenhouwers voortgezet, wat een bruisend Ambachtsplein oplevert met ambachtelijke demonstraties voor jong en oud. Nieuw in het programma is de uitbreiding van het korenprogramma naar een breder muziekprogramma, mogelijk gemaakt door de werkgroep Amateurkunst Leiden. De OMD Kidsactiviteiten, waaronder knutselen met Technika10 en muzikale optredens van de Jeugdtheaterschool Leiden, zorgen ervoor dat ook voor de jongste bezoekers genoeg te beleven valt. Er zijn nog veel meer ‘parels’ te zien tijdens OMD, o.a. Nieuwsteeg 2, Rapenburg 112a, Hogewoerd 32, historische sleepboothaven etc.

 

Nationale Orgeldag (14 september)

De Nationale Orgeldag wordt al sinds 2002 gehouden op de tweede zaterdag 14 september. Elk jaar wordt op een andere plaats het landelijke startschot gegeven voor deze dag. In 2024 is dat in de Hooglandse Kerk in Leiden. Aansluitend is er een orgelwandeling langs een viertal binnenstadskerken: de Waalse Kerk, de Lokhorstkerk, de Marekerk en de Hartebrugkerk. Het slotconcert wordt gegeven in de Hooglandse Kerk op het Willis-orgel door Willeke Smits.

Persoonlijke zegel ‘Pieterskerk Leiden’. Orgelfront op achtergrond zichtbaar.

 

Historische Trekvaartdag (15 september)

Op zondag 15 september worden de activiteiten van de Historische Trekvaartdag gecombineerd met de Open Monumenten Dagen. Het thema ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’ sluit dit jaar naadloos aan; de trekvaarten hebben bijgedragen aan de spectaculaire economische groei in de vroege 17e eeuw. Leiden was in die tijd een knooppunt van trekvaartverbindingen. De trekschuit diende als het voornaamste vervoermiddel voor miljoenen inwoners in de 17e en 18e eeuw. Zeg maar de intercity van de Gouden Eeuw met een strakke dienstregeling. De reis tussen Leiden en Haarlem duurde vier uur. Tijdens de Historische Trekvaartdag zijn er volop gratis activiteiten waardoor de bezoekers van alles te weten komen over Leiden in de 17e eeuw. Van Rembrandt van Rijn tot de Pilgrims.

Schoolplaat ‘Uit de tijd van trekschuit en diligence’. Foto: R. Koo.

 

Days of Art&Science (9 – 15 september)

Days of Art&Science is een evenement dat kunst en wetenschap samenbrengt door middel van tentoonstellingen, workshops, lezingen, interactieve activiteiten. Ontdek tijdens de Days of Art&Science van 9 – 15 september diverse unieke activiteiten op het snijvlak van kunst en wetenschap. Ieder evenement kent een eigen bijzondere ervaring, zoals onder meer de Nacht van Ontdekkingen, Brave Young Minds en Brave New World.

Ben je (ook maar een klein beetje) nieuwsgierig naar de wonderen van kunst en wetenschap? Ontdek een boeiende variatie van evenementen, zowel Nederlandstalig als Engelstalig, tijdens de Days of Art&Science! Dit unieke programma is geschikt voor kinderen, studenten, wetenschappers en cultuurliefhebbers. Of je nu gek bent op wetenschap of juist van kunst houdt, je gaat iets bijzonders ervaren tijdens de Days of Art&Science.

Op zaterdag 14 september vindt het kunst- en kennisfestival De Nacht van Ontdekkingen plaats bij het Academiegebouw van Universiteit Leiden, de Hortus botanicus, PJ Veth gebouw, Pieterskerk Leiden, Gravensteen en de Oude Sterrewacht. Op verschillende plekken in het festivalgebied ontdek je beginnende makers, jonge onderzoekers en kunstenaars. Een ware ontdekkingstocht langs muzikale optredens, exposities, theatervoorstellingen, debatten, workshops en inspirerende lezingen rondom de thema’s kunst en wetenschap.

 

Meer info:

OMD Leiden: https://www.omdleiden.nl/

Nationale Orgeldag: http://www.nationaleorgeldag.nl/

Opening in Leiden, 14 september en programmaboekje:

https://www.orgelnieuws.nl/opening-nationale-orgeldag-2024-in-leiden-bekijk-hier-het-programma/

Historische Trekvaartdag: https://www.historischetrekvaart.nl/leiden/

Days of Art&Science: https://www.daysofartandscience.com/nl

Nacht van ontdekkingen: https://www.nachtvanontdekkingen.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 14 september 2024 om 20:57

    Randy schrijft dat er veel te doen is in Leiden.
    Hero heeft het over het gedicht Wahrlich
    van Ingeborg Bachmann; één van de 120 muurgedichten in Leiden.
    Leidse Stadsgids Willem heeft de Nederlandse vertaling van dit gedicht:

    WAARLIJK
    Voor Anna Achmatova
    Wie nooit met stomheid geslagen was,
    en ik zeg jullie,
    wie slechts zichzelf weet te helpen,
    en met woorden –

    die is niet te helpen.
    Niet over de korte weg
    en niet over de lange.

    Eén enkele zin houdbaar te maken,
    het uit te houden in de bimbam van woorden.

    Niemand tekent voor deze zin,
    die niet ondertekent.

    (Vertaald door P. Beers i.s.m. I. Quadflieg) zie http://www.muurgedichten.nl)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)