150 jaar Maritiem Museum Rotterdam: meer dan alleen schepen - Postzegelblog

150 jaar Maritiem Museum Rotterdam: meer dan alleen schepen

0

Het Maritiem Museum bestaat al 150 jaar en in die jaren is er een schat aan maritieme objecten en verhalen verzameld. Deze schat willen we iedereen van laten genieten en van leren over hoe het toen was, hoe het nu is en wat de dromen en voorspellingen zijn voor de toekomst. Hoe komt het nu dat de schepen zo snel en zuinig kunnen varen? Was dat altijd zo? Hoeveel graan past er in een binnenvaartschip en hoe veel pakketten in een modern container? Hoe leg je nu een echte zeemansknoop en hoe wordt dat touw gemaakt? We sluiten de zomer af met het Maritiem Festival. Het museumprogramma in de Maritiem Museum Haven tijdens de Wereldhavendagen op 7 en 8 september 2024.

Maritiem Museum Rotterdam

Het Maritiem Museum Rotterdam is een scheepvaart- en havenmuseum in het centrum van de Zuid-Hollandse stad Rotterdam. Eerder was het museum bekend onder de naam Maritiem Museum Prins Hendrik. Het Maritiem Museum is sinds september 2014 gefuseerd met het naastgelegen Havenmuseum. In de Maritiem Museum Haven ligt een grote collectie historische schepen en overslagmiddelen.

Nederland (2015): Scheepsmodellen Maritiem Museum Rotterdam.

Het museum is gesticht in 1874 rond de collectie van scheepsmodellen van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub, waarvan Prins Hendrik, bekend als de Nederlandse Hendrik de Zeevaarder (1820-1879), voorzitter was. Prins Hendrik, de broer van koning Willem III, was een groot voorvechter van Nederland als maritieme natie en werd daarom ‘De zeevaarder’ genoemd. De basis van de modellencollectie is in 1852 gelegd. Na opheffing van de Yachtclub in 1882 werd in 1885 de gemeente Rotterdam eigenaar van de collectie.

Portugal (1894): Hendrik de Zeevaarder (1820-1879).

Het museum was tot 1948 gehuisvest in het vroegere clubgebouw van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub. In dit gebouw was ook het Museum voor land- en volkenkunde, nu het Wereldmuseum Rotterdam, gevestigd. Van 1948 tot 1979 bevond het Maritiem Museum Prins Hendrik zich aan het Burgemeester s’Jacobplein. Dit pand werd later afgebroken vanwege de aanleg van de metrolijn A en het ondergrondse metrostation Dijkzigt. Vanaf 1979 vond het museum onderdak in een kantoorpand aan de Scheepmakershaven, totdat het in 1986 het nieuwe en huidige gebouw aan de Leuvehaven betrekt. Op 1 januari 2006 is het museum verzelfstandigd, tot dat moment was het een gemeentemuseum. In 2014 fuseerde het museum met het naastgelegen Havenmuseum.

Sluit je zomer bruisend af met het Maritiem Festival op 7 en 8 september. Vanaf 5 september zijn al drie maritieme fototentoonstellingen te zien en de hele week is er veel te zien in de haven met aankomende gastschepen en deelnemende organisaties. Het Maritiem Festival, tijdens de Wereldhavendagen, zit boordevol maritieme activiteiten. Stap aan boord en ontdek de maritieme wereld van toen, nu en in de toekomst. Ook in de week voorafgaande aan het Wereldhavendagen gebeurt er van alles in de museumhaven.

Eettip in het restaurant van het museum. Een overheerlijke appeltaart voor slechts 1,50 euro (ivm 150 jarig bestaan) en OP=OP.

 

Meer info:

Maritiem Museum Rotterdam: https://maritiemmuseum.nl/

Maritiem Festival op 7 en 8 september 2024:

https://maritiemmuseum.nl/activiteiten/maritiem-festival

Wereldhavendagen op 6, 7 en 8 september 2024: https://wereldhavendagen.nl/

Scheepsmodellen (2015) zegels:

https://www.postzegelblog.nl/2015/10/04/bouwresultaten-van-scheepsmodellen-door-de-eeuwen-heen/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Portugal Scheepvaart



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)