Door komst kinderzegel-vereniging gestructureerd kinderzegels verzamelen (3) - Postzegelblog

Door komst kinderzegel-vereniging gestructureerd kinderzegels verzamelen (3)

0

Het derde deel van deze artikelenreeks behandelt de kinderzegeljaren 1980 – 2004. In 1980 is een kinderpostzegelvereniging opgericht, die in de loop der jaren niet alleen van naam veranderde, maar ook haar verzamel-items danig uitbreidde. Na de kinderzegel-bedankkaarten viel het oog van de verzamelaars ook op andere SKN-uitgaven als bijvoorbeeld affiches, sluitzegels en SKN-prentbriefkaarten. Door dit laatste item bleek de maximumkaart een logische vervolg-uitbreiding van de Vereniging voor Kinderpostzegels & Maximafilie te zijn.

1980

Door eendrachtige samenwerking tussen 35 leden van de ‘Kontaktgroep Kinderbedankkaarten’ en het verenigingsbestuur is de eerste inventarisatie ‘De kinderpostzegelacties vanaf 1924 door de verzamelaar voor de verzamelaar’ van ‘kinderzegelattributen’ in 1980 tot stand gekomen. De bijzonder rijk geïllustreerde (570 illustraties) en 80 bladzijden tellende brochure is in een oplage van 75 exemplaren door de Vereniging uitgegeven.

In de loop der jaren zijn naam, logo en verzamel-items van de Vereniging veranderd en danig uitgebreid (e-mail voorhetkind@kindmax.nl).

1986

De rijk geïllustreerde uitgave ‘Dat kleine beetje extra’ (350.000 exemplaren) schenkt aandacht aan 60 series kinderpostzegels naar aanleiding van de uitgave van de 60e serie kinderpostzegels. Alle schoolkinderen die aan de postzegelactie hebben meegedaan, krijgen een exemplaar cadeau.
Alle postzegels van de 60 kinderzegelemissies zijn in kleur met enige interessante informatie per serie opgevoerd.

De gele, sierlijk gebogen profiellijn van een kindergezicht met een haarpluk verbindt (letterlijk en figuurlijk) de drie kinderzegels met de drie cultuuronderwerpen:

  1. gelinieerd papier (muziek & literatuur),
  2. kleurig vierkant (beeldende kunst [schilderen + beeldhouwen] & bouwkunst),
  3. toneelvloer (podiumkunst).

De Rotterdamsche Philatelisten Vereniging heeft ter gelegenheid van de 60e kinderzegelemissie een gelegenheidstentoonstelling ‘60 jaar met postzegels’ georganiseerd.
Ook heeft het Amsterdamse Comité voor de Kinderpostzegels met de DAM-envelop en DAM stempel in de periode 12 – 14 november 1986 de kinderzegelverkoop gestimuleerd.

De Libelle-poster 60 jaar kinderzegels (70 x 48,5 cm) toont alle tot en met 1986 uitgegeven verschillende 272 kinderpostzegels. Inmiddels is het aantal al opgelopen naar 445 kinderzegels.

In 1986 is deze typografische deurzegel gratis aan bestellers van kinderpostzegels gegeven met het verzoek deze zegel zichtbaar op deur of raam te plakken, zodat andere schoolkinderen niet meer hoefden aan te bellen.

Als tennisser in topvorm is Richard Krajicek praktisch nooit te laat voor een servicereturn of een volley. Maar toen hij als kind op stap ging met bestelformulieren voor kinderzegels en kaarten tijdens de actie 1998, bleken andere kinderen hem voor te zijn geweest: “Ik weet niet meer waarom. Wat ik nog wel weet is: hoe ver ik ook liep, in elke straat bleken de mensen al te hebben besteld.“

1990

NVPH 1459 - Kinderzegel 1990

Ter gelegenheid van de uitgifte van de kinderpostzegels 1990 is het boekje :Postzegels’ uitgegeven. Het filatelistische verhaal is ontleend aan het boek ‘Kees de jongen’ van schrijver Theo Thijssen. Twee voormalige lagere school-leerlingen weten als fanatieke verzamelaars twee in hun ogen buitengewoon aantrekkelijke, door vorm en formaat postzegels te kopen (Kaapse driehoek en grote Pers).
Wellicht heeft de 75 cent kinderpostzegel 1990 (nvph 1459, postzegels verzamelen) een rol gespeeld een hoofdstuk uit Thijssens boek als cadeau aan de jeugdige medewerkers van de scholenactie te geven.

1991

NVPH 1483 - Kinderzegel 1991NVPH 1484 - Kinderzegel 1991

NVPH 1485- Kinderzegel 1991

Tegelijk met de uitgave van het kinderpostzegelvel 1991 met de titel ‘Buiten spelen’ (nvph 1483/85) is ook de affiche ‘Buitenspelen in zegelland’ vervaardigd, die niet alleen reclame maakte voor de Cd-verkoop, maar ook voor de 65e kinderzegelactie 1991.
Een vijftal zingende kinderkoorkinderen (o.l.v. Majel Lustenhouwer) uit de vijf werelddelen dansen kringsgewijs, speels en opgewekt boven op end blauwe wereldbol, waarop een gekarteld en golvend ‘postzegelkleedje’ zweeft.

1998

NVPH 1787 - Kinderzegels 1998 - blok

De informatieve tekst ‘50 jaar feest scholenactie feest!’ op het postzegelvel 1998 verwijst naar het jaar van de eerste scholenactie ‘Voor het kind door het kind’ in 1948.

Een ingeplakte herinneringskaart met afgestempelde kinderzegels, uitgegeven t.g.v. officiële eerste verkoop van de kinderzegels 1998 op 11 november 1998 aan relaties, is als bijzonderheid met een echte handtekening van grafisch ontwerper Max Velthuijs verrijkt.

1999

In het 48 bladzijden tellende boekje ‘Leuk toch zo’n geintje , , ,’ staan vijf korte spannende en ontroerende verhalen van kinderboekenschrijvers over kinderen die het niet zo gemakkelijk hebben.
De ‘belevenis / ervaring’ van Tobias uit deze verhalenbundel zou wel eens overeen kunnen stemmen met het thema van de kinderzegelemissie 2024 ‘Samen geven we kinderen superkracht!’, waarin veerkracht het pestgedrag van anderen effectief bestrijdt en zelfs doet verdwijnen.

2004

Ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van Kinderpostzegels heeft SKN een kinder-encyclopedie (112 blz.) cadeau aan kinderen van Nederland gegeven, die als medewerkers van de scholenactie 2004 hebben geholpen.

Vervolg

Deel 4 volgt op 18 augustus.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland Kinderpostzegels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)