Typisch Nederlands - katten & Beleef de natuur - flora Bonaire - Postzegelblog

Typisch Nederlands – katten & Beleef de natuur – flora Bonaire

1

Typisch Nederlands – kattenHet voordeel van de uitgifte van twee vervolg-emissies op dezelfde dag maakt dat informatie over het postzegelonderwerp en ontwerperstrio van beide series danig ingekort kan worden. In vorige artikels is al nadere informatie daarover verschaft.

Typisch Nederlands – katten

Typisch Nederlands – katten

Het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – katten’ is de vijfde en laatste uitgifte van de vervolgserie Typisch Nederlands 2024. De afbeelding is niet door de fotografie tot stand gekomen, maar op een eigentijds innovatieve wijze door kunstmatige intelligentie / Artificial Intelligence.

Typisch Nederlands – katten: uitgiftedag 12 augustus 2024

Emissiegegevens: Adam Lane, Edwin van Praet & Huub van Veenhuijzen van Total Design uit Amsterdam zijn de grafische ontwerpers, oplage 75.000 vellen à 6 postzegels per vel, uitgiftedag 12 augustus 2024, drukkerij Cartor Security Printers in Meaucé-La Loupe Frankrijk.

Typisch Nederlands – katten

Perfecte katten-looks

  • Twee cyperse, kortharige huiskatten-beeldjes in glanzend Delfts blauwe aardewerk uitvoering zijn vlak achter elkaar op de vensterbank opgesteld. Met bloemetjes suggereren de ontwerpers op speels creatieve wijze het lijnen- / strepen- of stippatroon van de cyperse vacht. Zelfverzekerd kijken beide gezelligheid gevende katten naar ons met een air in de ogen van ‘kom-maar-op!’
  • Met de wit gemaakte snorharen in combinatie met heel dunne schaduw- en lichtlijnen op de achtergrond is diepte en ruimte ontstaan. Aan de ronde oren zijn de oorlelletjes bij de moeder-kat in tegenstelling tot het jonge katje zelfs zichtbaar.
  • In tegenstelling tot de koeien-, honden-, paarden- en zangvogel-postzegels is er generatieverschil tussen beide katten aanwezig: een kitten op de voorgrond met daarachter de beschermende katten-moeder.
  • Ontwerper en kattenliefhebber Edwin van Praet: “Wat mij steeds aan de weinig volgzame katten opvalt, zijn hun pupillen met spleetvormige ogen. Bij duisternis zijn de spleetjes meer geopend.

Kattenleven

De uitdrukking ‘Negen levens van een kat’ is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit het oude Egypte om veerkracht, sterk en heilig.
In de eerste levensmaanden zijn katjes nieuwsgierig en speels. Alles wat los is of beweegt, trekt de aandacht. Tussen de 5e en 9e levensmaand raakt de ‘huistijger-poes’ geslachtsrijp. Ze wordt krols, terwijl katers de neiging krijgen te sproeien. Het jachtinstinct werkt: katten-speeltjes worden bijzonder favoriet.

Beleef de natuur-flora: Bonaire

Beleef de natuur - flora Bonaire

Het postzegelvel ‘Beleef de natuur-flora Bonaire’ is de vierde en laatste serie van de vervolgemissie Beleef de natuur – Bonaire 2024. Ook bij deze emissie is in voorgaande series al info verschaft over
het postzegelonderwerp en ontwerperstrio. Ook voor de AI-toepassing en onjuiste weergave op voor- en achterkant van iedere postzegel verwijs ik naar de voorgaande artikels van deze reeks.

Beleef de natuur-flora: Bonaire: uitgiftedag 12 augustus 2024

Beleef de natuur - flora Bonaire

Emissiegegevens: Adam Lane, Edwin van Praet & Huub van Veenhuijzen van Total Design uit Amsterdam zijn de grafische ontwerpers, oplage 75.000 vellen à 6 postzegels per vel, uitgiftedag 12 augustus 2024, drukkerij Cartor Security Printers in Meaucé-La Loupe Frankrijk.

Geologie en weergesteldheid zijn flora bepalend

De constant waaiende passaat uit het oosten, de hoge gelijkmatige temperatuur en geringe neerslag bepalen het karakter van de flora. Vulkanisch gesteente in het binnenland en koraalkalk, zand en klei aan de kust bepalen karakter en groei van planten, struiken en bomen (met waterreservoirs in stengels en/of bladeren).

Getienhoefwinde en dividivi

Beleef de natuur - flora Bonaire (1 + 2)

1) De geitenhoefwinde (ipomoea pes-caprae) laat zo zijn sporen na in het zand.
2) Je kan zeggen wat je wilt, maar de dividivi (caesalphinia coriaria) waait niet met alle winden
mee.

Langstekelige meloencactus en pokhout

Beleef de natuur - flora Bonaire (3 + 4)

3) Zo’n langstekelige meloencactus (*** cactus macracanthos) met van die pepervruchten is niet iets om je tanden in te zetten.
4) Pokhout van de wayaká shimaron (guaiacum sanctum) is écht zwaar vet. Man het blijft niet drijven!

Rode mangrove en lady of the night

Beleef de natuur - flora Bonaire (5 + 6)

5) Witte, zwarte en rode mangroves (rhizophora mangle). Je hebt ze te kust en te keur.
6) Te veel parfum? The lady of the night (brassavola nodosa) maakt zich op voor het nachtleven.

Viltvormige cactussen en sea purslane

Beleef de natuur - flora Bonaire (7 + 8)

7) Zo’n haag van viltvormige cactussen ((stenocereus griseus) voorkomt gewoon grensoverschrijdend gedrag,
8) Als zeegroente is sea purslane (sesuvium portulacastrum) wel wat vlezig.

Dutch casha en prosopis juliflora/palu di kuida

Beleef de natuur - flora Bonaire (9 + 10)

9) Is de Dutch casha (acasia tortuosa) dan geen kronkelacasia? Ach, geef toch gewoon een draai aan de naam.
10) Honing en siroop . . . voor een serieuze suikerverslaving gebruik je de prosopis juliflora als provider. Voor de struik van de vlinderbloemfamilie bestaat naast de Latijnse benaming geen andere, zoals bij de resterende flora van de emissie!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederlandse Antillen Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 2,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)