Waddenzee werelderfgoed-postzegel met ontwerproute Waddenzee-logo - Postzegelblog

Waddenzee werelderfgoed-postzegel met ontwerproute Waddenzee-logo

0

In ons land zijn maar weinig personen, die kunnen stellen dat voor een dorpsgenoot niet alleen een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het dorp wordt georganiseerd (mei – september), maar dat van hem ook een deelafbeelding op een postzegel terecht is gekomen. Het betreft Jan Loman, die in Beetsterzwaag woonde en werkte. Hij heeft in 1963 het logo van de Waddenvereniging ontworpen als naaste medewerker van de natuurorganisatie.

Jan Loman: “Ondergaande waddenzee-zon kijkt neer over de waterkant en projectie in drie dimensies (beeldend werk, poëzie & meetkundig figuur) nog op de waddenbodem zichtbaar, voordat door opkomend tij het zal worden uitgewist.”

Waddenvereniging

NVPH 2694 Waddenzee werelderfgoed

Bij het 45-jarig bestaan van de Waddenvereniging in 2010 is een vierkante persoonlijke kader-postzegel (nvph 2694) uitgegeven met daarop meerder malen de silhouetten van vijf bewoners van de Waddenzee: zeehond, zeebaars, strandkrab, mossel en eidereend. De 56 silhouetten hebben afwisselend de kleuren donkerblauw en rood. Beide frisse kleuren zijn ontleend aan het logo van de Wadden-vereniging. Herhaling en afwisseling van kleur stelt de gevarieerde rijkdom aan leven in de Waddenzee voor, die mede dankzij het beschermende werk van de Waddenvereniging nog steeds bestaat.

Het geven en nemen ván de zee én . . . ín de zee!

  • De rode zon met trekvogels in de lucht boven het Wad bij eb illustreert wat er zoal in de zee terecht is gekomen o.a. een onderdeel van een wrak.
  • De blauwe vormen zijn scheepswrakken als stille getuigen van hun ondergang. De zon op de achtergrond, die iedere dag weer verschijnt, stelt in Lomans visie het leven voor. In deze metafoor verbeeldt het scheepswrak de mens, die vergaat en met hem zijn last.

  • Het rode schip verbeeldt de ondergang van een aantal schepen boven Schiermonnikoog in de Noordzee.
  • Het gedicht van Mis Prins (1992) beschrijft (letterlijk op de achtergrond) de ondergang van een schip in de golven onder het toeziend oog van de rode zon.

  • Vereenvoudigd afgebeelde zeedieren in de Waddenzee blijven in leven door andere levende wezens als prooi op te eten.

  • De stilering heeft Loman ook toegepast in talrijke voorontwerpen van het Waddenzee-logo

Aanvankelijk luidde de logo-slogan “wees wijs met de wadden” (letterrijm: 3 x een ‘w’), naderhand veranderd in “wees wijs met de waddenzee’.

  • Logo ‘Wees Wijs met de Waddenzee’. Op het logo van de Waddenzee-vereniging staat een gestileerde vogel met een rode zon en een gebogen horizon dan wel een hemelboog. De zon onder de hoog gelegen horizon weerspiegelt zich in het water en het slik. De vogel als algemeen begrip verbeeldt alle trekvogels van het Waddenzee-gebied. Het logo is door Jan Loman (1919 – 2006, beeldend kunstenaar, dichter en fotograaf) in 1963 ontworpen. Het is een van de bekendste en langst in gebruik zijnde beeldmerken van ons land. Loman had een sterke band met de natuurorganisatie wat blijkt uit bijgaande kunstwerken. ‘Het wee’, ontleend aan de uitspraak ‘het wel en wee’, krijgt in Lomans kunst meer de nadruk dan ‘het wel’!
  • Jaren later blijkt er volgens Loman nog weinig ten goede voor de Waddenzee gekeerd te zijn. Zijn alziend oog (letterlijk op de achtergrond), de rode zon, ontdekt dat zijn kunstzinnige Waddenzee-protest-affiche zijn functie nog steeds behoudt, zelfs na zijn dood. Veel voorstellen en plannen op papier zijn verscheurd of strepen doorgehaald (zoals letterlijk is afgebeeld).
    Op dit moment spelen zeespiegelstijging en klimaatverandering (opwarming zeewater: schelpdieren zoeken kouder water, terwijl er nu inktvissen opduiken) steeds meer een dominerende rol naast die o.a. van gasboringen!

NVPH 3742 - Mooi Nederland: Waddeneilanden

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)