Route Euro 2024: Spanje en Engeland spelen de EK-finale - Postzegelblog

Route Euro 2024: Spanje en Engeland spelen de EK-finale

0

We hebben 50 wedstrijden gezien van 24 Europese landen. Wedstrijd nummer 51 is de finale tussen Spanje en Engeland. De finale is begonnen als deze blog online wordt gezet. Maar ik let vooral op de tribunes waar de supporters zwaaien met hun favoriete vlag in het Olympiastadion in Berlijn. Het zal rood-geel tegen rood-wit de komende 90 minuten exclusief de verlenging en eventueel strafschoppen. Kent u de achtergronden van de Spaanse en Engelse vlag?

Vlag van Engeland

De vlag van Engeland bestaat uit een Sint-Joriskruis. De legende van Sint-Joris die een draak doodde, dateert van rond de 12e eeuw, toen Sint-Joris (Saint George) de beschermheilige van Engeland werd. Het rode kruis werd gebruikt tijdens de kruistochten, en is een van de vroegste symbolen van Engeland. De vlag bestaat uit een rood kruis op een wit veld. Het kruis heeft een breedte van 1/5 van de hoogte van de vlag zelf. De afmetingen zijn 3:5. Deze vlag maakt deel uit van de Union Flag, de vlag van het Verenigd Koninkrijk.

De legende van Joris van Cappadocië als drakendoder gaat terug tot de 12e eeuw. Zijn symbool was het rode kruis op een witte achtergrond. Het verscheen voor het eerst in de kruistochten en werd later als vlag gebruikt door de Republiek Genua. Vanaf 1190 gebruikten Engelse schepen de vlag van Sint-Joris in de Middellandse Zee, waardoor ze onder de bescherming van de Genuese vloot kwamen te staan. In ruil daarvoor betaalde de Engelse koning een jaarlijkse schatting aan Genua. Sint-Joris werd de beschermheilige van Engeland in de 13e eeuw.

Het kruis van Sint-Joris is onderdeel geworden van de Union Jack, de nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk, en ook van de Schotse versie van het Britse koninklijke wapen. Het kruis van Sint-Joris stond ook op het wapen van Groot-Brittannië tijdens de Gemenebest-periode.

 

Vlag van Spanje

De vlag van Spanje bestaat uit twee rode horizontale banen en een gele, met in de gele baan het wapen van Spanje. De gele baan is tweemaal zo hoog als ieder van de rode banen. Hierin onderscheidt Spanje zich van veel andere Europese landen die vlaggen hebben waarin alle banen een even groot oppervlak innemen. De huidige vlag werd officieel aangenomen op 19 december 1981, maar de kleurencombinatie rood-geel-rood wordt al sinds 1785 op Spaanse vlaggen gebruikt. De versie met wapen wordt als civiele vlag, staatsvlag en oorlogsvlag gebruikt en kan dus altijd als Spaanse nationale vlag dienstdoen. De versie zonder wapen mag als alternatieve civiele vlag gebruikt worden.

Aan de twee hoofdkleuren van de Spaanse vlag, rood en geel, is geen specifieke symboliek toegekend. Oorspronkelijk zijn de kleuren in 1785 door koning Karel III uitgekozen omdat ze opvielen te midden van de door wit beheerste vlaggen die andere Europese staten in die tijd voerden. Door de eeuwen heen zijn rood en geel wel steeds meer verbonden geraakt met de Spaanse staat en cultuur. De opname van het wapen in de vlag verwijst naar het gezag van de staat.

De symboliek van het wapen zelf is gericht op de gebieden die onder het gezag van het Spaanse koninkrijk staan. Het schild toont de wapens van vijf gebieden: Castilië, León, Aragón, Navarra en Granada. In het centrum bevindt zich het wapen van de regerende dynastie, het Huis Bourbon. Het schild, dat geplaatst is tussen de Zuilen van Hercules met het staatsmotto Plus Ultra, wordt gekroond door de gouden Spaanse koningskroon.

 

Meer info:

UEFA EURO 2024: https://www.uefa.com/euro2024/

KNVB Ons Oranje: https://www.onsoranje.nl/

Eerdere Route Euro 2024 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/route-euro-2024/

Eerdere EURO2020 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/euro2020/

Het Oranjegevoel van ’74 (NOS, vijf afleveringen feelgoodprogramma, 10-14 juni 2024):

https://npo.nl/start/serie/nos-het-oranjegevoel-van-74/seizoen-24/nos-het-wk-van-74_1

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië Spanje Voetbal



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)