Route Euro 2024: Wolfsburg - Postzegelblog

Route Euro 2024: Wolfsburg

0

Na de wanprestatie in de laatste poulewedstrijd tegen Oostenrijk (3-2 verlies), reisde 26 spelers plus staf naar hun strafkamp Wolfsburg. Volgens NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg, die dagelijks rapporteert uit Wolfsburg (basiskamp voor Oranje), is Wolfsburg wel een saaie stad. Er valt niets te beleven. Wolfsburg is bekend als Autostadt. Wist u dat de Volkswagen Golf 50 jaar bestaat in 2024? Een klein feestje voordat het grote Oranje-feest losbarst als de finale wordt gewonnnen.

Wolfsburg

Wolfsburg is een kreisfreie Stadt in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De stad ligt bij de Allerrivier aan het Mittellandkanaal, ten noordoosten van Braunschweig. De stad telt 123.840 inwoners (31 december 2020) op een oppervlakte van 204,61 km². Op 31 december 2020 had 16,36% van de inwoners een niet-Duits staatsburgerschap (20.265 niet-Duitsers) en hadden 105 inwoners het Nederlandse staatsburgerschap. Wolfsburg is de hoofdzetel van het Volkswagen-concern.

De stad is in 1938 door de nazi’s gesticht als woonplaats voor de arbeiders van de autofabriek die hier werd gebouwd. In die fabriek zou de Kraft durch Freude-Wagen worden gemaakt. De stad werd simpelweg Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben genoemd. Het oorspronkelijke stedenbouwkundige ontwerp voorzag onder meer in een residentie voor Adolf Hitler en een brede boulevard waar Hitler na de overwinning van Duitsland op de rest van Europa de overwinningsparade zou afnemen.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de meeste plannen niet verwezenlijkt. De KdF-fabriek werd ingeschakeld voor de oorlogsindustrie. In plaats van KdF-Wagens voor de Duitse arbeiders rolden er Kübelwagens en Schwimmwagens van de band. In het reusachtige complex werden ook vliegtuigen en andere militaire uitrusting vervaardigd, voornamelijk door krijgsgevangenen en dwangarbeiders. Bij een bombardement op 11 april 1945 werd driekwart van het complex vernield.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad op 25 mei 1945 op aandringen van de Britse bezettingsautoriteiten omgedoopt tot Wolfsburg, naar het gelijknamige kasteel dat omstreeks 1300 op de oever van de Aller was gesticht. Het huidige kasteel op die plaats dateert van na 1600. Op 1 oktober 1951 werd de stad losgemaakt uit de Landkreis Gifhorn. Wolfsburg vormt sindsdien een Kreisfreie Stadt. In 1958 werd het stadhuis ingewijd. De stad groeide flink, vooral door een instroom van Italiaanse gastarbeiders.

In het kader van een bestuurlijke herindeling in Nedersaksen, werden in 1972 diverse omliggende dorpen en gemeenten bij de stad gevoegd, onder meer Fallersleben, de geboorteplaats van de dichter August Heinrich Hoffmann die bekend is geworden als Hoffmann von Fallersleben. Hij schreef de woorden van het Duitse volkslied (Das Lied der Deutschen).

De bezienswaardigheden zijn Autostadt (een themapark over auto’s dat in 2000 is gelanceerd door het Volkswagen-concern), een planetarium, een museum voor kunst, het Kunstmuseum Wolfsburg (1994) en het Phæno Science Center. Ter gelegenheid van de introductie van de vijfde generatie Volkswagen Golf in 2003, werd de stad van 25 augustus tot 10 oktober omgedoopt in Golfsburg.

 

50 jaar Volkswagen Golf

Het jaar 2024 zal in het teken staan van het jubileum “50 Years of Golf”. Om deze geweldige prestatie en het iconische voertuig, dat nu aan zijn achtste editie op de wegen van de wereld staat, te vieren, is er nu een tentoonstelling in het Group Forum die de geschiedenis van de auto-allrounder volgt vanaf het begin tot nu.

 

Het begin van een tijdperk

Hoe begon het allemaal in 1974? Ingebed in de levensstijl en sfeer van de jaren zeventig begint de rondleiding door de tentoonstelling met een Golf I uit de collectie van ons automuseum ZeitHaus. Wandafbeeldingen herinneren aan enkele gebeurtenissen die bepalend waren in het tijdperk van de eerste golf: waaronder het WK voetbal en de inauguratie van Helmut Schmidt als bondskanselier. In een vitrine is de eerste tekening van de Golf van ontwerper Giorgetto Giugiaro te zien, evenals de letters van het Golf-logo voor de generaties één tot en met acht.

.

 

Trouwe metgezel

De voertuigtentoonstelling in deze rubriek is een cabriolet van de tweede generatie Golf Cabriolet uit 2002. In de media vertellen Golfrijders hun verhaal van de “Generation Golf”. Het gaat hier om de Golf als betrouwbare, flexibele en praktische partner voor iedereen situaties in het leven.

 

Prestaties: De sportieve Golf

Hier trekt als voorbeeldobject het unieke exemplaar met W12-motor uit het ZeitHaus ieders aandacht. Passend bij het thema communities, tuning en autosport mag de GTI zeker niet ontbreken. Er is informatie over het uiterlijk en feiten over de GTI vanaf het begin tot vandaag. Golf in de autosport wordt onder meer vertegenwoordigd door de Rheila Golf en de TCR. Ten slotte is hier ook het onderwerp R te vinden – wat is het bijzondere uiterlijk van de modellen, interessante feiten over de R en de ontwikkeling vanaf de R32 worden duidelijk gemaakt met behulp van muurafbeeldingen.

 

Golf gaat mondiaal: Internationale markten en hoogtepunten

De ontwikkeling van de Golf tot een wereldwijde bestseller wordt in beeld gebracht in het vijfde deel van de tentoonstelling. Geselecteerde commercials van internationale markten draaien op een centrale LED-muur. Ook bijzondere voertuigen, hoogtepunten en mijlpalen uit de golfgeschiedenis worden getoond. Een loungehoek nodigt uit tot verpozen en kijken. In een vitrine zijn diverse expositiestukken uit de internationale golfproductie te zien, zoals Rabbit-handleidingen of voertuigonderdelen. De tentoonstelling in dit gebied is een blauwe Citi Golf.

 

 

Fangemeenschap: het is ons leven

De Golf heeft een trouwe en gepassioneerde schare fans. In dit gebied maken bezoekers kennis met de wereld van golfgemeenschappen, met spannende verhalen en projecten van fans van over de hele wereld.

 

Helemaal bij de tijd:  Volkswagen Golf na 50 jaar

De reis naar het golfverleden eindigt met het heden. De originele Golf 8 R, die in januari 2024 deelnam aan de IJsrace in Zell am See, laat zien wat er in 50 jaar ontwikkeling is gebeurd. Geënsceneerd in een “ijstunnel” met winterse motieven en impressies van de Ice Race en de Ice Experience, nodigt deze golf bezoekers uit om een ??foto te maken en zo de geschiedenis van het golf voort te zetten met andere fanfoto’s.

 

 

Meer info:

9 Staedte: https://9staedte.de/autostadt-in-wolfsburg/

Autostadt: https://www.autostadt.de/

UEFA EURO 2024: https://www.uefa.com/euro2024/

KNVB Ons Oranje: https://www.onsoranje.nl/

Eerdere Route Euro 2024 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/route-euro-2024/

Eerdere EURO2020 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/euro2020/

Het Oranjegevoel van ’74 (NOS, vijf afleveringen feelgoodprogramma, 10-14 juni 2024):

https://npo.nl/start/serie/nos-het-oranjegevoel-van-74/seizoen-24/nos-het-wk-van-74_1

 

Te koop EK Leverworst bij de Dirk supermarkt. Foto: R. Koo.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Voetbal



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)