Beleef de natuur – onderwaterleven Bonaire: toeristische trekpleister - Postzegelblog

Beleef de natuur – onderwaterleven Bonaire: toeristische trekpleister

0

Op maandag 10 juni zal de 3e editie van de natuur van Caribisch Nederland van het tropische eiland Bonaire met zijn onderwaterleven in het warme zeewater verschijnen. Met grote belangstelling kijk ik uit naar deze emissie en vraag me daarbij af: “Zal de afbeelding op de achterkant van deze tien postzegels (in Double Dutch-uitvoering) corresponderen met die van de voorkant? Bij beide voorgaande Beleef de Natuur-emissies met vogels en vlinders is dat niet het geval geweest. Ik ben benieuwd welke postzegelblog-lezer komende week als eerste het verlossende antwoord als reactie zal plaatsen.”

Beleef de natuur – onderwaterleven Bonaire: uitgiftedatum 10 juni 2024

Emissiegegevens: ontwerper Frank Janse heeft fotografie toegepast op de postzegels van Alamy, Dreamstime, Shutterstock en Wikimedia Commens (Albert Cok, Brocken Inaglory, Kevin Lina, Laszlo Ilyes). Oplage 285.000vellen, druk Koninklijke Joh. Enschedé B.V. Haarlem. Dag van uitgifte 10 juni 2024.

Onderwaterleven-postzegels Bonaire

Beleef de natuur - onderwaterleven Bonaire

Het onderwater leven van Bonaire is de belangrijkste toeristische trekpleister voor duikers, snorkelaars, watersporters, zwemmers en pootje baders met meer dan 80 duikplekken. Je kunt er kennismaken met de geheimzinnige wereld van vis, koraal, waterplanten en andere zeebewoners. Alle duiklocaties (gaat tot een diepte van 60 meter) maken deel uit van het beschermde gebied van het Bonaire National Marine Park met een totale oppervlakte van 4200 hectare.
De heldere zee rondom Bonaire (soort tropisch aquarium met 470 verschillende soorten vissen) is bijzonder aantrekkelijk met een gemiddelde temperatuur van 25 tot 30 graden het hele jaar door.

Reuzenmanta en tandwalvis

Beleef de natuur - onderwaterleven Bonaire (1 en 2)

1) Reuzenmanta
Naamverwant met de Opel Manta? Met negen meter lengte is zo’n reuzenmanta (mobula birostris) beslist een bakbeest.

2) Tandwalvis
Ja, ‘t zijn fluittonen fabricerende tandwalvissen (tursiops truncactus). Maar of tuimelaars ook tussen hun tanden kunnen fluiten, is onbekend.

Walvishaai en soepschildpad

Beleef de natuur - onderwaterleven Bonaire (3 en 4)

3) Walvishaai
Hoezo walvishaai (rhincodon typus)? Met die drieduizend tanden lijkt ie anders gehaaid genoeg hoor.

4) Soepschildpad
Pan of plastic: in de soep zit ie, de soepschildpad (chelonia mydas).

Pedersen poetsgarnaal en vierogige koraalvlinder

Beleef de natuur - onderwaterleven Bonaire (5 en 6)

5) Pedersen poetsgarnaal
Zwartwerken in de schoonmaakbranche? Pedersen poetsgarnalen (ancylomenes pedersoni) zijn juist zo transparant. De half doorzichtige garnaal leeft in symbiose met het bruine kruid van de zeeanemoon. Voor vissen is het kruid aantrekkelijk om zich van parasieten te ontdoen. De garnaal, verscholen in het kruid, kan met groot gemak de vis een poets bakken door hem op te eten!

6) Vierogige koraalvlinder
Paartjes vier ogige-koraalvlinders (chaetodon capistrathus) blijken alleen maar oog voor elkaar te hebben.

Gewone octopus en Franse keizersvis

Beleef de natuur - onderwaterleven Bonaire (7 en 8)

7) Gewone octopus
Zo’n nachtvlinder als de gewone octopus (octopus vulgaris) zit de hele dag met de armen over elkaar.

8) Franse keizersvis
Onder de keizersvissen (pomacantus parus) is zo’n forse Franse keizersvis bepaald geen Napoleon.

Regenboogpapegaaivis en hertshoornkoraal

Beleef de natuur - onderwaterleven Bonaire (9 en 10)

9) Regenboogpapegaaivis
Een regenboogpapegaaivis (scarus guacamaia) bikt met zijn snavelvormige bek met veel kabaal in ‘t koraal. Op zoek naar die pot goud?

10) Hertshoornkoraal
Rood aanlopen? Dat verbleekt bij het hebben van hittestress bij hertshoorn-koraal (acropora cervicornis). Deze koraal vertegenwoordigt circa 4500 verschillende soorten koraal.

Aandacht vragende elementen

  • Als witte en monochrome afbeeldingen zijn op het postzegelvel bijna abstract verschillende zeebewoners opgevoerd: walvishaai (boven links), mussa angulosa (boven midden), zeewaaier (boven rechts), kokerspons (midden), vierogige koraalvlinder (midden rechts), soepschildpad (onder rechts), hertshoornkoraal (midden onder) en gewone octopus (onder links).
  • Grafische elementen zijn op verschillende plekken toegevoegd, die ontleend zijn aan oude topografische kaarten als landschapsvormen, hoogtelijnen, beplantingen, bodemstructuren en waterlopen.
  • Onderwaterfotografie vraag bijzondere vaardigheden, speciale camera’s met objectieven, die gevoeliger zijn voor licht. Belichting is bijzonder lastig. Je hebt met gefilterd licht te maken als je vissen in hun natuurlijke omgeving wilt fotograferen.
  • De overheersende kleur is blauw, behalve de vijfde postzegel met daarop de poetsgarnaal.
  • Op de bovenste postzegels zijn de grootste dieren in redelijk lichtblauwe omgeving opgevoerd, de onderste daarentegen zijn gereserveerd voor dieren in een meer donkerblauw milieu, die dieper in zee kunnen leven. Deze zwemmende dieren zijn doorgaans minder groot.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederlandse Antillen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)