Enkele actuele en/of aandacht vragende constateringen - Postzegelblog

Enkele actuele en/of aandacht vragende constateringen

0

Tijdens de wereldwijde veranderingen gaat ook de afgang en terugloop van de postzegel met ups and downs gepaard.
Als glazenier heb ik geprobeerd deze filatelistische golfbeweging in een redelijk abstract ogend glas-in-loodraam symbolisch weer te geven, waarmee ik de [r]evolutie van de postzegel in ons land verbeeld. Twee herkenbare beeldfragmenten {twee blauwe handen: verticaal linksboven *) & horizontaal rechtsonder **)} omvatten een zeskantige ‘cirkel’ als wereldbol.

  • In de wereld van de filatelie draait (letterlijk & figuurlijk) alles om de postzegel (rode & gele ruitvorm).
  • Door veranderende omstandigheden is het bestaansrecht van de postzegel van frankeermiddel tot verzamelobject ‘verheven’.
  • De insnoering links stelt in figuurlijke zin omvang en grootte van het frankeergebruik van de postzegel in het verleden voor.
  • De vernauwing rechts daarentegen geeft letterlijk én figuurlijk zicht op de huidige afname van de frankeer- én verzamelfunctie van de postzegel.
  • Diagonaal en verticaal rood en geel vlakkenspel suggereert de spanningen tussen het heden en verleden van de postzegel in de filatelie.

1) Metaforische beeldspraak van nationaal postbedrijf

*) De, naar mijn mening, hand ophoudende hand van het postbedrijf functioneert vanaf 1853 als postzegel-doorgeefluik tussen haar uitgiftebeleid en de consument.

**) De hand van het postbedrijf rondt het postzegel-contact af met een afscheidsgroet.

2) Opvallende transitie-perikelen

Tijdens de presentatie van het jubileumboek ‘Redders op zee’ in het Scheepvaartmuseum Amsterdam is ook het KNRM-postzegelvel door Philips Schellekens van PostNL aan Kees Brinkman als 35-jarige KNRM-vrijwilliger uitgereikt (fotograaf Nathan Reinds, Den Helders Dagblad). Klik hier om het artikel (inclusief foto’s) op denheldersdagblad.nl te lezen.

Dergelijke postzegelpresentaties van vertegenwoordigers van het sociaal-, cultureel- en economisch bedrijfsleven is met die van Keukenhof en André van Duin in de periode 1/1 –30/6 een unicum. Uit deze omvangrijk grote branche kwam jaren aaneen menig opdracht een postzegelemissie te mogen uitgeven. Toen was een postzegel nog een aantrekkelijk promotie- en attentiemiddel met omvangrijk hoge oplagen.

3) Overmatig veel flora- en fauna-postzegels

Een SUPER-overproductie aan postzegels met flora en fauna-afbeeldingen is tot vervelendst toe (vind ik) tegenwoordig in het postzegeluitgifte-beleid aanwezig. Zelfs overzeese gemeenten (SSS-eilanden) leveren dit jaar tropische afbeeldingen op de Beleef de natuur-postzegels!
In de periode januari – juni 2024 zijn al 37 dergelijke postzegelafbeeldingen zijn verschenen (tegenover 11 met andere afbeeldingen). Nederlandse maar vooral buitenlandse filatelisten beschouwen dergelijke postzegels als een bijzonder aantrekkelijk motief.
Ongetwijfeld zal dit beleid ook in de rest van 2024 voortgezet worden.

4) Inkomsten-verhoging voor SKN

Door beide porto-verhogingen van tweemaal 5 cent zal SKN in 2024 in haar jubileumjaar per kinderzegel het hoogste bedrag ooit kunnen ontvangen. Zoals u ongetwijfeld weet, bedraagt het bedrag van de bijslag 50 procent van het portobedrag. Met andere woorden per postzegel (portobedrag 1,14 euro) ontvangt SKN na afloop van de kinderzegelactie dus 57 cent, terwijl dat vorig jaar nog 52 cent was.

5) Mijn kinderzegel-scholenactie

Wat ik me als 86-jarige ex-onderwijzer nog levendig weet te herinneren is de financiële afwikkeling van de kinderzegel-scholenactie 1962: het vaststellen van het eindbedrag. Dat is bepaald geen sinecure geweest.
De scheiding tussen munt- en papiergeld is niet te vergelijken met die van het muntgeld. Allereerst moeten centen, stuivers, dubbeltjes en kwartjes en guldens van elkaar gescheiden worden. Meteen daarop volgend dienen al deze munten per soort in rijen van tien opgesteld te worden, zodat per muntsoort het totaalbedrag kan worden vastgesteld. Na de arbeidsintensieve en tijdrovende activiteit is in combinatie met het papiergeld het eindbedrag van mijn klas eenvoudig te bepalen.

NVPH 683 - Kinderzegel 1962

Ter afsluiting van deze ‘tel-actie’ is het vergaren van iedere muntsoort in een aparte zak een vereiste, zodat de postbeambte met gemak met de ‘telmachine’ het totaal bedrag van een aantal kilo’s muntgeld kan bepalen. De kinderzegel-bedankkaart 1962, die ik weken later als beloning in handen kreeg, heeft een ereplaats in mijn kinderzegel-collectie gekregen.

Zeven weken geleden heb ik bovenstaande belevenis per mail opgestuurd naar aanleiding van de SKN-publicatie op Google. Tot op dit moment heb ik daarop nog geen reactie ontvangen! Mijn vraag aan u als lezer van postzegelblog: “Bent u bij het opsturen van uw persoonlijk verhaal ook met dezelfde ‘nalatige reactie’ geconfronteerd geworden, of kent u iemand die hetzelfde heeft ervaren?”
Mijn ervaring werkt bepaald niet stimulerend voor personen die nog van plan zijn hun ‘ervaringen’ alsnog met SKN te delen. Inderdaad, ik maak van mijn hart geen moordkuil.

6) Permanente Willem-Alexander frankeerzegeleditie 2024

Op 1 mei 2024 is de nieuwste editie van drie postzegels van de permanente Willem-Alexander-frankeerzegels verschenen met in de rechter bovenhoek de jaartal-vermelding 2024. De kleuren van het postzegeltrio verwijzen naar de kleuren van de Nederlandse vlag.

7) Drastische SKN-inkomsten verschillen tussen 1966 en 2023

Bij het 60-jarig bestaan van de uitgifte van kinderpostzegels in 1966 zijn er maar liefst zeven issues uitgegeven, blijkt me uit de inventariserende voorbereidingen die ik in verband met het 100-jarige bestaan van de kinderpostzegels dit jaar tref.

In 1966 bestond de oplage uit 12.074.534 losse postzegels en 2.790.000 postzegelvellen. In 2023 bedroeg de oplage nog maar 1.232.000 postzegelvellen. Met andere woorden er bestaan op dit moment drastische verschillen in inkomsten voor SKN als die met 1966 worden vergeleken.
‘k Ben benieuwd hoeveel steun-betuigende issues dit jaar met de uitgifte van de 97e kinderzegelemissie zullen verschijnen (in 1942, 1943 & 1944 geen kinderzegeluitgaven).

Bron uitroep- en vraagteken: Twitter, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)