Komend weekend op 1 en 2 juni 2024 wordt de 16e editie Stripdagen Haarlem georganiseerd. Dit keer niet op de vertrouwde plek de Philharmonie (nu: Phil) maar in de Koepel Haarlem (of beter bekend als de oude Koepelgevangenis langs het Spaarne). Asterix en Obelix, Suske en Wiske, Guust Flater, Joost Swarte, Kuifje, Agent 327 en andere striphelden zijn er allemaal om voor u de standaard- en zeldzame strips (collectors items) te verkopen. Er loopt niet alleen jeugd op deze beurs maar vooral ook kapitaalkrachtige ouderen om de eerste drukken te kopen of nieuwe uitgiften die gesigneerd en getekend worden door de aanwezige striptekenaars. Daarnaast zijn er diverse expo’s te zien in het centrum van Haarlem. Komt u ook op 1 en/of 2 juni?
Gerelateerde artikelen
De Koepel
De Koepelgevangenis van Haarlem, in de volksmond ook wel ‘de Koepel’ genoemd, is een voormalige strafgevangenis, die van 1899 tot 1901 werd ontworpen en gebouwd door justitiearchitect W.C. Metzelaar. De koepelgevangenissen in Breda en Arnhem, ontworpen door zijn vader Johan Frederik Metzelaar, vormden zijn inspiratie. Net als de andere koepelgevangenissen is ‘de Koepel’ in Haarlem een rijksmonument. Tot 2016 was het gebouw van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat jaar sloot de gevangenis vanwege het teruggelopen aantal gedetineerden en bezuinigingen. Het monumentale gebouw en het omliggende terrein werden door de gemeente gekocht. De gemeente verkocht dit in 2017 aan Stichting Panopticon, die in 2019 begon met de restauratie en herbestemming.
De Haarlemse gevangenis werd in 2016 gesloten. Daarna is het terrein tijdelijk gebruikt als opvangcentrum voor Syrische vluchtelingen. Anno 2017 ontstonden de plannen om in het gebouw onder andere een university college onder te brengen. In 2019 sloten gemeente Haarlem, stichting Panopticon, SRH Grupe en de Global School for Entrepreneurship een samenwerkingsovereenkomst ter realisering van onderwijs- en woonvoorzieningen in de voormalige gevangenis. Stichting Panopticon vroeg een ontwerp-omgevingsvergunning aan voor het monument. Deze ontwerp-omgevingsvergunning voorzag in de restauratie en het gedeeltelijk veranderen van het ronde cellengebouw en het administratiegebouw van het complex. Panopticon wilde onder andere het dak van De Koepel isoleren, de cellen leeghalen en de ramen in de gevel vergroten. Het bureau van architect André van Stigt maakte een ontwerp voor de renovatie van het complex. De verbouwingswerkzaamheden begonnen in 2020. In 2022 trokken de eerste bedrijven er in, waaronder de regionale ontwikkelingsmaatschappij ROM InWest. Dat jaar werd ook begonnen met het gebruik van de Koepel als onderwijslocatie.
Hoogtepunten
Het overvolle podiumprogramma bevat een aantal programmaonderdelen die je absoluut niet mag missen. Een belangrijk thema is de (financiële) positie van de stripauteur, naar aanleiding van de enquête uitgevoerd door Aimée de Jongh. De focus ligt op hoe stripmakers inkomsten genereren, hun projecten financieren en de keuze tussen zelf alles doen of een agent inschakelen. Diverse auteurs delen hun ervaringen en inzichten.
Maak kennis met Flinta Feest, het nieuwste speciale Stripbier van Jopen Craft Beer, tijdens een zeer uitgebreide ‘bierroute’ langs locaties waar het drankje te koop is. Dit prachtig blonde bier heeft een uitnodigende goudgele kleur en een verfrissende smaak. Met een alcoholpercentage tussen de 6 en 7%, biedt Flinta Feest een perfecte balans tussen dorstlessend en licht bitter, ideaal voor lente- en zomerdagen. Bij de productie van dit bier spelen mouten een bescheiden rol, terwijl hop en gist de hoofdtoon voeren. Het resultaat is een toegankelijk en heerlijk verfrissend blond bier.
Het ontwerp van het bier is in overleg met B. Carrot door de bierbrouwers van Jopen vervaardigd. Het prachtige ontwerp en het beeld van de fles is verzorgd door B. Carrot. Een feestelijke uitstraling die perfect past bij de smaakbeleving van Flinta Feest en natuurlijk ook bij ons festival. Deze feestelijke weergave van het heerlijke blonde bier straalt je tegemoet. Flinta Feest is op de tap te drinken in een groot aantal Haarlemse cafés. Het flesje zelf, mooi collectorsitem, is te koop in onze pop-up shop aan de Grote Markt en in onze informatiestand in de Koepel. Proost!
Voorgaande edities maakte Stripdagen Haarlem in aanloop naar het festival gebruik van een pop-up store als hoofdkwartier. Het was niet alleen de aangewezen plek voor de aanschaf van het speciale stripbier en allerhande andere merchandise en overige artikelen maar ook om alle informatie over Stripdagen Haarlem te vergaren. Tijdens het weekend op 1 en 2 juni is het dankzij de medewerking van de Historische Vereniging Haerlem ons gegund om de benedenruimte van de Hoofdwacht aan de Grote Markt 17 in Haarlem voor dat doel te gebruiken. De Hoofdwacht is een van de oudste monumenten van Haarlem. De aanduiding van de naam hoofdwacht verwijst naar de functie die het 13e-eeuwse gebouw vanaf de 18e eeuw had voor de schutterij die als stadwacht fungeerde. Het gebouw is een rijksmonument. In deze prachtige historische locatie kun je terecht voor al je vragen over het festival, het programmamagazine (gratis), festivalflyer (gratis), verkoop van de Stripdagen Haarlem-uitgaves van voorgaande jaren als ‘Bevrijd’, ‘Wereldbouwers’ en het jubileumboekje over 15 edities Stripdagen Haarlem. En natuurlijk het speciale Stripbier van deze editie: Flinta Feest.
Meer info:
Stripdagen Haarlem op 1 en 2 juni 2024: https://www.stripdagenhaarlem.nl/
9e Kunst (serieus over strips):
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)