D-Day is de naam voor de historische dag toen de geallieerden landden op de kust van Normandië om West-Europa te bevrijden van nazi-Duitsland. D-Day was het begin van Operatie Overlord. D-Day startte in de vroege ochtend van 6 juni 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, en eindigde circa 24 uur later. Dat is op 6 juni 2024 precies 80 jaar geleden, dus een uitgave waardig en deze keer met een Nederlands tintje, dus verzamelaars…
Gerelateerde artikelen
D-Day vanaf 6 juni 1944
D-day was de eerste dag van de bevrijding van West-Europa Het begon in de vroege ochtend. ’s Nachts werden de paratroepers gedropt via de vliegtuigen die overvlogen. Een paar uur later kwamen de geallieerden aan land bij de uitgekozen stranden. Alle stranden hadden een codenaam gekregen, je hebt: Omaha-beach, Utah-beach, Sword-beach, Juno-beach en Gold-beach. Na D-day, en nog vele andere gevechten, was heel Europa bevrijd en was dat het einde van de Tweede wereldoorlog. Deze dag had vele levens gekost, daarom zijn er veel begraafplaatsen waar vele soldaten zijn begraven. Daarna kwam Operatie Market Garden die helemaal uit de hand liep. De letterlijke betekenis is: de dag dat het moet gebeuren.
Isle of Man, 80 years D-day (1944 – 2024)
Deze 10 postzegels focussen op twee verschillende gebeurtenissen binnen ‘De Bevrijding van Europa’ tijdens de Tweede Wereldoorlog:
De eerste vijf zegels
De eerste vijf postzegels tonen de baanbrekende landingen in Normandië van juni 1944, gaande tot aan de bevrijding van Parijs. De eerste postzegel in deze collectie bevat beelden gemaakt op D-Day door Manxman Norman Clague van de Army Film and Photographic Unit, die voor het eerst op een postzegel zijn gebruikt.
Zegel 1: Zweefvliegtuig bij Pegasus Bridge: Deze afbeelding, gemaakt door Norman Clague, toont de geallieerde zweefvliegtuigen die landen op Pegasus Bridge, het eerste belangrijke doel dat op D-Day werd veroverd. Zweefvliegtuigen werden door parachutisten gebruikt als luchtlandingsmiddel om troepen te vervoeren als onderdeel van de invasie.
Zegel 2: Sword Beach Landings: Een direct herkenbaar beeld van de D-Day-landingen: troepen stappen van boord van een landingsvaartuig terwijl ze Sword Beach binnenvallen, een van de vijf stranden en toegangspunten naar het vasteland van Europa.
Zegel 3: Omaha Beach: Deze postzegel toont de massa’s geallieerde troepen terwijl ze landinwaarts trekken nadat ze met succes de stranden hebben veroverd. De omvang en schaal van de operatie worden weergegeven.
Zegel 4: Nieuws bereikt huis: Een RAF-soldaat wordt gezien in een burgermenigte die een krant leest met de kop ‘Geallieerden vallen Frankrijk binnen’.
Zegel 5: Bevrijding van Parijs: Winston Churchill en de Franse verzetsleider en toekomstige president van Frankrijk Charles De Gaulle paraderen langs de Arc de Triomphe terwijl de geallieerde opmars Parijs bereikt, de eerste hoofdstad die na vier jaar bezetting wordt bevrijd.
De tweede vijf zegels
De tweede vijf postzegels toont Operatie Market Garden, de gedurfde geallieerde militaire poging om het einde van het conflict te bespoedigen door belangrijke bruggen veilig te stellen en een directe route via Nederland naar Duitsland te vestigen.
Zegel 1: Flying Officer JE Clague: Een belangrijk aspect van de operatie was de betrokkenheid van parachutisten die vanuit Stirling Mk IV-vliegtuigen in de strijd werden gedropt. Manxman JE Clague maakte deel uit van een bemanning van zes aan boord van een vliegtuig dat boven Arnhem werd neergeschoten, wat resulteerde in zijn gevangenneming. Clague was vervolgens krijgsgevangene tot het einde van de oorlog, toen hij terugkeerde naar het eiland om de kruidenierswinkel van zijn familie in Port Erin te runnen. Op de postzegelafbeelding is de Waalbrug bij Nijmegen te zien. De beelden van de Nijmeegse bruggen zijn sterk verbonden met de strijd en staan symbool voor de geallieerde inspanningen tijdens Operatie Market Garden.
Zegel 2: Majoor RH Cain VC: Ongeveer 10.000 man van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie en de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade van generaal-majoor Roy Urquhart landden tijdens Operatie Market Garden in Arnhem om een belangrijke brug over de Rijn te veroveren. Op deze postzegel staat ook majoor Cain VC, die het Victoria Cross ontving voor zijn heldhaftige inspanningen bij Arnhem.
Zegel 3: Soldaat Robert Cojeen: De derde Manxman die op de foto bij Arnhem heeft gevochten, soldaat Robert Cojeen was lid van een 2-inch mortierteam in 12 Platoon-gevechten nabij Anrhem. Hij fungeerde als gids tijdens de evacuatie van de operatie voordat hij aan het einde van de oorlog terugkeerde naar het eiland in zijn vroegere beroep als loodgieter. De afbeelding toont Britse Sherman-tanks die de Maas oversteken over de Grave Bridge op weg naar Nijmegen, Nederland, 1944.
Zegel 4: Flood Combat bij Elst: Het omliggende land werd overstroomd door As-troepen om de geallieerde opmars te vertragen. Op deze postzegel zijn sergeant R Raitley en soldaat GB Ball afgebeeld tussen de overstromingen ten zuiden van Arnhem bij Elst, september 1944.
Zegel 5: Bevrijding van Eindhoven: Eén overwinning van Operatie Market Garden was de bevrijding van de Nederlandse stad Eindhoven. Op deze postzegel zijn inwoners van Eindhoven afgebeeld die de komst van de geallieerden vieren terwijl ze door Nederland marcheren.
Meer info:
Ik zal niet de geschiedenis herhalen van D-day. In 2019 schreef ik de blog over 75 jaar D-day, zie de oude link:
https://www.postzegelblog.nl/2019/06/08/75-jaar-d-day-fight-for-freedom/
Ontdek een selectie van bezienswaardigheden rond D-day en de slag om Normandië:
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)