Typisch Nederlands – zangvogels en Onderwaternatuur (PostEurop 2024) - Postzegelblog

Typisch Nederlands – zangvogels en Onderwaternatuur (PostEurop 2024)

0

Typisch Nederlands – zangvogelHet postzegelvel ‘Typisch Nederlands – zangvogels’ is de vierde uitgifte van de serie. De afbeelding is niet door de fotografie tot stand gekomen, maar op een eigentijds innovatieve wijze door kunstmatige intelligentie / Artificial Intelligence.

Typisch Nederlands – zangvogels, uitgiftedag 13 mei 2024

Typisch Nederlands – zangvogel

Emissiegegevens: Adam Lane, Edwin van Praet & Huub van Veenhuijzen van Total Design uit Amsterdam zijn de grafische ontwerpers, oplage 75.000 vellen á 6 postzegels per vel, uitgiftedag 13 mei 2024, drukkerij Cartor Security Printers in Meaucé-La Loupe Frankrijk.

Huismussen / zangvogels

Beide huismussen (als vertegenwoordigers van alle zangvogels) zijn als een Delftsblauw aardewerk beeldje vlak bij elkaar geportretteerd met de ene mus schuin achter de andere. De mussen hebben iets vrolijks en iets nieuwsgierigs. Ze kijken zelfbewust naar de camera en hun houding is vastberaden. De afbeelding is vooral krachtig geworden door beide vogels vanaf de borst op de afbeelding op te voeren. Zangvogels bezitten geen stembanden zoals de mens, maar een speciaal orgaan, Daarmee produceren ze een roep (korte geluiden om alarm te slaan of contact te zoeken) en zang (ter verdediging van territorium en lokken van potentiële partners).

Onderwaternatuur thema PostEurop 2024

Onderwaternatuur - PostEurop 2024Het PostEurop-thema is dit jaar flora en fauna onder water / onder de waterspiegel. Het postzegelvel ‘Onderwaternatuur’ telt zes identieke postzegels met de waarde-aanduiding internationaal 1 voor post met een internationale bestemming. Onderwaternatuur - PostEurop 2014

Emissiegegevens: Grafisch ontwerper Bart de Haas uit Den Haag, oplage 75.000 vellen à 6 postzegels, uitgiftedag 13 mei 2024, drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé B .V. in Haarlem.

Onderwaternatuur-postzegel

Onderwaternatuur - PostEurop 2014

Op de postzegel staan de illustraties van bittervoorn, zoetwatermossel en watergentiaan als vertegenwoordigers van de Nederlandse onderwaternatuur. In de achtergrond en voor de afbeelding van het bittervoornvrouwtje (rechts) is een doorlopend en golvend lijnpatroon zichtbaar, dat het heen en weer bewegende water symboliseert. Waterplanten zijn een belangrijke habitat en schuilplaats voor waterdieren o.a. vissen.

Bron: Teun Spaans, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

1) Blad

Het helder groene blad van de gentiaan (van onderkant af gezien afgebeeld) loopt door naar de postzegel erboven en de bovenste velrand, waarvan de kronkelende, S-vormige steel achter de bittervoorn langsgaat. De goudgele bloem bloeit slechts één dag. Uit de tuit van de bloem komt als opvolger de volgende bloem, terwijl de uitgebloeide bloem onder water verdwijnt. De bloem is niet op de postzegelafbeelding terecht gekomen. Reden? De bloem steekt boven het water uit, terwijl het onderwerp van deze emissie onderwaternatuur is. Langs de kanten van oude rivieren, plassen en andere rustig stromende wateren zie je ‘s zomer vaak een brede rand van kleinere drijfbladeren met daartussen het gele bloempje van de gentiaan.

2) Bittervoorn-mannetje

Het paarsrode gekleurde bittervoorn-mannetje met rode oog, blauwgroene lengtestreep (roodpaars is pas in paartijd zichtbaar) staat in het centrum van de postzegel. De kleine plantminnende vis bezit een hoog gebouwd, zijdelings afgeplat lichaam. Het zilverkleurige bittervoorn-vrouwtje is rechtsboven in de verte aanwezig. De naam bittervoorn komt door de bittere smaak van het vlees, waarschijnlijk een afweermiddel tegen roofvissen. De bittervoorn is een solitair levende vis.

3) Zoetwatermossel

De ovaalvormige zoetwatermossel (links) speelt een cruciale rol in de voortplantingscyclus van de bittervoorn. Het visje schakelt het schelpdier als kraamkamer in om zijn nakomelingen te beschermen. Het bittervoornmannetje zoekt een levende zoetwatermossel en lokt een vruchtbaar vrouwtje er naar toe, die haar eitjes in de kieuwholte van de mossel legt. Meteen daarna bevrucht het voornmannetje de eitjes door zijn hom bij de instroomopening van het schelpdier vrij te laten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)