600 jaar Hilversum: meer dan alleen mediastad - Postzegelblog

600 jaar Hilversum: meer dan alleen mediastad

0

Op 4 maart 2024 is Hilversum 600 jaar oud geworden. Op 2 tot en met 4 maart 2024 is dit gevierd met zoveel mogelijk Hilversummers tijdens het Jubileumweekend. Hiermee is ook het startsein gegeven voor een jaar lang feest. Het hele jaar vinden er grote en kleine initiatieven plaats voor de verjaardag van de stad. Kent u Hilversum goed of helemaal niet?

Hilversum

Hilversum is een stad in de provincie Noord-Holland en de grootste plaats in het Gooi. Hilversum huisvest veel landelijke omroepbedrijven en wordt ook wel aangeduid als de ‘mediastad’. Met ‘Hilversum’ worden ook wel de omroepactiviteiten bedoeld.

De gemeente Hilversum heeft 94.426 inwoners (1 januari 2024 bron: CBS) op een oppervlakte van 46,19 km² (waarvan 0,21 km² water). Na een aanvankelijk voorspoedige groei daalde het inwonertal van de stad in de tweede helft van de 20ste eeuw aanzienlijk, van 100.000 in 1958 tot minder dan 80.000 in 1999 (bron: CBS). De gemeente duidde zichzelf ook aan als ’tuinstad’, vanwege de groene omgeving die deel uitmaakt van Goois Natuurreservaat en in wijdere zin van het Groene Hart, en vanwege de in de twintigste eeuw ontworpen tuinwijken voor arbeiders. Vanwege het relatief grote aantal villa’s duidde ze zich ook aan als ‘villadorp’

 

Wapen van Hilversum

Het Wapen van Hilversum is het officiële herkenningsteken van de gemeente Hilversum in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het wapen toont vier boekweitkorrels van goud op een blauw veld. Deze combinatie van een gouden voorstelling op een blauw veld staat bekend als de rijkskleuren. In de alleroudste versies, zoals op de Stenen Brug, is er aan de bovenkant nog een kroontje te zien, maar toen het wapen in 1817 officieel werd vastgelegd was die kroon inmiddels verdwenen. Het is niet precies te achterhalen wanneer het gemeentewapen van Hilversum voor het eerst werd gebruikt.

In de zestiende eeuw was boekweit een belangrijke voedingsbron voor de plaatselijke bevolking. Boekweit gedijt namelijk prima op schapenmest. En schapenmest was in grote hoeveelheden aanwezig, vanwege de talloze kuddes schapen die ronddwaalden op de uitgestrekte heidevelden rond Hilversum. Toen in de 20e eeuw de schapenmest echter overal werd vervangen door kunstmest, werd de boekweitbouw steeds minder rendabel. Uiteindelijk is het helemaal verdwenen.

Legeszegel. Jaar onbekend.

In 1970 stelde de Stichting van Banistiek en Heraldiek voor om het wapen te vervangen door iets anders. Men vond het gemeentewapen van Hilversum “vrij simpel en weinig zeggend”. De voorzitter van deze stichting diende bij de Hoge Raad van Adel een voorstel in voor een ander wapen, dat “meer representatief” zou zijn. Het voorstel werd niet overgenomen. Hilversum bleek toch te zeer gehecht aan haar vier ongekroonde boekweitkorrel.

 

Dudok

Architectuur is een van de uithangborden van Hilversum. Met name ontwerpen van de 20e-eeuwse gemeentearchitect Willem Dudok zijn er te vinden. Van hem zijn in totaal 75 ontwerpen uitgevoerd (enkele reeds weer gesloopt), voor een architect een unicum in Nederland. Verreweg zijn bekendste ontwerp is het markante Raadhuis aan de rand van het centrum. Het werd gebouwd tussen 1928 en 1931, waarbij Dudok voor de buitengevel een aparte gele steen met een afwijkende maat ontwierp (het zogenaamde ‘Hilversummertje’), evenals het complete interieur (inclusief meubels, lampen en decoratie). Het raadhuis werd aan het eind van de 20e eeuw grondig gerenoveerd, waarvoor Hilversum in 1997 werd onderscheiden met de Europese Nostramedaille.

Voorstudie voor postzegels Nederland 1955 Zomerpostzegels, Stadhuis te Hilversum. Bron: Geheugen.delpher.nl

Andere werken van Dudok zijn diverse scholen, woonwijken, zijn eigen villa aan de Utrechtseweg, het Pompgemaal, het park Laapersveld (vijver aangelegd voor de waterhuishouding) en de aula’s van de Zuiderhof- en Noorderbegraafplaats. Een permanente Dudoktentoonstelling is te bezichtigen op adres Dudokpark 1 (in het Raadhuis).

 

Paul Kruger

In 1901 en 1903 verbleef Paul Kruger, president van de Zuid-Afrikaansche Republiek, in Hilversum. Kruger reisde af naar Nederland om steun te vragen voor de Afrikaners (ook wel Boeren) in de Transvaal, die in oorlog waren met de Engelsen tijdens de Tweede Boerenoorlog. Hij kwam in Hilversum terecht nadat hem door een dokter was aangeraden op de hooggelegen Trompenberg te gaan wonen, omdat er longontsteking bij hem was geconstateerd. Het huis waarin Kruger in 1901 verbleef, werd per ongeluk verwoest door Britse bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De tweede verblijfplaats van Kruger, ‘Het Krugerhuis’, staat er nog steeds.

 

Mediastad

Hilversum is tegenwoordig het meest bekend als mediastad. Dat begon in 1918, met de oprichting van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek, de NSF. De NSF wilde beginnen met radio-uitzendingen, waarvoor in 1923 de Hilversumsche Draadlooze Omroep, de HDO werd opgericht. Al snel werden er omroepverenigingen opgericht: elk volgens de levensovertuiging van de bijbehorende groep. Er waren zodoende protestante, katholieke, socialistische en algemene omroepverenigingen, elk met een eigen studiogebouw.

De Algemene Vereniging Radio Omroep (AVRO) was de eerste van de bekende grote publieke omroepen die uitzendingen produceerde; de Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs (VARA), Nederlandse Christelijke Radio Vereniging (NCRV), Katholieke Radio Omroep (KRO) en de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep (V.P.R.O.) volgden snel.

Later ontstonden de samenwerkingsverbanden Nederlandse Radio Unie (NRU) en Nederlandse Televisie Stichting (NTS), later omgevormd tot Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB). Daarna traden de Televisie Radio Omroep Stichting (TROS), Veronica, de Evangelische Omroep (EO) en BNN toe tot het publieke bestel. In de loop van de tijd ontstonden er vele toeleverende mediabedrijven, waarvan een van de eerste was Profilti (nu opgeheven), die onder meer het Polygoonjournaal vervaardigde, een bioscoopvoorloper van het NOS Journaal.

De grootste mediaconcentratie is sinds circa 2000 te vinden op het Media Park, Hilversum-Noord (Omroepkwartier). Hier bevinden zich onder meer de audio- en videocentra van de NOS, met onder meer radio- en televisiestudio’s, alle uitzendfaciliteiten, het Vertaalcentrum en het Decorcentrum, het nieuwe VPRO-gebouw, verschillende gebouwen en complexen van commerciële zenders (RTL en Canal+) en bedrijven (o.a. NEP The Netherlands, Parkpost).

Voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat de beeld- en geluidarchieven omvat, is in 2005 op het Media Park een gebouw neergezet dat ook plaats biedt aan de Beeld en Geluid Experience, een sterk vernieuwde en vergrote uitvoering van het vroegere Omroepmuseum. Aan de noordkant van het terrein bevindt zich het hoofdkantoor van Talpa (in wat voorheen het pand was van Sony BMG Music Entertainment) en net buiten het terrein het Wereldomroepgebouw en de KPN-straalverbindingstoren (in de volksmond televisietoren) van 198 meter hoog (142 meter zonder de mast).

De eerste beurs in 2018 was de Filateliebeurs in Hilversum op 27 en 28 januari. Het eerste beursvel toont het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid naar ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten, met glasgevels van de hand van grafisch ontwerper Jaap Drupsteen.

De hoofdgebouwen van AVROTROS, KRO-NCRV, BNNVARA, EO, Omroep Max, Powned, WNL alsmede het gezamenlijk AKN-gebouw (AVRO, KRO, NCRV), staan op andere locaties in Hilversum.

 

125 jaar Arcadis in 2013

PostNL kwam op 28 januari 2013 ter gelegenheid van het jubileum van Arcadis en KNHM met een velletje. Het velletje bevat tien verschillende postzegels. Het zijn tien projecten waar deze twee bedrijven in de loop der jaren aan hebben gewerkt: het viaduct van Millau, de stormvloedkering in New Orleans, de Floriade in Venlo, de Natuurbrug Zanderij Crailloo, de zwakke schakels – de versterking van de Nederlandse duinen en zeedijken -, het Olympisch Stadion in Londen, Station Amsterdam Bijlmer Arena, Tuin aan de Maas in Rotterdam, Kern met Pit en Artcadia.

De Natuurbrug Zanderij Crailoo (2e zegel rechts)  is met 800 m lengte en 50 m breedte het grootste ecoduct ter wereld. Het kunstwerk ligt in Het Gooi tussen Bussum en Hilversum in de provincie Noord-Holland. De aanleg is een initiatief van de stichting Goois Natuurreservaat. Het overbrugt het natuurgebied Zanderij Crailoo.

Bussum/Hilversum, aviduct, juni 2006. Foto: Wikipedia / M. Minderhoud.

De brug is op 3 mei 2006 geopend door koningin Beatrix. Het project kostte 14,7 miljoen euro en werd gestart in 2002. De brug verbindt het Spanderswoud en de Bussumerheide en gaat over Provinciale weg 524, de spoorlijn Hilversum – Weesp, het terrein van Stapelplaats Crailoo van Railpro en het terrein van Golfpark Spandersbosch op Sportpark Crailoo. De brug is niet alleen aangelegd voor dieren, er lopen ook een fietspad en een ruiterpad overheen. Het ecoduct is een van de verbindingen in het uitvoeringsprogramma ‘Heel de Heuvelrug’. Dit heeft ten doel van de Utrechtse Heuvelrug van Rhenen bij de Nederrijn tot Naarden aan het Gooimeer weer een aaneengesloten gebied te maken. Uit onderzoek door Alterra in de jaren 2007 – 2008 bleek dat dieren regelmatig gebruikmaken van de passage. Verder passeerden gemiddeld zo’n 3000 voetgangers, fietsers en ruiters per week de brug.

 

Bron: Frankeermachinestempels van Peter Janssen van www.frankeerstempel.nl

 

Meer info:

600 jaar Hilversum: https://600jaarhilversum.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Architectuur



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 4,73 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)