Tot nu toe zijn er vanaf 1987 maar liefst 36 Decemberzegel-emissies uitgegeven (2004 t/m 2007 een extra emissie), waarin heel veel overeenkomsten in afbeeldingen als kaarsen, vuurwerk en kerstbomen, maar ook tegenstellingen zijn te vinden. Meermalen besteedt de emissie ook aandacht aan haar eigen werkzaamheden. Aanvankelijk in geringe mate, maar vanaf 2018 toont het postbedrijf met postzegels facetten van haar activiteiten met envelop / wenskaart als centraal uitgangspunt. Vanaf 2020 bestaat tussen één Decemberpostzegel en een kerstornament een zekere beeldovereenkomst met een commerciële achtergrond!
Gerelateerde artikelen
1 ) Decemberzegel 1991
De Decemberzegel 1991 schenkt Joost Swarte (bekend door kinderzegels 1984) aandacht aan contacten tussen mensen door wenskaarten.
In het cirkelvormig stripverhaal rondom een gouden sluitzegel wordt een wenskaart door twee getekende tussenpersonen (iemand die doorgeeft en iemand die bundelt) van schrijver (afzender) naar een ontvanger (geadresseerde) gebracht. Het postbedrijf functioneert hierbij als doorgeefluik met beide intermediaire medewerkers.
De Decemberzegels hebben geen boven- en onderkant, waardoor de zegels in verschillende standen kunnen worden opgeplakt. Om dit aan te geven zijn ze in het velletje iedere keer een slag gedraaid. Toch zijn er maar drie in plaats van vier verschillende standen aangebracht: de 2e en de 3e postzegel zijn in gelijke stand opgesteld.
Affiche van PTT Post attendeert in 1991 de consument in het vijfde jaar op het bestaan van de goedkope Decemberzegel met het 55 cent-frankeertarief van een kaart (60 – 5 cent) en kaart in open enveloppe (70 – 15 cent)! Er gingen ruim 180.000.000 miljoen vellen van over de toonbank, 14.000.000 minder dan in 1990 met de driehoekige Decemberzegel.
Het succesverhaal van de relatief goedkope Decemberpostzegel heeft er in de loop der jaren wel toe geleid dat de verkoop van de kinderpostzegel steeds meer terugloopt.
Opvallend is de kleurige variant van de Decemberzegel 1991 als frankeerzegel op deze enveloppe.
Dat Joost Swarte met zijn opvallende stijl, de klare lijn, niet alleen veel op affiches en postzegels toepast, blijkt uit de boekillustratie ‘Postzegels stromen’. Deze tekening staat in de ideeën-bundel ‘De ideale postzegel’, die in 1994 naar aanleiding van het afscheid van de Paul Hefting (1933 – 2018) is uitgegeven. Honderd ontwerpers, kunstenaars, fotografen en schrijvers, waarmee hij als esthetisch begeleider van KPN, Kunst en Vormgeving heeft gewerkt, geven een ideaal persoonlijke bijdrage.
Twee van de vier PTTPost-activiteiten en van de Decemberzegel 1991 staan op de illustratie in Swartes tekenstijl, de klare lijn, op originele wijze centraal: het schrijven en bundelen van brieven. De contourlijn vormt de basis van de tekening, die naderhand egaal wordt ingekleurd.
2) Decemberzegels: enveloppe als centraal thema
Het parcours van een kaart of brief functioneert als communicatiemiddel (in beeld – schrift) tussen schrijver – ontvanger (afzender – geadresseerde). Meerdere facetten van het postbedrijf worden op functionele manier op een aantal Decemberpostzegels in beeld gebracht.
Drie enveloppen (er voor staat een moeder, die gebogen met kind praat) staan links voor een kerstboom als stadsdecoratie in een stedelijke omgeving.
De envelop als ‘verbinder’ tussen huis en brievenbus (nvph 3245) brengt in overdrachtelijke zin de briefschrijver met de geadresseerde (ontvanger) in contact.
Sluitzegel op enveloppe (nvph 3703) en geadresseerde enveloppe met afgestempelde postzegel.
Vliegende postduif met brief in de snavel (nvph 3707).
Een kolibrie (nvph 3895) vliegt met een afgestempelde en gefrankeerde brief naar de kerstboom.
Een ‘gehandschoende hand’ (nvph 4065) is in de kou bezig kerstpost in de brievenbus te stoppen.
De haas (Decemberzegel 2023) vraagt zich met de geopende enveloppe vurig af: “Wie zou mij deze wenskaart gestuurd hebben?”
3) Decemberzegels: brievenbus als centraal thema
De brievenbus (nvph 3245) functioneert in overdrachtelijke zin als doorgeefluik tussen briefschrijver (afzender) en ontvanger (geadresseerde).
Een ijsbeer (nvph 3808) symboliseert de winterse kou) met wapperende sjaal stopt de wenskaarten in de brievenbus.
4) Decemberzegels: postvervoer als centraal thema
De postbode op de fiets met volgepropte posttas en fietstassen (nvph 3129) maakt zijn postronde langs de huizen.
De vos met wapperende sjaal (nvph 3980) is met een grote enveloppe in zijn jaszak onderweg naar het laatste adres.
Een met z’n poot wuivende muis omhoog in een rood PostNL-autootje (nvph 3981) brengt tijdens de post-bezorgronde een pakket naar een geadresseerde.
5) Decemberzegels: geadresseerd huis als centraal thema
Rijk gedetailleerde Amsterdamse miniatuur grachtenpanden met trap-, punt-, klokgevels (nvph 4064) in een glazen sneeuwbal.
De kat met de PostNL-postbode-hond (Decemberzegel 2023) achter een venster in huiskamer met stralende kerstster.
6) Kerstornamenten
Het Nederlands-Chinees bedrijf ‘Vondels’ is door Yan Xu (1980) en Loesje Donner-Raedt (1979) enkele jaren geleden opgericht. Deze innovatieve, eigenzinnige en moderne kerstornamenten (10 x 7 cm) worden in ons land vervaardigd. In China gemaakte geharde mallen met een figuur-uitsparing worden (gelijk een tosti-tang) handmatig met een glazen rietje met vloeibaar glas gevuld dat nog moet uitharden.
Vanaf 2020 geeft PostNL bij aankoop van twee vellen Decemberzegels deze kerstdecoratie cadeau. Tussen cadeau en één Decemberzegel bestaat een onderlinge relatie-overeenkomst in afbeelding.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)