Goudbruin gebakken frietjes met een grote portie mayonaise en misschien nog een frituursnack Belgischer dan dat kan het niet worden. Om de Belgische trots in de kijker te zetten, want wat is de Belg zonder de frietkot, neemt bpost de filatelist mee in de geschiedenis van het frietkot met enkele fraaie en opvallende frietkoten.
Gerelateerde artikelen
Vanaf 1838 verschenen de eerste mobile frietkramen , die vooral op kermissen aanwezig waren, zoals op de kermis van Luik. Toen werden de aardappelen ter plaatse geschild, gesneden en gebakken per bestelling. Na de Tweede Wereldoorlog komen er meer en meer vaststaande frietkoten in het straatbeeld. Het succes van het frietkot werd bezegeld door de erkenning ervan als Nationaal Erfgoed in 2017.
De ode aan de frietkot is 28 augustus gebracht door de uitgifte van een bijzonder velletje in een speciale kapvorm, dat wil zeggen dat het samengevouwen kan worden tot een miniatuur model frietkop (bpost gaf 13 september vorig jaar een velletje uit dat gevormd kon worden tot een pyramide. In het velletje vijf zegels met de waardeaanduiding 2. Op de zegel linksboven Frietkot jaren “50-“60, rechtsboven Friture modern, links, Oude Frituur Middelkerke 19220, rechts, frituur in de regen en onder, Friture esthé tique ambulante”1913. Van het gevouwen blaadje, zoals de Belgen zeggen is de oplage 42.354.
Maar bij het frietkotvelletje is het 28 augustus niet gebleven. In de al jaren lopende reeks Pleinen deze keer aandacht voor de Pleinen van Kortrijk. In het velletje/blaadje vijf zegels in de waarde 1 + toeslag met daarop van links naar rechts: Belfort, de Broeltorens, de Sint-Maartenskerk, het Stadhuis en het Begijnhof. Oplage 41.104.
Tot slot verscheen een velletje met als titel Spinnenpracht. Het velletje telt tien zegels, 2 x 5. Afgebeeld worden: linksboven, de gewone kameleonspin, op de bovenste rij, van links naar rechts, de groene spin, de bloemkrabspin, de kruisspin en de wespspin, op de tweede rij dezelfde vier en links onder weer de gewone kameleonspin. De waarde-aanduiding is 1 en van het velletje zijn 28.0088 van de persen gekomen.