Nederlands tijdgebonden nostalgische iconen - Postzegelblog

Nederlands tijdgebonden nostalgische iconen

3

In 2014 heeft PostNL een zelfklevende postzegelemissie uitgegeven, waarin het gebruik van ouderwets archetypische gebruiksvoorwerpen (het verleden verheerlijkend / romantiserend) nog volop functioneerden. Deze nationale iconen uit de oudheidskamer zijn als tegenhanger met eigentijds moderne 3D-druktechniek op postzegels tot stand gekomen.
Deze nostalgische emissie zal per 3 juli 2023 worden opgevolgd door de emissie ‘Echt Hollands’, waarover ik u informeerde op 2 juli 2023.
Volgens het PostNL-persbericht wordt met deze achterhaalde objecten ons land nog steeds overal ter wereld geassocieerd.

NVPH 3140 / 3149 - Nederlandse iconen

NVPH 3150 / 3154 - Nederlandse iconen internationaal

De emissie verschijnt in twee uitvoeringen namelijk een donkere voor binnenlands gebruik en een lichte voor internationaal gebruik.

Postzegel-evaluatie

Een weinig opvallend en aandacht vragend lijnenspel op de achtergrond van ieder voorwerp verwijst naar het milieu of omgeving, waar het gebruiksvoorwerp functioneert en/of vandaan komt.

NVPH 3140 - Nederlandse iconen - zeilschip

Het zeilschip zonder zwaard is een Fries platbodem zeilschip (skûtsje / schuit), dat vroeger als vrachtschip op vaarten, rivieren en meren dienst deed o.a. voor het vervoer van goederen van Leeuwarden / Sneek naar dorpen in Friesland. Dit platbodemvaartuig bracht via de Zuiderzee ook vruchtbare terpaarde (afkomstig van de terp rondom de dorpskernen) naar de bollenvelden van Lisse en Hillegom.
Tegenwoordig speelt tussen een beperkt aantal schepen van dit type tijdens de jaarlijkse kampioenschap wedstrijden Skûtsjesilen de hoofdrol beginnend in Grou op het Pikmeer en eindigend in Sneek op het Sneekermeer.

* Lange en korte horizontale lijnen en lijntjes suggereren het water, waarin schip vaart.

Molen

NVPH 3141 - Nederlandse iconen - molenNVPH 3150 - Nederlandse iconen Internationaal - molen
De wipwatermolen is het oudste molentype van ons land. Het bovenhuis met staart is draaibaar om een koker, die in verticale stand wordt gehouden door de piramidevormige constructie van de ondertoren.
Met het scheprad naast de poldermolen, dat 50 tot 90 cm in het water staat, kan in korte tijd een grote hoeveelheid water in het hoger gelegen boezem wippen (brengen). Twee of drie molens wippen eenkomstig met gezamenlijk (molengang) het water uit de laag gelegen polder een aantal meters omhoog in de hoger gelegen ringvaart om de polder

* De grafische achtergrond stelt het slotenpatroon van het polderlandschap voor (droogmakerij en polder met sloten en tochtsloten).

Kaas

NVPH 3142 - Nederlandse iconen - kaasNVPH 3393 - Postcrossing - Alkmaar kaasmarkt

Het driehoekige stuk kaas is afkomstig van een half harde Edam Holland-kaas 40+. Dit kaasbolletje met een vlakke boven- en onderkant werd traditioneel in rode paraffine verkocht, maar tegenwoordig in een gele kleur net als de Goudse kaas.
De hardheid van de kaas ontstaat door de kaas geruime tijd op speciale kaasplanken in kaaspakhuizen te laten drogen of rijpen. Op gezette tijden dienen de kazen omgedraaid te worden.

* De gebogen lijntjes verwijzen naar de vorm van de berrie, waarop gebruikelijk acht wielkazen liggen met een gezamenlijk gewicht van 160 kg. Met de draagbaar (gedragen door twee kaasdragers) wordt traditioneel de kaas op de Alkmaarse kaasmarkt als toeristische trekker aangevoerd.

Trapgevel

NVPH 3143 - Nederlandse iconen - trapgevelNVPH 3153 - Nederlandse iconen Internationaal - trapgevelNVPH 1356 - Het Duitse Huis

De trapgevel komt als topgevel van Amsterdamse grachtenhuizen in de 17e eeuw in de mode. Geheel passend bij de Renaissance bouwstijl, waarin horizontale en verticale lijnen domineren. Om inwateren te voorkomen zijn de horizontale delen afgedekt door overstekende natuurstenen platen. De schuine lijn van daklijst met dak (daarop dakpannen) wordt door de gevel aan het oog onttrokken.

* De golvende lijntjes verwijzen naar de kabbelende golfjes van het water in de gracht.

Zoenend paartje

NVPH 3144 - Nederlandse iconen - kussend paartje

Het Delfts blauwe zoenende paartje (boer en boerinnetje in klederdracht) symboliseert de Nederlandse tolerantie. Beide poppetjes functioneren als typisch Nederlands, bekendst en meest vertederend souvenir voor toeristen.

* De grafische laag als stralen bundel als aanhankelijkheid betuigende aanduiding.

Fiets

NVPH 3145 - Nederlandse iconen - omafietsNVPH 3151 - Nederlandse iconen Internationaal - omafiets

De ouderwetse damesfiets, type omafiets, kenmerkt zich door een rechte onderbuis en omhoog gebogen bovenbuis. Beide buizen zijn door een zgn. mannetje voor de stevigheid en stabiliteit met elkaar verbonden.

* Grafische laag bestaat uit horizontale lijnen, die de windstroom als passende aanduiding bij weer en wind aanduiding bij het fietsen kenmerkt.

Koe

NVPH 3146 - Nederlandse iconen - koeNVPH 3152 - Nederlandse iconen Internationaal - koe

Het zwart-bonte koeienras (Holstein-Friesian koe) heeft de oorsprong in ons land. Populair om hoge melkproductie.

* De grafische korte, diagonale lijntjes stellen het gras van het weiland voor.

Tulp

NVPH 3147 - Nederlandse iconen - tulpNVPH 3154 - Nederlandse iconen Internationaal - tulp

De tulp is door een Oostenrijkse ambassadeur uit Turkije naar ons land gebracht. In 1562 werd in Antwerpen voor het eerst de tulp geïntroduceerd. Turkse sultans droegen een tulp op hun tulband. De naam ‘tulp’ is afkomstig van het Turkse woord ‘tuligan’ dat tulband betekent.

* De schuine, op en neer gaande lijnen verwijzen naar de typische daklijnen van de tuinderskassen, waarin tulpen worden gekweekt.

Schaats

NVPH 3148 - Nederlandse iconen - schaatsNVPH 3127 - Decemberzegel 2013

Het ijzer van de schaats (Friese doorloper [houtje]) met hakleer loopt onder schaats door, waardoor achterover vallen tijdens het schaatsen aanmerkelijk geringer wordt dan bij een schaats met korte hak. De schaats wordt met een lint onder de schoen gebonden.

* De grafische laag bestaat uit ijskristallen die de winterse temperatuur karakteriseren.

Klomp

NVPH 3149 - Nederlandse iconen - klompNVPH 2411

In veel landen bestaat nog het beeld dat alle Nederlanders op klompen lopen. Op dit moment loopt nog een bijzonder klein deel van de plattelanders op klompen.

* Rondom de klomp bestaat de grafische laag uit een groot aantal v-vormige tekens, die het schuine van greppels (een smalle, ondiepe geul in weiland / akkerland) en randen van sloten verbeelden. Met een snijmes-aan-een-lange-stok werd vroeger (door de boer op klompen) het schuine van een greppel en de slootrand gesneden. Een groot aantal greppels in weiland of akkerland voert het overtollige water af naar sloten.

Vormgeving

  1. Rode lijnen accentueren op nadrukkelijke wijze de ruimtelijkheid van de vitrines / etalages, waarin beeldvullend nostalgische voorwerpen zijn geplaatst. In deze pictogram-achtige afbeeldingen zijn weinig opvallende schaduwen aangebracht, waardoor toch een driedimensionaal reliëf ontstaat.
  2. Met de rode frankeerwaarde-uitvoering in combinatie met blauw en wit wordt de Nederlandse identiteit van deze emissie aangeduid.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Fer op 9 juli 2023 om 09:13

    Ik ken nog een icoon. Hij rijdt vandaag op Silverstone. Maar daar zal postNL wel geen postzegel aan wagen wegens de groene terreur.

  • Lars op 9 juli 2023 om 09:28

    Er is ook een postzegel met “icoon” DJ Martin Garrix, dus wie weet misschien ook wel een keer met jouw “icoon” of een ander “icoon” dat in het straatje past van de rechtse terreur. PostNL maakt het niets uit, zolang ze er maar aan kunnen verdienen.

  • tovego op 13 juli 2023 om 15:37

    Jouw held is niet in Nederland geboren en hij woont er ook niet. Misschien dat hij op een Belgische of Monaco zegel mag verschijnen

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)